Last news in Fakti

20 Декември, 2014 14:13 1 180 1

Единствено МО ще обезврежда боеприпаси

  • мо-
  • обезврежда-
  • боеприпаси-
  • веселин вучков-
  • взрив-
  • мъглиж-
  • мвр-
  • гдбоп-
  • данс-
  • светлозар лазаров-
  • петко сертов

Ще бъде сложен край на безконтролния внос от други държави и армии на боеприпаси, които те самите не желаят да обезвреждат, обеща вътрешният министър Веселин Вучков

Единствено МО ще обезврежда боеприпаси - 1
Вътрешният министър Веселин Вучков. Снимка: БТА

Последният месец се затвърдиха моите убеждения, че има фундаментална грешка в принципа за обезвреждане на боеприпаси в България, заяви министърът на вътрешните работи Веселин Вучков в интервю за предаването „Годината“ на „Дарик“. Според него, тя е основана на две погрешни решения.

„Първо, безконтролен внос на боеприпаси от други държави и армии, които те самите не желаят да обезвреждат. Второ, първата демонополизация на този процес в смисъл, че генерираните оръжейни отпадъци от българската армия се продават чрез обществени поръчки, организирани от Министерство на отбраната на най-разнообразни фирми, след това се разнасят по българските пътища и се утилизират. В резултат на което през шест-седем месеца или всяка година плащаме с човешки животи”, поясни Вучков.

Министърът ще предложи промени в два закона - за оръжията и боеприпасите, и за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната. Той заяви, че разработват нов модел заедно с Министерството на отбраната - предложение за промяна на цялостната концепция: "Тя трябва да стъпи върху два фундамента - българските боеприпаси ще се утилизират от Министерството на отбраната, а чужди няма да могат да се внасят. Не можем да си позволим да плащаме такава висока цена".

„Министерството на отбраната ще поеме отговорност за собствен център, независимо как ще го наречем, след модерни инвестиции и при сериозни гаранции за сигурността на всички, където да започне да обезврежда боеприпасите, които не са нужни”, посочи вътрешният министър.

По отношение на вчерашния взрив в частния завод в Мъглиж Веселин Вучков каза, че се води разследване под формата на следствие, а експертизата трябва да каже каква е причината за инцидента.

ГДБОП ще си заеме мястото в своята естествена среда - МВР. Нищо не се застрашава с промените в Закона за МВР. Това са абсолютно неоснователни опасения. Това коментира по въпрос, засягащ промените в Закона на МВР и връщането на ГДБОП към МВР, министърът на вътрешните работи. На въпрос защо трябва да се преназначават хора, министърът отговори: „Тук въпросът е дали ГДБОП има място в една котраразузнавателна служба. ГДБОП е структура, която се е зародила преди 20 години в МВР. Тя разполага с типично полицейски апарат от функции – разследване, дознатели, оперативно-издирвателна дейност и полицейски правомощия. И как така изведнъж ГДБОП беше пришит към една котраразузнавателна, информационна, аналитична служба, каквато е ДАНС?!”.

По думите на Вучков, преди няколко дни по време на обществено обсъждане бивши ръководители на ГДБОП и бивши министри на вътрешните работа казали, че дори и насън не са си представяли, че ГДБОП някога ще бъде част от ДАНС. Вучков каза, че това решение според него е грешно и допълни, че няма смисъл от съпротива от страна на опозицията, тъй като едва ли ще се постигне нещо с нея. „ГДБОП ще заеме мястото в своята естествена среда - МВР. Това е един акцент в реформата, която се прави, чрез промени в Закона, макар че не е единствен”, каза той.

Тъй като новите промени в Закона за МВР ще позволят смяна на главния секретар, министърът беше попитан дали иска смяната на Светлозар Лазаров. „Този въпрос ще помоля да ми го зададете, когато промените в Закона влязат в сила, тоест след като са обнародвани в Държавен вестник. Тогава ще се прецени кой измежду многото служители, които отговарят на формалните изисквания на закона, съвместно с колегите от Министерски съвет и министър-председателя, кого да предложим на президента, за да определи висшата професионална фигура”. Тогава Лазаров вероятно също ще бъде един от кандидатите, предположи Вучков, но кой ще бъде определен, ще се реши по време на заседание на Министерски съвет.

Няма отговор на въпроса къде е Петко Сертов, каза още Вучков. "Засега не можем да кажем къде може да се намира. Напуснал е територията на България към Гърция. Би могъл да отиде навсякъде, включително и да се върне в България. Няма 100-процентов граничен контрол. Така че не можем да кажем със сигурност къде точно се намира. Нямаме данни на този етап за престъпно посегателство срещу Сертов", призна министър Веселин Вучков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гражданин

    0 0 Отговор
    От кога във фейсбук и по Интернет страниците на МВР и ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЯ се настоява за оставка на шефа на Гранична полиция който е олицетворение за провала Шенген .
    Исега мвр ПРИЗНА ЧЕ НЯМА 1ООпроцентаграниченконтрол

    Къде е гранична полиция.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове