Last news in Fakti

1 Декември, 2014 10:19 56 335 30

Колите вече няма да се регистрират в общината

  • автомобили-
  • владислав горанов-
  • нап-
  • кат

Това предвижда промяна в местните данъци от 1 януари 2015 г.

Автомобилите вече няма да се регистрират в общината. При покупка на автомобил, след като той бъде регистриран в КАТ, собственикът няма да има нужда да ходи в общината и отново да подава декларация. Това заяви пред TV+ министърът на финансите Владислав Горанов.

Промените ще влязат в сила от 1 януари 2015 г. и са записани в пакета законодателни промени, по отношение на местните данъци, който вече е в парламента, каза още министър Горанов. Целта е да се облекчат гражданите и да се пресече укриването на данъци. Сега често, след като човек си купи кола, не я регистрира в общината, за да скрие дължимия за нея данък, пише "Стандарт".

От 2015 г. данъчните декларации ще може да се подават безплатно по интернет с персонален идентификационен код, който се взима от НАП.

Министър Горанов представи и една екзотична идея, която се анализира в момента, чиято цел е да привлече чуждестранните инвеститори. Много големи чуждестранни инвеститори са готови да дойдат, ако успеем по някакъв начин да им гарантираме, че те ще правят бизнес в България, но подсъдността ще бъде примерно по английското или по германското право, каза Горанов.

Идеята е, когато чужди инвеститори имат търговски спорове или сключват договори, подсъдността да бъде не българският съд, а английският съд или германският съд. Това е една много екзотична идея, която не знам дали би могла да бъде реализирана, каза Горанов. Това е отказ от суверенитет, който по конституция е забранен, но не е невъзможно да се мисли за някакво междудържавно споразумение, продължи той.

По отношение на бюджета за 2015 г. Горанов коментира, че предвидените в него мерки ще доведат до увеличаване на данъчните приходи с 300-400 млн. лв. Идеята за сливане на НАП и Агенция "Митници" в момента е на заден план. "В началото на 2015 г., когато ще имаме повече време да помислим стратегически, ще продължим анализа", каза министърът.

Но според него в момента липсата на координация между двете агенции дава възможност да се източва бюджетът. Затова се работи по усъвършенстване на информационните системи на двете агенции и подобряване на координацията при проследяване на вноса и движението на акцизни стоки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    5 0 Отговор
    Нормални данъци кога? Еко-стандарт над 101к.с. не важи ли ??
  • 2 пинокио

    9 0 Отговор
    Нали ако не са данъците тия п.....си ще умрат от глад!!!
    Сбъркано е всичко в държавата ни, защото от 1989г. само се краде и никога, ама никога няма да заживеем нормално за съжаление!!!!
  • 3 ВАРНЕВ

    5 1 Отговор
    Е НАЙ ПОСЛЕ НЕЩО ХУБАВО--НА ЗАПАД НА КАПАКА НА КОЛИТЕ СЕ ПИШЪТ ДОГОВОРИТЕ ЗА ПУКУПКО ПРОДАЖБИ--А НИЕ ХОДИМ КАТО МАИМУНИ ПО АДМЕНИСТРАЦИИ!!!!СЕГА ТРЯБВА ДА НАПРАВЯТ КОГАТО ИСКАШ НАПРИМЕР ДА СТРОИШ КЪЩА ПОДАВАШ ДУКУМЕНТИТЕ В ДЕЛОВОТСТВОТО И ПОЛУ4АВАШ ОТ ТАМ --А НЕ ДА ДАВАШ РУШВЕТ НА ТОЗИ ИЛИ ОНЗИ.

    Коментиран от #5

  • 4 Георгиев

    1 1 Отговор
    А какво ще се случи с тези които не са регистрирали колите си в даначното ?
  • 5 Георгиев

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "ВАРНЕВ":

    Може ли да поясниш какво е хубавото на това решение ? Пак ще висиш в КАТ като идиот 12 часа за да регистрираш кола ... и пак ще даваш хиляди левове без да получих нищо на реща ....
  • 6 Patanov

    0 0 Отговор
    Ще се виси в КАТ, но поне няма да се ходи в общината. Ще се ограничи възможността да не се плаща данък за автомобила. В данъчно така или иначе не се ходи.
    Относно търговските спорове - дори и в момента в много договори с чужди компании се вписва, че при възникнали спорове те се отнасят към някой друг орган вместо българския съд...
  • 7 оранчо

    4 1 Отговор
    Това момченце да вземе самолета и да иде до Лондон за да види как и къде си регистрират колите англичаните, а не да създават работа на кухата администрация наречена КАТ останала от СССР.
  • 8 Насо

    2 1 Отговор
    Като така пишете ,разбирате ли от право? Знаете ли какво означава Германска и Английска система? Германската система се нарича още Континентална ,и по нея си е българската ,и то не от вчера,ами повече от 100 години вече. А Английска,или още -Англосаксонската е съвсем друго нещо,и ние не можем току-така да я въведем. Сигурно е имал предвид личният състав на съда да е от тези страни ,човекът. Така може,да -:)
  • 9 емо

    1 0 Отговор
    Да се премахне цялата проядена от корупция система за регистрация на автомобилите. Това може да става,както и в други страни при фирмите за провеждане на годишни прегледи -при определени условия.Представете си какво губи държавата(и всички ние) от загубеното време-всеки водач по1-2 дни в годината!
  • 10 гошо прупрунков

    1 0 Отговор
    а какво стана с идеята да отпаднат нотариусите защото именно товарят прехвърлянето ненужно вземат най- много пари а от тях нищо не зависи пак като отидеш в кат и се оказва че колата или е запорирана или е крадена или кой знае още какво все неща които нотариуса от незнание е позволил да се охарчиш и после не поема отговорност да ти върне парите щото не може да си регистрираш колата
  • 11 Ментор

    1 0 Отговор
    Много си неграмотен бе, ВАРНЕВ . Вземи малко се образовай!!!!
  • 12 FmX

    0 0 Отговор
    А когато само се смени талона при съществуваща регистрация пак ли автоматично ще се записва в общината на твое име ?

    Коментиран от #17

  • 13 todor

    0 0 Отговор
    предлагам на господин министъра първо да ревизира кой и как работи в тези данъчни служби особено в малките общини че от техните грешки много хора плащат безумни пари.
  • 14 lud

    1 0 Отговор
    Министъра,дали е ходил в кат,данъчна служба,община и т.н. Да се нареди,да си изчака реда като обикновен гражданин и ще му изтече мандата. Ако трябва и през технически преглед да мине и през болница нямам думи. Българина много обича да чака и затова системата е такава. Продължавайте да чакате по гишета и институции,продължавайте да чакате Министри и някой да ви оправи.Народа трябва сам да промени системата,защото всичко е направено да не е в негова полза,но в близките години това няма да стане ,защото хората са смачкани,тихичко марморят навеждат главица и си чакат.

    Коментиран от #15

  • 15 жоро бекъма

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "lud":

    и в допълнение на казаното сме купили купища компютри и автомобили ,но не да е в полза и услуга на обществото а да няма връзката на кат с данъчните!!!А кой ще ми обясни защо данъците са различни за автомобилите по изчисление на конска сила като правилата за движение са еднакви за всички на ограниченията за скорост!!!Какво се прави с парите от екотаксите че скочиха от 35-40лв на 260лв какъв е тоя РЕКЕТ Има ли държава !!!
  • 16 Коловоз

    1 0 Отговор
    Дано стане така, че днес си купих нова кола!

    Коментиран от #25

  • 17 Japoneze

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "FmX":

    Колега като сменяш талона нали ходиш в КАТ ,там ще бъде промяната вписана в състемата(към Данъчното).
    А сега за данъците - по принцип силните държави имат железни данъчни системи-например както казват в Щатите -има две сигурни неща: Смърта и Данъчните!Там дори при починал човек -децата плащат старите задължения!При нас данъците се събират от бедни и средни ,а големите риби укриват ли ,укриват!А колко Фирми Фантоми събраха милиони от ДДС,сякаш това ставаше с благословията на "някой" !И крайно време е да се помисли за по-справедлива система за определчне на данъците.
    Например при колите - ако си до 1.6 литра мотор ,Евро 5 - 50 лв.,ако си със 6 литров змей и е по-стар от Евро 4 поне -цакайте ги здраво- имат пари, и много замърсяват -да си платят гяволъка!Така правят в Германия- и затова е пълно със големи лимузини на по 9-14 год. в България.Я сега да платиш едни 4000лв данък-който му държи края ,да не му пука!

    Коментиран от #18

  • 18 onq s konq

    0 2 Отговор

    До коментар #17 от "Japoneze":

    Карам БМВ-3 летра диэел и плащам 270лв в провинцията/градът ми е 5 по големина/.Същата кола в Сф е с данък почти 400лв.Е и?!Естествено че най-блиэките ми роднини от СФ ще си регистрират колите на мое ими в моя град!!!...Бъдете щастливи столичани...эащото сте в ПОВЕЧЕ:)
  • 19 пнсщкк

    0 0 Отговор
    Велико търново данъците са много високи но ако имаш връзки ония двамата където зачисляват колите даваш им пари и те си затварят очите лично аз съм купувал кола с занижен данък като стана моя данъка стана троен имам бележки които доказват това
  • 21 жоро

    0 0 Отговор
    Ако направят подходяща връзка между институциите, няма да има нужда да ходим по гишетата! Ще се почустваме хора!Сега данните също се представят от Пътна полиция към общините за да пишат фишове, но искат да ни губят времето и да се правят на потребни, защото ще трябва да се освободят от цели сгради с чиновници!
  • 22 Japoneze

    0 0 Отговор
    Сега "Оня с Коня",само за теб - направих си труда да изчисля данъка на твоята кола (която е Евро3 или Евро4 предполагам и е между5 и 14год)) - ако си Дойчланд жител е: 1466 лв.
    На моята(под 5г. 1.6 бензин) пак в Дойчланд е : 344лв.
    Така, сега виж в Булгаристан:
    Ти плащаш : 441 лв. , а аз плащам : 355 лв. -това е в момента по най- новите тарифи там и у нас, и приемаме едно и също населено място !
    Супер справедливо - по- български !!!
    Хайде наздраве,и си я карай със здраве и замърсявай,на кой ли му пука в тая пародия на Държава!
  • 23 Киро

    1 0 Отговор
    Japoneze, като не ти харесва, ставай и се изнасяй, заради такива , като тебе, сме в това състояние! Такива, които само мрънкат, все нещо са недоволни, ама веднъж не са си мръднали г.за да свършат нещо, само скимтят и се оправдават, "ама тука копчетата за поли по евтини от у нас.."!

    Изчезвай, Дойчланд има нужда от такива, като тебе, че турците миячи им станаха скъпи вече!

    Коментиран от #28

  • 24 Киро

    0 0 Отговор
    Оня с Коня - голям си "гъзар", за 130 лева на година ще ходи да търси къде най-евтино да си регистрира колата, иначе взел БМВ...ХАХАХАА

    Такива карат зимата с летни гуми, иначе БМВ бил взел!
    Страшен "гъзар", ша знайш!
  • 25 Autohouse Randm

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Коловоз":

    bez avariino
  • 26 Vasik Atanasova

    2 0 Отговор
    МНОГО СИ УМЕН ВЕ ГОРАНОВ
  • 27 onq s konq

    0 1 Отговор
    Киро,Киро... Не ме четеш правилно.Аэ съм от провинцията и плащам със 130лв по-малко от софианци,но ме е яд,эащото става дума эа биэки хора.А иначе 130лв я го умножи по 100год колкото ще го карам БМВ-то...охооо-"дей Киро на кирия:)Между другото иэобщо нямам эимни гуми,эащото не карам на сняг,че даже и на мокро не обичам-все пак с тоя тежкия крак и 200 коня под капака...
  • 28 Japoneze

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Киро":

    Не,не е заради такива като мен,а точно заради сприхави ругачи като теб!Ако това моето е "мрънкане", ти си този дето мрънка и не търпи чуждо мнение!Просташкото ти поведение показва колко ти е образованието и възпитанието,аман от акълий и разбирачи като теб,точно заради вас сумати и светни хора напуснаха страната - че и ни гониш,що да не вземем да те натирим теб,ще си паснеш с миячите с бургиите!
  • 29 киро

    1 0 Отговор
    Регистрираш кола в КАТ а в общината незнаят нищо за това,странна работа за 21 век, при наличието на толкова технологии защо регистрациата за данъците не става автоматично
  • 30 mediator37

    1 0 Отговор
    Това ще е добра мярка, защото при една сделка и купувачът трябва да се запише в КАТ и Общината като нов собственик и продавачът трябва да се отпише от КАТ и от Общината, като заличен собственик. Тази мярка спестява на двама души тичането до Общините им.
    Въпросът е дали, например, при купувач от Видин и продавач от Царево, КАТ-Видин има връзка с Община Царево, за да й съобщи , да заличат продавача като данъчно задължено лице.
  • 31 Пешо

    1 0 Отговор
    Господа, кога ще се научите да пишете както трябва?! Първо, в общината не се регистрират автомобили. Както е известно, това става в КАТ. Друг въпрос е, че КАТ трябва да контролира движението по пътищата, а не да се занимава с регистрация на автомобили и да поддържа цял щаб от служителки-протежета на на офицери от МВР. Второ, в КАТ не се подават декларации. Какво значи " да ходи в общината и отново да подава декларация"?! Абсолютна глупост. Няма отново. Декларацията се подава веднъж и то става в общината, за да се определи размера на данъка. Искате да кажете, че инф.системи на КАТ са вече свързани с общинските и че КАТ ще има задължение да информира общината за придобиване на автомобил от съответния гражданин.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове