Last news in Fakti

28 Ноември, 2014 19:49 2 329 3

Съдът остави в ареста Ахмед Муса и сподвижниците му (обновена)

  • ахмед муса-
  • радикален ислям-
  • пазарджик-
  • "ислямска държава"-
  • задържане под стража-
  • мярка за неотклонение

Съдът в Пазарджик гледа мерките за неотклонение на арестуваните за пропагандиране на радикален ислям

Съдът остави в ареста Ахмед Муса и сподвижниците му (обновена) - 1
Ахмед Муса

Късно тази вечер Пазаррджишкият окръжен съд реши да остави за постоянно в ареста и седемте обвиняеми за разпространение на радикален ислям. Определението на съда подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив, в тридневен срок. При постъпване на жалба или протест делото се насрочва за 4 декември от 10 часа.

Окръжната прокуратура в Пазарджик по-рано днес внесе в съда искането за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” по отношение на имама Ахмед Муса Ахмед и още шестима души. Съдът в Пазарджик от 18.30 ч. разгледа мерките за неотклонение на арестуваните при акция „Антитерор”. Сред тях е и Ахмед Муса, обвинен, че е ръководил група за разпространение на идеите на „Ислямска държава”.  

Според обвинението имамът е лидер на група, проповядвала идеите на „Ислямска държава”. Срещу него е повдигнато и още едно обвинение – за пропагандиране и подстрекаване към война. За останалите шестима обвинението е за проповядване на антидемократична идеология.

Прокуратурата твърди, че вече е събрала достатъчно доказателства -  литература, книги, материали, които пропагандират идеите на ИД, както и имейли и разпространявани чрез Фейсбук-страницата на имама от Пазарджик материали. 

Прокурор Недялка Попова посочи, че са проверени 49 адреса, извършени са 10 обиска, иззети са множество книги – 1090 от един адрес. Всички те със съдържание да се води война с меч до пълно подчиняване на неверниците. Иззетите книги са със заглавие „Вероотстъпване”. Извършени са 17 разпита на свидетели, 7 от тях пред съдия и трима свидетели със скрита самоличност, уточни Радио "Фокус" - Пазарджик. Документите и свидетелите потвърждават пропагандата за участие във война, което допълнително мотивира прокуратурата да поиска налагането на най-тежката мярка – „задържане под стража”. Съдебното заседание продължи с изслушването на адвокатите.

Защитниците поискаха налагането на най-леката мярка за неотклонение от Окръжния съд в Пазарджик, позовавайки се на липсата на достатъчно доказателства за извършено престъпление от задържаните, чистото съдебно минало на шестима от тях, а също и на факта, че имат постоянни адреси и семейства, за които трябва да се грижат, т.е. няма опасност да се укрият.

Една от обвиняемите е жена – Александрина Ангелова, която е студентка 1-ви курс в Пловдивския университет. Нейният адвокат посочи, че тя трябва да продължи образованието си. Седемте обвиняеми казаха, че са невинни, не са извършили престъпление и не са проповядвали война. Един от тях сочи, че има болно дете, което има нужда от грижи. В правото си на последна дума всички поискаха от съда по-лека мярка за неотклонение.

Нова тв научи от свои източници, близки до разследването, че по време на разпитите Муса Ахмед не се е признал за виновен и е отрекъл да има каквото и да било отношение по повдигнатото му обвинение. 

Мъже с дълги бради и жени с бурки, поддръжници на Ахмед Муса от ромския квартал „Изток”, се събраха около Съдебната палата в Пазарджик преди започването на делото, като заявиха, че са там, за да подкрепят духовния си водач.

На 25 ноември при операция на ДАНС и прокуратурата бяха задържани Ахмед Муса, сочен за ръководител на групата, и сподвижниците му Ангел Симов, Стефан Александров, Светослав Манчев, Ерджан Смаил, Стефан Димитров и Александрина Ангелова.

Радикалният ислямизъм пълзи из Европа и институция като ДАНС трябва да реагира на това, което видяхме в ромските махали, коментира журналистът Иво Христов в студиото на „Дарик“. Той попита какво чакаме да направят радикалните ислямисти в България, за да им обърнем внимание и защо трябва да се доверяваме на твърденията на правозащитници, че опасност няма.

Според Иво Христов това, че обвиненият Ахмед Муса имал диагноза шизофрения, не го прави по-малко опасен: „Уместно е да се предположи, че и ДАНС, като много други, прави акция, за да бъде забелязана като работеща институция в момент, в който се поставя под въпрос нейното функциониране. От друга страна обаче, това, което виждаме на място, дава всички основания да се предположи, че има за какво да се тревожим. Това ромско население са всъщност едни блуждаещи, загубени души, които нямат нито интелектуален, нито морален устой. Неслучайно сред тях вършеят всякакви вероизповедания от години и напоследък радикално ислямистки проповедници. Виждаме ги заснети със знамето на Ислямска държава", добави Христов.

По думите му институция като ДАНС трябва да реагира и е добре, че е реагирала. „Какво чакаме да направят радикалните ислямисти, за да им обърнем внимание. Ако се доверим на правозащитниците, ние казваме, че ги няма. Как сме сигурни, че ги няма? В България вече имаше атентат, има джамии, които са извън юрисдикцията на Главното мюфтийство. Радикалният ислямизъм пълзи из Европа. Цивилизована Франция, с много добре работещи институции, има 1000 заблудени души, които са отишли там. Някои от там са екзекутори, оказва се, други са тъмничари на пленени заложници. Защо мислим, че в една напълно разградена България няма да се намерят удобни хора, които да сеят такива настроения. Те не го и крият особено. Въпросният Ахмед Муса го извиняват с това, че е шизофреник. Всяка форма на фанатизъм е вид лудост. Това, че има диагноза, не го прави по-малко опасен".

В ефира на “Дарик” журналистът посочи, че в Европа вече са събрани един милион подписа срещу т.нар. Трансатлантическо споразумение. Инициативата призовава институциите на Европейския съюз и държавите членки на общността да прекратят преговорите със САЩ за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (TTIP) и да не ратифицират Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (CETA) с Канада.

В България подписката срещу този договор за създаване на свободен пазар между САЩ и ЕС, с който ще рухне потребителската защита за европейците, може да бъде подкрепена на сайта на Сдружение „Солидарна България", съобщи Иво Христов. Според него редица влиятелни браншови организации в европейски държави въстават срещу този договор. „Това ще бъде и голямата битка между лявото и дясното в Европа през следващата 2015 година", прогнозира журналистът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Атананс

    0 0 Отговор
    Требеше да си останат Цветлин Йовчев и Орешара, за да могат тиез радикалисти да са разраснат хубаво, па ако можи и в Софийско да додат !
  • 3 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    циганин евангелист станал радикален ислямист ни занимава с особата си повече от година.то тук всичко е на обратно,но този изби рибата с метаморфозата си!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове