Last news in Fakti

18 Декември, 2014 11:02 1 771 0

„Природата за хората” с покана към швейцарския посланик

  • природата за хората и регионите-
  • отворено писмо-
  • посланик-
  • швейцария

Отворено писмо на сдружението

„Природата за хората” с покана към швейцарския посланик - 1
Снимка: БТА

В отворено писмо до посланика на Швейцария в България Националното гражданско сдружение „Природата за хората” го кани да  посети общините, развиващи зимен и летен планински туризъм. От сдружението се притесняват, че финансираните от Швейцария НПО-та спират развитието на зимния туризъм у нас.

„Преди години за България се е говорело като за Швейцария на Балканите. Но в Швейцария има 22 хиляди км писти, у нас са 200 км. Лифтовете са съответно 2 500, тук са 90”, пише в писмото подписано от председателя на сдружението Филип Цанов.

Ето и цялото писмо:

 

 

До

                                                                        Н. Пр. г-н Денис КНОБЕЛ

                                                                        Извънреден и пълномощен посланик

                                                                        на Конфедерация Швейцария в България

                                      

 

                                          Отворено писмо

 

Ваше превъзходителство,

 

                Националното гражданско сдружение „Природата за хората” е неправителствена организация, подкрепяща усилията на хората от планинските райони в България да развиват зимен и летен планински туризъм. Наши партньори са общините Банско, Разлог, Смолян, Сапарева баня, Самоков, Чепеларе, Дупница, Берковица и  Костенец.

Поводът да се обърнем към Вас е предстоящото публично обсъждане от заинтересованите страни на предварителните резултати от разработване на новите планове за управление на Пирин, Рила и Витоша. След почти две години съдебни дела в Комисията за защита на конкуренцията и във Върховния административен съд, са определени изпълнители за разработване плановете за управление на тези планини. Това ще даде възможност да бъдат поправени грешките в предишните планове за управление, които са изработвани  в края на миналия и началото на този век при различни социално-икономически и политически условия. Тогава финансирането е осигурено от Швейцарската конфедерация. Наложената тогава консервация и недопускане на човешка дейност в парковете, включително за туризъм, спорт, къмпингуване, скално катерене, алтернативен туризъм и животновъдство, допринесоха за обезлюдяване и нисък жизнен стандарт на хората в тези региони. Там живее 500-хилядно мултиетническо население. От векове тези хора – християни, мюсюлмани, помаци, развиват поминък и се грижат за природата. Въпреки факта, че от седем години сме в Европейския съюз, голяма част от населението в тези райони се прехранва чрез отглеждане на тютюн, бране на гъби, билки и горски плодове, както е било преди хиляди години. Безработицата надхвърля 40%, демографската криза и липсата на перспектива прогониха хиляди хора от родните им места.

 Развитието на зимния туризъм и ски спорта в България имат над 100-годишна история. Единствените ни четири туристически центъра Банско, Пампорово, Боровец и Витоша разполагат с едва около 200 км писти и около 50 лифтови съоръжения. Природните дадености на нашата страна предопределят по-интензивно развитие на зимните спортове. За последните 25 години, с изключение на модернизираната ски зона Банско и няколко нови съоръжения в Боровец и Пампорово, нищо съществено не е изградено. Емблемата на София – Витоша, от десетилетия тъне в разруха. В момента планината има само една писта с дължина километър и половина и работи само един лифт. В Стара планина, Родопите, Средногорието и Беласица има десетки възможности за изграждане на малки локални ски зони, които наред с термалните и минерални води ще осмислят съществуването на редица населени места и ще променят визията на цели области.

На това желание за промяна и създаване на перспективи се противопоставя малка група еколози, представяща се за гласа на гражданското общество. За последните 15 години тази част от неправителствения сектор у нас е финансирана от Швейцарската конфедерация с почти 22 милиона швейцарски франка.

Уважаеми господин посланик,  благодарение на далновидната  политика, историческите  традиции, трудолюбието, развитите форми на управление Швейцария е едно от най-желаните места за живот в света. Но никога  не сте допускали вмешателства във  вътрешната и външна политика. Това Ви дава правото и възможността да предоставяте  опит и на други страни, желаещи да го ползват. Но изключително важно е, какъв ще бъде ефектът от тази помощ. У нас ползите за гражданите и обществото от изразходването на споменатото финансиране са незначителни, дори невидими. Програмите се усвояват от  тесен кръг от хора, регистрирали десетки НПО-та, които  натрапват своите  тесни корпоративни интереси и  саботират развитието на цели сектори, като туризъм, добивна индустрия, финанси, екология и други.

 Конкретната причина за това писмо е изпълнението на  две нови програми, които се финансират  от Швейцарската конфедерация. Първата е „Зелени закони”, а другата е „Прозрачни планини”. Заложените цели според изпълнителните на програмите са развитие на гражданското общество и информираност за разработваните планове за управление на Пирин, Рила и Витоша. Но от публичните действия и изяви на ръководителите на програмите Андрей Ралев и Тома Белев е видно, че те не се  интересуват от  мнението и вижданията на хората, живеещи в засегнатите региони. От месеци се саботира изработването на плановете на управление и се дискредитират държавните, общински и частни структури, заети в тази дейност. Което създава впечатлението, че Швейцарската конфедерация подкрепя негативни кампании  срещу развитието на зимния туризъм у нас.

Преди години за България се е говорело като за Швейцария на Балканите. Но в Швейцария има 22 хиляди км писти, у нас са 200 км. Лифтовете са съответно 2 500, тук са 90. Доходът на на глава от населението е 60 000 $ в Швейцария и  4 500 $ в България. Разбира се, нямаме възможност да постигнем вашето ниво на развитие на зимния туризъм и ски спорт, но пък бихме желали съобразно възможностите и интересите на страната да развием този дял от икономиката.  

Освен създаденият вече конфликт за  Плана за управление на Пирин от страна на финансираните от Вашата страна  организации, се очаква конфликт и  при изработването на плановете за Витоша и Рила. По отношение на  Рила миналата година сериозен инвеститорски интерес  заявиха няколко големи френски компании. Бихме искали да разберем, каква ще бъде Вашата позиция и позицията на н.п. посланика на Франция, ако  финансираната от Швейцарската конфедерация програма „Прозрачни планини”  се противопоставя остро на инвестиционните намерения.

Ваше превъзходителство,

Позволяваме си да Ви поканим заедно с нас да  посетите общините, развиващи зимен и летен планински туризъм. Нека лично се запознаете със ситуацията и настроенията на хората  там, с перспективите и плановете за развитие. И тогава да прецените, дали финансирането по швейцарски програми се използва в интерес на живеещите в тези райони или напротив, парите на швейцарските данъкоплатци се харчат с пропагандни цели в защита на тесни корпоративни интереси. Поради съществуващото недоверие към екологичните мотиви на цитираните НПО, поставяме пред Вас темата за извършване на  проверка на изразходваните средства по швейцарски програми, както  и  на процедурите, по които са определени едни и същи бенефициенци и изпълнители.

Оставаме на Ваше разположение, ако решите да обърнете внимание на поставения от нас проблем и се ползваме се от случая, да изкажем нашето уважение към Ваше превъзходителство.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове