Last news in Fakti

14 Декември, 2014 12:16 1 481 5

Замразяват пенсионната реформа през 2015 година

  • пенсии-
  • реформа-
  • синдикати

Кабинетът и синдикатите се разбраха още да се криминализира осигурителната измама

Възрастта за пенсия няма да бъде вдигана през 2015 година. Кабинетът и синдикатите се разбраха още да се криминализира осигурителната измама, свързана с укриването на осигурителни вноски от осигурените и осигурителите. Въвежда се минимална възраст за пенсиониране от догодина.

За това се договориха КНСБ и КТ "Подкрепа" с правителството. На срещата при премиера Бойко Борисов участваха лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа", вицепремиерът Ивайло Калфин, финансовият министър Владислав Горанов, председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова.

След подписването на меморандума за разбирателство между правителството и синдикатите, отделно ще се преговаря между правителството и работодателите по параметрите на пенсионната реформа през 2015 година.

Държавата и синдикатите се споразумяха през 2015 година да не се увеличава възрастта за пенсиониране, като до края на март се постигне дългосрочно решение на въпросите, свързани с пенсионната възраст, и всички останали компоненти на пенсионната система в дългосрочен период. Това означава, че възрастта остава замразена, а стажът ще нараства с 4 месеца и се възприема предложението на КНСБ.

През 2015 година за всички категории осигурени лица ще се въведе минимална възраст за пенсиониране, което означава, че такава трябва да има в Министерство на отбраната, в МВР, в ДАНС, в съдебната система, в Министерството на правосъдието.

Също през 2015 година ще се криминализира осигурителната измама, свързана с укриването на осигурителните вноски от осигурителите и самоосигуряващите се лица, като се предприемат и други мерки за повишаване събираемостта на публичните вземания.

Догодина ще се даде право на свободен избор на родените след 31 декември 1959 година да решат дали да се осигуряват задължително за допълнителна пенсия в универсален пенсионен фонд или изцяло за пожизнена пенсия в Държавното обществено осигуряване. Това ще се отнася и за лицата, които се осигуряват при първа и втора категория труд в т.нар. "професионални фондове". Те ще могат да избират къде да отиват техните осигуровки.

Научаваме, че днес 14.12.2014 г., Правителството на Република България в условията на полунелегалност е сключило някакво споразумение със синдикатите. Според огласената информация, Правителството е било насилено да се откаже от това, заради което беше избрано - РЕФОРМИТЕ. Това припомнят в декларация от Българска стопанска камара (БСК).

Ние не сме запознати с какви аргументи е постигната тази капитулация, но недоумяваме какво може да бъде по-важно от волята на суверена, изразена в програмната декларация на избраното с подкрепата на четири от представените в парламента партии! Може би синдикатите отново са размахвали заплахата от организиране на протести с участието на заети в отдавна доказалите своята безперспективност отрасли. Спорно е доколко синдикалната грижа е насочена към именно тези работници. Но безспорно е, че именно без тези отрасли, остатъци от социализма, българските синдикати ще загубят своята главна опора.

Ето защо, ние, членовете на БСК, категорично отказваме да признаем легитимността на това сепаратистко споразумение! Сигурни сме, че колегите и от другите работодателски организации ще подкрепят тази наша позиция. Ще ни се да вярваме, че оповестената информация силно преувеличава фактите. Освен от липсата на каквито и да са законови основания за правителството да влиза в подобни съглашателства, ние не можем да повярваме, че синдикатите са доволни от постигнатото увеличение на размера на пенсиите с 0.03 лв./ден и се опитват по този начин да закрепят това подаяние, което е обидно за достойнството на всеки българин. Защото вече е ясно за всеки средноинтелигентен човек, че без реформиране на пенсионната система не е възможно да бъде постигнат друг резултат.

Колкото до криминализирането на неплащането на осигурителни вноски, ние сме имали многократно възможност да изразим своята позиция. Ще я съобщим още веднаж ясно и категорично. Ние, членовете на БСК, също страдаме от недобросъвестни работодатели, които неплащайки заплати и осигуровки, неинвестирайки в здравословни и безопасни условия за труд, получават непазарни конкурентни предимства. Тези Дикенсови герои не отговарят на нашите критерии за работодатели. Ето защо ние сме готови да подкрепим подобно решение, но само при условие, че то се отнася с еднаква тежест до двете страни по трудовия договор, т.е. за работодателите и работниците.

Особено тревожен сигнал е потвърденото от правителството предложение на синдикатите родените след 1960 г. да избират дали да се осигуряват и в универсален пенсионен фонд (УПФ), или изцяло само в НОИ. В комбинация с появилите се през последните дни в публичното пространство идеи за национализиране на УПФ, това предложение е повече от притеснително и създава предпоставки за допълнителни сътресения в осигурителната система. Принципно подкрепяме правото на избор, но то не трябва да нанася удар върху осигурителния сектор, а да е при гарантиране на категорична равнопоставеност между НОИ и УПФ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тошибиян

    1 0 Отговор
    правилно до догодина ще измрат още пенсионери и така ще стане бройката им по малко и евентуално ще дадат по малко пари..правилно който не дава пари на вятъра(осигуровки) е криминален
  • 2 мими

    1 0 Отговор
    боко дойде с идейте за реформи ,а взе да теглиш заеми като за световно,нито една реформа,така България ще затъне тотално и няма спасение
  • 3 тошибиян

    1 0 Отговор
    народе не пущай смс за глупости и не давай пари за тото спри да ходиш по 4алги и събери пари във фонд за спасение на Бг и поръ4вай елиминиране на политиците на фанатизирани чужди групировки
  • 4 rolex

    1 0 Отговор
    Тия эаеми са эа иэплащане на эаемите на предходното превителство.И какво общо имат реформите със эаемите?!
  • 5 pesho

    0 1 Отговор
    Общото е ,че Герб управлява успешно ,а няма пари в държавата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове