28 Ноември, 2014 12:36 18 049 24

Паунов внася законопроекта за мажоритарния вот

  • паунов-
  • внася-
  • законопроекта-
  • мажоритарния вот

Предложение за изменение и допълнение в Избирателния кодекс внасят кметът на Кюстендил Петър Паунов и председателят на Общинския съвет Иван Андонов, съобщи БНР.

Изборите за народни представители да бъдат провеждани в едномандатни избирателни райони по мажоритарен принцип, както са кметските избори. За момента предложението е за 240 едномандатни избирателни района. Предлага се и сформиране на секционни комисии, които да имат постоянен състав от петима души с мандат от 4 години.

Идеята за промени в Избирателния кодекс е получила подкрепата на около 40 хиляди души в подписка и покрай протестите, организирани в Кюстендил и Дупница за избирането на Александър Методиев - Бат Сали за депутат от ДПС.

Предложенията ще бъдат внесени по официалния ред в Народното събрание в понеделник. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цело

    2 2 Отговор
    тия дебелаци няма да гласуват за законопроекта ама и ние ще ги накажем отново следващите избори
  • 2 Бате Цецо

    0 1 Отговор
    Защо мажолитарната система не е справедлива?
    Ако държавата се раздели на 240 едномандатни избирателни района рискуваме да се прояви следните неправди:
    1. В региони с преобладаващо мнозинство (>50%) на една етническа група партията която ги предствлява макар и неявно ще спечели 100% от мандатите. Като допълнение и пояснение с Кърджали, Хасково и Разград живеят и етнически българи, а техният глас ще бъде неглижиран като малцинствен в техните избирателни райони.
    2. Партия с равномерно разпределен електорат из страната от 10-15% е възможно да не получи нито едно място.
    3. Мажолитарният вот дава възможност в парламента да попаднат регионално значими бизнесмени, олигарси и мутри, които в национален мащаб не са толкова обичани. Пример: Ако действаше напълно мажолитарният избор преди години, то сега братя Галеви със сигурност щяха да са депутари.
    PS: Пропорционалната система има своите недостатъци, но те са по-малко от тези на мажолитарната.

    Коментиран от #9, #10, #14

  • 3 Кадилак Елдорадо

    0 2 Отговор
    Ако въведат мажоритарен вот в парламента ще са ГЕРБ, БСП, ДПС и няколко олигарха. По добре да върнат член 1 и да не си губим времето да ходим на избори.
  • 4 СТЕЛТ

    2 3 Отговор
    Тоя си прави евтин пиар преди кметските избори, и най-вече да отклони вниманието на хората от липсващите милиони от заема!
  • 5 Сериозен

    0 4 Отговор
    МАФИЯТЯ НЯМА ДА ГО РАЗРЕШИ.

    Не си правете труда да пускате тези новини, няма как да се случи това в БГ. Хомота на пропорционалната система ни е сложен и няма оттърване!

    ДА ЖИВЕЯТ Б'АТ САЛИ и СИЕ!
  • 6 Ахмед Доган

    0 5 Отговор
    Айййй, прости хора сте Вие бе, аз не пускам депутати с преференция да влязат, пък такъв закон никогаш няма да пусна!

    Аннадън?
    /Разбрахте ли? - превод за все още не научилите правилният език/
  • 7 бахти

    2 1 Отговор
    Идеята е хубава ,но трябва да се въведе и възможност за отзоваване на депутатите от своите избиратели ,за да не се чувстват недосегаеми както е сега.И другото важно нещо.240 депутата за нашата малка държава е прекалено много.Един ЛОНДОН с население 12 милиона се управлява от един кмет ,а ние сме наполовина като населения и УГОЯВАМЕ 240 ДЕПУТАТА.
  • 8 Киро

    0 1 Отговор
    Toва е истината - или Президенстка република или мажоритарни избори!
    Системата с партиите вече е компрометирана!
  • 9 Киро

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бате Цецо":

    Това ли са опорните точки, трол ??
  • 10 comment

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бате Цецо":

    МажоРитарна, батьовото. Поограмоти се, че тогава давай ум и разум на околните!
  • 11 mediator37

    0 1 Отговор
    Ако жените ни не почнат да раждат, никаква система няма да ни спаси след 20 години.

    Коментиран от #13

  • 12 Симеон Тасев

    0 0 Отговор
  • 13 Krisi Gela

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "mediator37":

    Объркал си посоките. Едното е следствие на другото. Нищо не се прави, защото трябва. Прави се, защото искаме. Мажоритарният вот е единственото важно нещо сега. Всичко останало са празни приказки и пожелания за лека нощ.

    Коментиран от #15

  • 14 Аз

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бате Цецо":

    Надали доброволно ще го допуснат настоящите окупирали властта, ...идеята на мажоритарният вот е в това, да увеличи броя на кулите, така че да направи задкулисното им управление трудно до невъзможно и нещата да придобият не толкова криминален оттенък...притеснявате се от това, че ще управляват турци в турските области.....а аз се притеснявам, че ще ме управляват българи въпреки, че съм българин...парадокс...не ни управляват тези, които избираме. Те са само безгласни марионетки свързани с партийните конци към ръката на няколко кукловода, които с помощта на 5-6 партийки и придатъците им ни залъгват с театър вече 25 години... и какво стана когато вкарахме 6 "партии" в "парламента"...УЖАС..как да се налапаме достатъчно, като досега сме делили баницата на две или три, а сега трябва да я делим на повече... това е изхода...на следващите избори нека да вкараме 10 партии...Супер...колкото повече, толкова шанса за промяна се увеличава. Едно е да "инвестираш" в 2-3 доказано корумпирани партийки, друго е да се мъчиш да подкупваш всеки едни поотделно, че и на всичко отгоре, ако го надушат, че се е вмирисал да могат да го отзоват...пари на вятъра и пак наново. Нека хората избират човека, а не партията....излъгалият няма да го огрее повторно и след сеялката на 2-3 парламентарни избора ще останат кадърните..."ЗА" мажоритарен вот...макар и да съм песимист
  • 15 mediator37

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Krisi Gela":

    Ти си объркала посоките.
    Заобиколен съм от дърти моми, бездетни. Щял живот са избирали, капризи, претенции, този не харесвам, онзи не харесвам, я по-напред да направя кариера, да се издигна, после ще намеря някой да ми направи ЕДНО дете, да се разпиша, че и аз съм жена. За които приоритет не е майчинството, а всичко друго.
    В същото това време, в същата обстановка, в същата наша България туркините раждат минимум 2, циганките минимум 4 деца.

    Айде със здраве! Успешна кариера и забогатяване. Да не си луда да родиш преди да си навършила 50. Има време. Сега прави пари и кариера- те са важните, ... и ходи по екскурзии.
  • 16 Като дим в коминя

    0 0 Отговор
    То какво ли остана дето не сме сменили в държавата.Та да потръгнат нещата .
  • 17 тошибиян

    0 0 Отговор
    за какво да се размножаваме?вашето дете води само до утвърждаване на системата и статуквото...моделът човек да работи за да живее добре трябва да се унищожи този модел е наложен изскуствено от извънземни още преди хилядолетия....
    раждате дете това води до консуматорщина да го отгледаш и така насетне, като имаш дете ти си предсказуем и си с примка на врата, примка сложена от икономи4еското робство ти си заложник и се самозалъгваш 4е вси4ко правиш за детето а всъштност вси4ко правиш за системата, на пръв поглед мойте думи са лудост, но отглеждайки дете ти всъщтност отглеждаш следващия роб и консуматор за системата..критиците ще кажат 4е на старини да не са сами пълни глупости, детето расте ти прайш компоти изнемогваш докъто е студент по 4алгите после емигрира щото разбира 4е тука е потънал кораб и ти си сам на старини или другите вариянти са гледа те през клю4алката кога ше умреш 4е да земе апартамента или имането който ти не даваш с думите след като омра правете квото знаете и другия вариянт ти си отглеждаш болно и стра4ески гледа4и


    сега помислете кой е луд аз дето нямам деца и не искам виждайки нещата в системата по друг на4ин или вие нормалните който ме смятате за смахнат за тези мисли и с мнение 4е децата са най хубавото и божие творение?
    най хубавото е да си независим финансово и да гледаш слънцето под палмите на остров
    а кой е казал 4е трябва да има деца задължително?извънземните дето ни контролират и дето са написали книгите в разли4ните религий според расата и особенностите им

    Коментиран от #22

  • 18 TUHLA

    0 0 Отговор
    Тошибиян, в най-лекия случай си с репродуктивни проблеми или душевно болен. Отгледай едно дете, пък после друго ще пишеш...
  • 19 mediator37

    0 0 Отговор
    Помисли малко.
  • 20 тошибиян

    0 0 Отговор
    нито репродуктивни проблеми имам нито душевни
    имам си виждане за живота и спрямо него живея
  • 21 Лебед

    0 0 Отговор
    Кой с кого говори ,кой го слуша защо не направи нещо ,а все занимава хората,,познайте,
  • 22 Да ама не

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "тошибиян":

    Никой не те кара насила да се размножаваш. Продължавай да се бориш за финансова независимост, за да успееш да гледаш слънцето под палма.Защо драскаш където ти падне за твоята лична цел в живота? Нямаш ли близки или приятели за разговори и споделяне?

    Коментиран от #24

  • 23 Кума Лиса

    0 0 Отговор
    до mediator3 : Раждаме, децата ни заминават извън РБ, където също раждат, а ние заминаваме при тях. Познай защо не искат да раждат тук....
  • 24 тошибиян

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Да ама не ":

    аз не понасям хората и стоя колкото се може по дале4 е когато се налага по при4ини независещи от мен говоря с тях но ина4е избягвам на живо социялните контакти с хора, живея сам и не искам да живея с който и да било нито каня някой нито аз ходя по работа каквото трябва да контактувам и до там, кафенца дискотеки абсурд през животъ си съм ходил я има 4-5 пъти на кино я не и съм на 40 г
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове