Last news in Fakti

28 Ноември, 2014 17:31 1 171 3

Борисов: Инвестиции ще дойдат, когато демонстрираме стабилна държава

  • борисов-
  • инвестиции-
  • демонстрираме-
  • стабилна-
  • държава

Усилията на премиера за съставяне на правителство са високо ценени в Брюксел, заяви вицепрезидентът на Европейската комисия Кристалина Георгиева

Инвестиции ще дойдат, когато ние демонстрираме пред света, че сме стабилна държава, коментира пред журналисти премиерът Бойко Борисов след проведена среща със заместник-председателя на Европейската комисия и комисар по бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева. Двамата обсъдиха представения от Комисията План за инвестиции, чиято цел е възстановяването на растежа в Европа и създаването на работни места, и възможностите на България да се възползва от него.

Борисов информира Кристалина Георгиева, че е благодарил на парламентарно представените партии за това, че има парламент и правителство и по този начин европейската солидарност, която се изразява във възможността да ползваме европейските фондове и програми, се връща. По думите му, това е едната опция държавата да получи свежи ресурси, другата е чрез инвестиции. „Затова и в следващите дни с президента Юнкер, с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, с председателя на Парламента Мартин Шулц, на срещите, които ще имаме с еврокомисари, ще се опитаме да представим именно това – че в България има парламентарно представени партии, които знаят, че стабилността е над всичко в този момент“, посочи премиерът.

 

Той поздрави Кристалина Георгиева с вицепрезидентското място в Еврокомисията и важния ресор, който тя заема, което определи като оценка за добрата й работа не само в България, но и в Европа.

Вицепрезидентът на Европейската комисия и комисар по бюджета и човешките ресурси поздрави българския министър-председател за това, че е успял да направи правителство в нелеки условия. По думите на Кристалина Георгиева така той е успял да запази страната ни от риска да влезе в още по-сериозна политическа криза от тази, която в последната година и половина е нанесла много вреди на икономиката и на качеството на живот на хората. „Това много се цени от Брюксел”, заяви тя.

Заместник-председателят на Комисията съобщи за взетото решение за одобряване на първата от новите програми на България – „Развитие на човешките ресурси”. „Това са 1 милиард евро, предимно за откриване на нови работни места в България. Надявам се така ще продължим в следващите дни и месеци“, заяви Кристалина Георгиева. Тя посочи, че председателят на ЕК Жан Клод Юнкер очаква Бойко Борисов в следващите дни и изрази убеденост, че разговорът им ще бъде много продуктивен.

„Не случайно избрах първото ми пътуване в новата ми позиция да бъде именно в София, защото моята страна ме подкрепи за втори мандат и аз искам да благодаря на всички затова“, посочи Кристалина Георгиева. Тя допълни, че от позицията си на човек, който отговаря за бюджета на ЕС, добре съзнава колко е важно еврофондовете да се усвояват добре и да има резултати от европейското финансиране, защото това ще е доказателство, че европейската солидарност е изключително важна за просперитета в Европа. „Няма как да водя преговори по бюджета за бъдещето, ако ние не усвояваме парите, които вече са ни предоставени. За България това са 4 милиарда и половина евро от предишния период и знаем, че имаме 16 милиарда за следващия период. Изключително важно е за страни като нашата, които имат огромна нужда от този ресурс, да работят с Европейската комисия така, че той да доведе до резултати за нашата икономика и за нашите хора“, категорична бе Кристалина Георгиева.

Тя информира за взетото тази седмица решение за 315 милиарден инвестиционен план за Европа. „Изключително важно е всички страни и особено държави като България, които имат огромна нужда от такъв инвестиционен ресурс, бързо да оценят възможностите за участие в този план и да се възползват от него. В понеделник ще имаме възможност да говорим с икономическия екип на правителството по тези въпроси и всички други, които са от интерес на премиера и министрите“, съобщи още еврокомисар Георгиева. Тя пожела успешна работа на министър-председателя Бойко Борисов и на неговия екип, който да направи така, че страната ни да върви напред и нагоре.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боко Мазника от БРЕГ

    2 1 Отговор
    До драскачите от ГЕРБ??? Бойко Борисов като кмет съсипа гр. София и като министър председател съсипа България и ДОКАЗА единствено: 1. Че е елементарен и първо сигнален човек със самочувствие и без грам покритие!!! 2. Че върти, като развален грамофон едни и същи глупости до втръсване!!! 3. Че вечно някой още му е виновен и крив!!! 4. Че е всичко друго но не и управленец!!! Неговата роля е не да решава проблемите, а да ги създава!!! 5. Че не блести с интелект!!! 6. Че Лизането на Задници е единствената постоянна черта на Бойко Борисов!!!

    Коментиран от #2

  • 2 Autohouse Randm

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Боко Мазника от БРЕГ":

    kolko ti platiha da draskash gluposti.kade beshe godina i polovina dokato oreshara i kompania ni .... m...ta

    Коментиран от #3

  • 3 Румен Янев

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Autohouse Randm":

    В България си бе !!! Пиши с БЪЛГАРСКИ букви !!!То май само такива като теб са доволни от това управление!!! Иначе идола ти ти го казва в очите ама ти не можеш да проумееш-"Инвестиции ще дойдат, когато демонстрираме стабилна държава"- или иначе казано - НИКОГА!!!Но явно за теб трябва да е написано на маймуница за да вденеш аутохаосе рандм
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове