Last news in Fakti

18 Декември, 2014 14:44 919 0

Радан Кънев: Ако не оттегли пенсионните промени, кабинетът е обречен на неуспех

  • радан кънев-
  • менда стоянова-
  • пенсионната система-
  • пенсионни фондове-
  • частни-
  • пенсионния модел-
  • пенсия-
  • нои-
  • герб-
  • рб-
  • протест

Това не е промяна на модела, а даване на възможност на всеки човек да прецени по кой модел иска да се осигурява, парира Менда Стоянова

Радан Кънев: Ако не оттегли пенсионните промени, кабинетът е обречен на неуспех - 1
Снимка: БТА

Ако предложението за промени в пенсионната система не бъде оттеглено, управлението на кабинета „Борисов 2" ще бъде обречено на недоверие и неуспех, а животът на българите няма стане по-добър, предупреди от трибуната в Народното събрание съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев.

Той се обърна към партньорите от ГЕРБ и напомни, че тяхното послушание, по силата на което внасят тези промени, не е част от предизборната им програма и прави лоша услуга на управлението.

„Това е генерална промяна в пенсионния модел, заложен в реформата на пенсионната система още от 2000 година. Преминаването от задължителен капиталов елемент в пенсионното осигуряване към модел, допускащ обезпечаването на правото на пенсия единствено чрез участие в солидарния стълб, е най-съществената вътрешнополитическа промяна за последните 14 години", посочи Кънев.

„След проведената бърза среща в неофициален формат между част от управляващите и синдикатите, на вниманието ни се представят светкавични промени в Кодекса за социално осигуряване, коренно изменящи заложената в пенсионния модел идея. Вместо разумна еволюция на пенсионния модел, ни се предлага прибързан и необмислен отказ от модела с непредвидими икономически и социални последици. Предложената от група народни представители промяна в Кодекса за социално осигуряване влиза в програмата на 43-тия парламент в нарушение на всички норми за промяна в осигурителното законодателство”, коментира Радан Кънев.

Той обърна внимание и на това, че предложените промени не са обсъдени и приети в Министерски съвет, не са съгласувани със социалните партньори, не е чут гласът на надзорния съвет на НОИ, няма дори формална оценка за въздействие и дори не е приемана в парламентарната социална комисия и не е ясна позицията на Министерство на труда и социалната политика.

Реформаторите са категорични, че идеята е грубо нарушение на програмната декларация на кабинета „Борисов 2" и не присъства в предизборните кампании на партиите, които стоят зад него.

„С това парламентарно поведение вие рушите духа на доверие между партньорите в мнозинството и духа на диалог, компромис и политическо смирение, който се опитваме да наложим", предупреди Кънев и призова за оттегляне на предложението за (еднократно) право на избор на всеки българин къде да държи парите си за допълнителна пенсия - в НОИ или в частен пенсионен фонд.

Кънев припомни, че довечера ще има протест под премиерските прозорци именно заради предлаганите промени в пенсионната система. Простетът под наслов "Да кажем "не" на кражбата!" е от 18.00 часа.

Отговорът на ГЕРБ не закъсня. Веднага след Радан Кънев думата поиска председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова, която отсече, че реформаторите очевидно са се объркали и изказването им не отговаря на истината.

„Пенсионният модел в България включва солидарния стълб - Националния осигурителен институт (НОИ) и третия стълб - доброволното пенсионно осигуряване. За гражданите, родени след 1960 година, обаче освен този солидарен стълб, държавата със закон е задължила 5% от техните вноски да отиват в универсален пенсионен фонд", обясни Стоянова.

Тя за пореден път се опита да изясни какво всъщност предлага премиерът - „въвеждането на възможност хората, родени след 1960 година, да преценят и да решат дали ще се възползват и от първия, и от втория стълб".

„Това не е промяна на модела. Това е даване на възможност на всеки човек да прецени по кой модел иска да се осигурява", категорична беше шефката на бюджетната комисия. Тя изтъкна, че със задължителното внасяне на парите в частен пенсионен фонд управляващите сякаш казват на хората „Ние, политиците, сме по-умни от вас. Вие не сте достатъчно зрели да решите къде да отиват вашите пари".

„Кой е по-умен, политиците или всеки човек? Кой поема риска от това решение - политиците или всеки един човек?", риторично попита Менда Стоянова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове