Last news in Fakti

27 Ноември, 2014 17:58 998 0

Пропуски при случайното разпределение на делата в СГС

  • пропуски-
  • случайното-
  • разпределение-
  • делата-
  • сгс

Причина за проверката бе делото КТБ

Редица сериозни нарушения са открити при случайното разпределение на делата в Софийския градски съд, показа проверка на Висшия съдебен съвет (ВСС), съобщи Правен свят. Тя бе разпоредена заради съмнения при разпределението на делото за фалита на КТБ.

Преди няколко седмици стана ясно, че протоколът от случайния подбор на това, не е отишъл във ВСС. Той пристигна с ден закъснение.

Определеният чрез жребий съдия Калинка Илиева се отведе, което наложи повторен избор. При него, обаче, отново имаше нередности. Най-напред съдия Илиева не бе извадена от разпределение, делото получи нов номер, за да бъде "разбъркано" в системата. После се падна на шефа на Търговското отделение на СГС Иво Дачев, който е на 40% разпределение, но пък данните показваха, че той има много повече дела като бройка от другите съдии.

Проверката на ВСС не е установила конкретни данни, че системата е манипулирана. Но пък са констатирани редица нарушения - изготвя се общ протокол за разпределение, а не индивидуален, делото КТБ е минало през разпределение (в локалната мрежа имало следи), но протоколът не е дошъл във ВСС, Наказателното отделение не е въвело последната актуализирана версия на Law choice, разпределението на дела не се извършва отделно в гражданското и в търговското отделения от ръководителите им.

Всъщност още през лятото на тази година съдиите от двете отделения са искали разпределението да се прави от съответните председатели, но ръководствотво на СГС не е реагирало и до момента, стана ясно от думите на Галина Карагьозова.

Същевременно днес ВСС препоръча на градския съд да изостави досегашната си практика при отвод или друга причина да създава кухо дело с нов номер, за да разпределя наново казуса. Действащият софтуер позволявал, без да се дава нов входящ номер и да се генерира нов номер на делото, производството да се разпредели на нов докладчик. IT специалистите на СГС не знаели това. По тяхна вина съдия Калинка Илиева не била извадена от разпределение при втория жребий на делото КТБ.

Всъщност оказва се, че редица от проблемите в съда са провокирани от незнанието на IT специалистите на СГС. Затова ВСС реши да се извърши пълен одит на работещите в системата IT специалисти, за да се прецени дали са достатъчно квалифицирани.

Същевременно днес в съвета пристигна и доклада на външния експерт Васил Величков (IT специалист в Министерския съвет). Според него софтуерът за случайното разпределение на делата не е защитен и всеки по-опитен потребител може да манипулира системата.

Тъй като ВСС нямал пари за изцяло нов софтуер, се реши да бъде изготвена нова версия на Law choice, която да е съобразена с препоръките в техническия доклад на Васил Величков и преди да бъде пусната, да бъде подложена на стрес тест, който да покаже нейната сигурност.

Освен това проверяващите от ВСС не са намерили никакво потвърждение на твърденията на ръководството на СГС, че вероятно е имало срив в системата или е имало проблеми в мрежата. Няма и данни проблемът да е бил предизвикан от интернет доставчика. Всъщност ВСС не успя да установи конкретната причина защо не е получил протокол от разпределението на делото за фалита на КТБ. Установено е само, че ръководството на съда е допуснало редица административно-организационни нарушения.

От години се говори, че има проблеми със системата за случайно разпределение на делата Law choice, но нито един състав на ВСС не е предприел сериозни мерки за преодоляването им.

Дори и днес, по време на дискусията, се чуха мнения приемането на доклада да бъде отложено, докато не се провери биографията и квалификацията на външния експерт.

Правосъдният министър Христо Иванов твърдо заяви на членовете на съвета, че при определянето на техническите параметри на новата система, която се изработва в рамките на европроект, трябва задължително да се наблегне на сигурността.

"Този проблем се наследява през годините. Всеки член на съвета отбранява заварения софтуер, въпреки че той не гарантира сигурността. Докато това не се направи приоритет, защото не признаваме, че имаме проблем, се получава поредица от кръпки. В крайна сметка никой отделен човек не е виновен и това е част от нашата трагедия", каза още министърът.

Той напомни на членовете на съвета, че миналата година, в друго качество е извършил проверка на системата: "Аз съм писал доклад, че софтуерът не е защитен, че не е мислен да е защитен. ВСС просто игнорира този доклад. Тази тема се повдига многократно. Сега пак стигаме до днешния ден, в който поставяме под съмнение експерта, който е направил тези изводи. От комптентността на едно наказателно производство е да се види дали има манипулация."

Пред медиите той заяви, че може да изпрати стенограмата от днешното заседание на ВСС 0на прокуратурата, но това не е от неговата компетентност, нито от тази на ВСС и всички факти вече са в публичното пространство. Според него, за да се установи манипулация, е необходима експертиза на системата, която може да стане само в рамките на едно досъдебно производство.

Правосъдният министър напомни на членовете на съвета, че темата за случайното разпределение на делата фигурира в три поредни доклада на Европейската комисия. "Има огромно нежелание да се влезе в тази тематика, защото това ще изисква доста усилия и излизане от коловоза. Десант ли да пратят от Брюксел, танкове ли да пратят. На път сме да сътворим гротеска като "Мисия Лондон 2", каза Иванов.

Каролина Неделчева пък призова да не се правят генерални изводи, че административните ръководители манипулират разпределението. "Не искам да остава впечатление в обществото, че делата в страната се разпределят съмнително", каза още Неделчева.

Калин Калпакчиев пък заяви, че трябва да се ангажира отговорност на ръководството на СГС, защото нарушенията имат персонален адресат.

Според него трябва да се създаде и необходимата организация, която да е съобразена със закона. Трябва да има ред, не хаос, заключи Калпакчиев.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове