Last news in Fakti

27 Ноември, 2014 09:50 29 699 17

Нов вид вълци нападат селата в Странджа

  • нов-
  • вид-
  • вълци-
  • странджа

Хищниците са кръстоска между чакал или куче с вълк

На нова модификация на странджанския вълк се натъкнаха учени. Хищникът е кръстоска между чакал или куче с вълк . Това показал анализът на общо 100 проби взети за генетичен анализ от учени на територията на цялата страна. Други 100 чакали в лабораторията да бъдат изследвани.

Данните бяха оповестени от сдружение Дива природа-Балкани, по време на обществено обсъждане на план за действие за вълка в България, съобщи БургасУтре.

Според учените хибридът се е появил след отстрел на хищниците в брачния период. В тази връзка природозащитниците предлагат да се забрани убиването на вълците в период, когато се размножават.

Срещу това обаче скочиха най-вече животновъдите. „Единственото, с което съм съгласен в този план е това, че вълкът наистина е едно страхотно животно. Искам само да кажа, че не той, а ние-животновъдите сме изчезващия вид в Странджа. Ако тръгнем да защитаваме вълка, по начина по който вие предлагате, няма да остане нито едно животно в Странджа”, обяви председателят на Асоциацията на животновъдите в Странджа- Румен Люцканов, пише агенция фар. Той се закани, че ако планът бъде приет в този си вид ще срещне голям отпор най-вече от местните в Странджанския край.

„Не ни стигат болестите и държавата, а сега и вълци да ни морят. Аз все си мисля, че трябва да остане животновъдство в България. В моето стопанство давам хляб на 60 човека. Ако животните изчезнат тези хора отиват на улицата”, гневно допълни Люцканов.

В подкрепа на неговите думи се обявиха и представители на различни ловни сдружения и горски стопанства в областта. По думите на експертите данните в доклада на природозащитниците относно числеността на популацията в нашия регион е напълно сгрешена. „Тези вълци, които вие давате в Странджа ги умножете по 3-4 и тогава ще получите реалния брой. Аз съм против ограничаването на отстрела”, бе категоричен ловецът Ангел Ангелов. Сахак Сахакян, дългогодишен експерт по охраната на горите, сега зам.-председател на ловно сдружение „Лебед” посочи още една грешка в доклада. „Вълкът не е санитар, той е хищник. Хранителната верига е като пирамида. В основата са младите животни и най-отгоре старите и болните. Тази пирамида рухва ако се разместят основите, а именно там напада вълкът. Той напада малките, тъй като са по-лесна плячка, а и месото им е по-крехко”, допълни специалистът. По негови данни популацията на вълците прогресивно нараства. Сега средата за хищникът е много по-благоприятна , отколкото преди 100 г. Голям принос за това оказва и обезлюдяването в селските райони, посочва Сахакян. Той препоръча на еколозите да обърнат по –голямо внимание на плана за действие и чак след това да го въвеждат. „Един план е съставен от точка „А”, което е базата, данните в него, а точка „Б” са целите, които се поставят. Вашата точка”А” е не е вярна, а точка „Б” изобщо нямате, липсва”, каза още експертът.

От екологичната асоциация заявиха от своя страна, че целта на общественото обсъждане е да се получат мнения, коментари и становища и едва след това членовете в работната група ще преценят какво е излишно или би могло да се добави в него.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 а б в г з

    12 0 Отговор
    Обезлюдяването е следствие на ,,м...лизацията,,.
    Не обвинявайте дивите животни,ами защитете родината си като мъже//не бъдете страхливци,а хващайте сопите//

    Коментиран от #13

  • 2 Гостът

    10 0 Отговор
    По селата става СТРАШНО, хората не смеят да заспят вечерно време, дори и в Софийският елитен квартал Бояна зачестиха набези на ромски ........, и то не с каруци ами с автомобили !!
  • 3 Vasik Atanasova

    4 9 Отговор
    АЗ СТОЯ ЗАД ПРИРОДОЗАЩИТНИЦИТЕ

    Коментиран от #6

  • 4 ZZZ

    8 4 Отговор
    Проблемът на България са бившите комунисти с всичките им последващи модификации и циганите. Те трябва да се отстрелват, а не вълците!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 987

    5 4 Отговор

    До коментар #3 от "Vasik Atanasova":

    аз искам да застана зад теб :)
  • 7 987

    2 5 Отговор
    Люцканов на тези 60 души давал хляб-салам не им ли даваш или им го отдържаш

    Коментиран от #9

  • 8 ПУТИН

    4 1 Отговор
    Не са нов вид това е Американо!
  • 9 бай Иван

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "987":

    Може ли да ми разясните какво точно значи думата "отдържаш"?

    Коментиран от #10

  • 10 987

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "бай Иван":

    иди да работиш при Люцканов и ще усетиш какво означава
  • 11 тодорофф

    5 0 Отговор
    новия вълк бил кръстоска между чакал или куче с вълк,ако беше кръстоска със слон щеше да стъпче горите и да изяде кравите-тоя пък горския кво изказване изцепил
  • 12 лупо

    3 0 Отговор
    Горките животинки! Те са невинни дечица в сравнение с тези, дето ни изпиват душицата. Ама, признайте, ние сме си виновни! Че търпим вълци в костюми и скъпи возила, с торбета пари от еврофондове и изгърмели банки, от наложени и клизмирани бизнеси да ни ядат. НИЕ СМЕ СИ ВИНОВНИ!!!
  • 13 Кума Лиса

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "а б в г з":

    Мъже сте само на приказка, територията си от едни вълци не ви стиска да опазите, та камо ли територията България
  • 14 Хрисофор Карамфилов

    4 1 Отговор
    Проблема не е във вълците, а в техният брои,както всеки един животински вид оставен да се развъжда безконтролно, чакали,вълци цигани. На територията на страната трябва да има около 400 вълка, а те са 10-то кратно повече,липсва всякаква стратегия,ден да мине,друг да доѝде.
  • 15 жоро бекъма

    1 0 Отговор
    това е коалицията а тя ражда помяри
  • 16 От Бояна

    3 0 Отговор
    До Гостът - Кой ти ги каза тия неща за кв.Бояна? Аз всяка вечер се прибирам късно нощем там и такива неща не съм видял . Иначе, по селата е страшно, спор няма.
  • 17 Dandan

    3 0 Отговор
    Еко организацията получава пари за това да изготви плана, не само тя обаче , след това следва лицензионен режим ,такси, разрешителни за отстрел и т н и всичко това в ръцете на МОСВ.
    Да знаете този план ще се прокара,без значение че 80 %,от общественоста и организациите са против целия този план.Те това е в България. А също заставам зад "Vasik Atanasova":)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове