Last news in Fakti

19 Декември, 2014 11:29, обновена 19 Декември, 2014 20:42 1 270 3

ГЕРБ няма да оттеглят пенсионните поправки

  • пенсионери-
  • пенсии-
  • поправки-
  • отлагат-
  • спорни-
  • герб

Между 1 януари и 31 март сегашното предложение ще бъде подобрено

ГЕРБ няма да оттеглят предложението за пенсионната реформа. Това стана ясно от думите на финансовият министър Владислав Горанов след заседанието на парламентарната група на ГЕРБ.

Горанов уточни, че между 1 януари и 31 март сегашното предложение ще бъде подобрено, а при гласуването на бюджета за държавното обществено осигуряване точката ще присъства. „То е влезнало в зала и ще бъде гласувано и няма промяна в позицията на ГЕРБ”, заяви Горанов.

„Между 1 януари и 31 март сме готови в дебата за цялостния пенсионен модел да приемем и тезата за връщане от НОИ в частните фондове и максимална гъвкавост, така че да се гарантира едно – принципът на свободен избор в кой модел на осигуряване да се гарантират пенсионните правила”, посочи финансовият министър.
„Няма лични партиди, но НОИ ще знае във всеки един момент колко пари е получил от лицата, когато те са направили своя избор. Не съществува технологична пречка да се върне същата сума в избран от тях универсален пенсионен фонд”, коментира Горанов и поясни, че това е въпрос на избор.

„Няма национализация, няма административни решения, няма натиск. Ще гарантираме още по-голяма свобода на избора, защото има обвинения към нас, че еднократното решение не е справедливо достатъчно”, коментира той и даде за пример, че в други държави този въпрос е решен по много по-недемократичен начин. „Ние даваме максимален избор хората сами да носят отговорност за действията си”, каза още Владислав Горанов като отбеляза, че срокът в, който този избор може да бъде направен, е до датата на пенсиониране.

„Отглагането на реформите винаги се е използвало като повод да не се случват”, подчерта Горанов.„Днес ГЕРБ ще гласува този текст, защото той е първата стъпка в правилната посока хората да имат свобода на избор”, обясни той.

По-рано днес беше оповестено, че решението за преместване на парите ни от частните пенсионни фондове в НОИ най-вероятно ще бъде отложено за март догодина.

„Очертава се важна победа - ГЕРБ са на път да отложат промените, касаещи частните пенсионни фондове. Разумът започва да надделява, всички мерки за промяна на пенсионната система ще се обсъждат до март месец”, написа Мартин Димитров от Реформаторския блок в профила си във фейсбук.

Решението изненадващо е било съобщено от шефа на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов тази сутрин по време на председателски съвет.

От него недоволен е останал финансовият министър Владислав Горанов, който е обявил, че ще говори с премиера Бойко Борисов промените да не се отлагат, предаде БНР.

Не виждам причина да оттегляме това предложение – залата ще реши. Това каза пред журналисти в парламента председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова.

„До сега не съм чула от нито една партия и от т.нар експерти смислен аргумент по същество. Не сме получили такъв, който да ни убеди, че това, което предлагаме е неправилно – хората да имат избор, да решават къде и по какъв начин да внасят вноските си и по какъв начин да се пенсионираме. Това, което предлагаме е държавата да поеме гаранцията, а не както е в момента - всеки един от осигурителните лица да носи отговорността сам за себе си“, заяви Стоянова.
 
„Единственият аргумент, който обсъждаме в момента, е трябва ли наистина тази възможност да бъде еднократна или трябва да се даде възможност на още един избор на човека, който е направил първия си избор. Това е единственият смислен аргумент, който чухме и разбираме, че трябва да помислим по него“, каза още Менда Стоянова.

В становище, разпространено по-рано днес, президентът Росен Плевнелиев призова спорните поправки да бъдат отложени с три месеца.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кандидат пенсионер

    2 0 Отговор
    Уважаеми управляващи,първо запушете дупките в бюджета и намалете с 90% разходите в трите власти( според Конституцията на РБ).Спрете субсидиите за партиите и вкарайте в затвора тези, които крадат от цените на: тока,водата,топлото,газта,цигарите,алкохола,горивата и всичко останало което се произвежда.Отнемете незаконно придобитите имоти,пари и ценности.Затвор за всички кредитни милионери и нарушители на законите през последните 25 години.Най-бедната държава с най-високите разходи за администрация,СРС-та и какво ли не.След това можете да правите пенсионна реформа.
    Кандидат-пенсионер с трудов стаж 34г.и 10мес.,2 години казарма и 4,5 години следване във ВУЗ(инженер).Дата на евентуално пенсиониране- август2020г.(ако не съм ритнал камбаната).
  • 2 Румен Янев

    0 0 Отговор
    Надай се на пенсия брат ... Надеждата умира последна
  • 3 Дядо Мраз

    0 0 Отговор
    Най добре е направо да вземем да застреляме всички пенсионери!Така , ще останат пари за кефтета и кебапи на другарите!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове