Last news in Fakti

18 Декември, 2014 13:50 615 0

Реформата в МВР ще мине без скандални назначения

  • мвр-
  • реформа-
  • скандални-
  • назначения

Не сме съгласни президентът да бъде включен в избора на главен секретар. Искате да смените главният секретар, да сложите ваш човек, заяви Атанас Мерджанов

Депутатите обсъждат промени в Закона за МВР. Двата законопроекта са внесени от Петър Славов от Реформаторския блок (РБ) и от Цветан Цветанов от ГЕРБ. С тези промени предишната реформа на БСП ще бъде изцяло зачеркната.

Това, което предвижда реформата е ГДБОП да бъде извадена от ДАНС и да бъде върната обратно в МВР, където всъщност беше преди мандата на БСП. Президентът, а не НС да назначава главния секретар на МВР, както и шефа на ДАНС.

Зад тези намерения опозицията съзря предстояща идея за смяна на началници.

Идея на управляващите е и да се върне конкурсното начало за растеж в кариерата в системата. Ще се възстанови и Главна дирекция "Национална полиция" в структурата на МВР и т.н. От РБ пък предлагат служителите на МВР да носят на видно място индентификационен номер, който позволява индентификация на тяхната самоличност.

„ДАНС, която също е обект на реформа, най-малкото защото ГДБОП продължава да стои като един мастодонт-хибрид, с неясно преплетени функции и правомощия. Искам да дам гаранция в две посоки. На първо място, че тази реформа ще премине без сътресения и че тя не е свързана с конкретна личност”, заяви от парламентарната трибуна вътрешният министър Веселин Вучков.

Вучков предложи от 1 април 2015 г. новопостъпилите служители в администрацията на МВР да се назначават по закона за държавния служител, а не да ползват привилегиите по закона за МВР. По думите му предлаганите поправки не предвиждат никакво орязване на социалните права. Той е категоричен за това, че има достатъчно време между двете четения на закона, за да се постигне съгласие по спорните моменти.

Депутатът от БСП Атанас Мерджанов пък каза, че ГЕРБ търсят единствено реванш:

„Поголовно подслушване и тръшкането - това беше онова МВР, което днес вие искате да възкресите. Ние от БСП не сме съгласни. Не сме съгласни президентът формално да бъде включен в избора на главен секретар, за да се размие отговорността за неговото назначение. Кой заблуждавате с опорната ви точка за президента - балансьор? Едно трябва да е пределно ясно, четворната коалиция, това е политиката на ГЕРБ от периода 2009-2013 година и вие - техните партньори в днешното определение, не сте коректив. Вие сте съучастници.“

„Не сме съгласни президентът да бъде включен в избора на главен секретар. Искате да смените главният секретар, да сложите ваш човек”, обърна се той към бившия вътрешен министър.

Според левицата се очаква след приемане на промените главният секретар на МВР Светозар Лазаров да бъде сменен заради условия, които няма да изпълнява.

Според левицата резултатите в борбата с организираната престъпност са по-добри и това било видно от становище на ДАНС.

"По темата за СРС сме особено мнителни за всяка промяна, предложена от новото мнозинство, добави Мерджанов.

ДПС също изразиха несъгласие със законопроекта.

„Истинската цел, която се преследва е да бъдат сменени хора, които в момента заемат тези позиции. Предложените промени изглеждат като първи стъпки към ограничаване правомощията на ДАНС, а това поражда и въпроса, каква е целта, към която са насочени“, заяви Хамид Хамид от ДПС.

„Твърдението за възстановяване на балансиращата роля на президента се оказва удобен начин за отклоняване вниманието на истинската цел. Възстановява се ГДПОБ в системата на МВР – внимателният прочит на промените навежда на мисълта, че реформата в ДАНС не остава само извеждането на ГДБОП“, заяви Хамид

По думите му ГДБОП се определя като служба за сигурност и предложните промени изглеждат като първи стъпки на ограничаване правомощията на ДАНС, а предложените правомощия на ГДБОП ще предизвикат трудности при прилагането на закона в МВР.

Той уточни, че ГД „Национална полиция“ ще възстанови практиката органите на ГД „Национална полиция“ да започнат работа по разкриване на една престъпна дейност, а в последствие ГДБОП да им вземе разработката.

Депутатите от Патриотичния фронт и АБВ подкрепиха промените в закона за МВР.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове