Last news in Fakti

22 Декември, 2014 17:51 1 595 3

Бойко Борисов към МВР: Нека камерите работят!

  • бойко борисов-
  • мвр-
  • камери-
  • контрол-
  • скорост-
  • фиш

През януари МВР представя пътна карта за реформа. Вътрешното ведомство подготвило промени за контрол над пътния трафик

Представяне на пътната карта за реформа в МВР, намиране на решение с проблема за камерите за видеонаблюдение и тези за контрол на пътния трафик са били основните теми от днешното заседание на министерски съвет. Това става ясно от публикуваната стенограма.

От документа става ясно, че Бойко Борисов дава подкрепата си за обсъждани от ръководството на МВР промени в системата, които да доведат до намаляване на администрацията и увеличаване на оперативния състав.

Как ще стане това ще е ясно на 12 януари, когато

МВР ще представи своята пътна карта за реформата,

обещава вътрешният министър Веселин Вучков.

Освен това, искам да съкратим около една втора до една трета от административните звена в МВР, за да можем да усилим полицейското присъствие на територията на страната.

В същото време, според него, тази административна реформа трябва да обхване и други структури от сигурността – ДАНС, Държавна агенция „Технически операции“, разузнавателни служби и НСО. Вътрешният министър отбелязва, че в тези ведомства администрацията трябва да се подчинява на Закона за държавния служител, а не да бъде първа категория труд. В този смисъл също имаме нужда от подкрепа и в парламента, и на Министерски съвет, иска Веселин Вучков.

Накрая, господин премиер, ако ми позволите – има разлика в държавната служба – специфичната – в МВР, в ДАНС и в другите структури. Тоест, по различен начин се назначават и постъпват на работа полицаи и пожарникари, от една страна, служителите в ДАНС, които са първа категория труд, по различен начин се изчисляват коефициентите за възнаграждения – нещо, което подклажда непрекъснато напрежение. Дори имат различни размери на обезщетения, когато се пенсионират или напускат.

Мисля, че трябва да помислим върху въпроса държавната служба първа категория труд във всички тези структури,

които изброих, да стане еднотипна. Иначе постоянно ще има напрежение между структурите, аргументира се Веселин Вучков. От думите му става ясно, че правителството подготвя промени не само в разузнавателните служби, но и за НСО, която по всяка вероятност ще бъде изведена от президента и подчинена на правителството.

Така, както в здравната, така, както в съдебната, така, както се надявам, и в пенсионната реформа, така и в реформата в сектора сигурност, където са и МВР, и ДАНС, са задължителни промени и всички ще застанем, убеден съм, и зад кабинета, и партньорите в управлението, обобщава Бойко Борисов.

От своя страна вътрешният министър обещава

до средата на януари да бъде намерено решение за казуса с електронния фиш,

който беше отменен преди месеци от съда.

Веселин Вучков отбелязва, че така ще намалее корупцията във ведомството.

В момента сме в процедура на закупуване на около 120 камери, които ще бъдат разположени вътре в полицейските автомобили, които ще заснемат абсолютно всички действия, които се извършват от униформен полицай – било от пътен контрол, било от охранителна полиция, когато спрат някой автомобил за проверка, разкрива още вътрешният министър. Поставянето им ще започне от провинцията и източник на финансиране бил Гаранционният фонд, от който 5% всяка година се дават на МВР точно за такава техника.

Още в началото на януари пред медиите и пред обществото ще представим по какъв начин дори

индивидуален пътен патрул с един автомобил може да спира за проверка на пътя,

но само в условия на видеозаснемане, тъй като вътре в автомобила на полицая ще има най-малко две, дори три камери: под предно стъкло, под задно стъкло, дори ще има и звукозапис, обещава Веселин Вучков.

Той не пропуска да припомни, че за Коледните и Новогодишните празници МВР ще осъществява засилен контрол по пътищата.

гражданите да не остават с убеждение, че никой не ги контролира как шофират по пътя, защото в момента скоростните режими си се контролират чрез стационарни камери за електронен фиш, които са си абсолютно законни. Мобилните камери за електронен фиш също ги ползваме за контрол на скоростните режими, като имайте предвид, че след това лицето се призовава в РПУ, за да му се напише акт, описва процедурата вътрешният министър.

Той също така се е договорил със здравния министър за

процедурата по охрана на линейките срещу побойници.

То звучи малко смешно – отиваш да му помагаш да оживее, и в същото време се пазиш да не те набие. Малко ми звучи така… Разбирам го министърът ( на здравеопазването Петър Москов – б.р.) защо избухна, коментира Бойко Борисов. Но, както се казва, аз съм толерантен, направете го по този начин, за да няма такава съпротива от гражданските и неправителствени организации, съветва премиерът.

Той не пропуска да даде задача на вътрешния министър възможно най-скоро да реши проблема с полицейското видеонаблюдение. В момента двете фирми, които са го изградили настояват за месечно заплащане, което спъвало работата на МВР, призна Вучков.

Знам, че това е свръх приоритет. Парите за камерите още не са намерени, но тук има един юридически въпрос, че преди една година консорциум от две фирми са изпратили писмо в МВР, че обект на патент става софтуерът на видеонаблюдението в град София. Говоря за полицейското видеонаблюдение, защото има и общинско. Това означава, че на тях трябва да им се превеждат вече суми от бюджета на МВР без обществени поръчки, обобщава ситуацията вътрешният министър.

Камерите трябва да работят, ако трябва – съкрати хора, но те са по-ценни. Не искам… За юридически казуси има цял юридически отдел там, все хора, на които иначе не можеш да им затвориш устата като се заговори за юридически казуси. Да намерят решение да заработят камерите. Край! Намерете го! В характерния си стил препоръчва Бойко Борисов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    0 0 Отговор
    Ох, ох, ах ах..., вундабах.
  • 2 гост

    0 0 Отговор
    Бойко кога ще направите закон за циганите ? за тая циганска измит!
  • 3 Румен Янев

    0 0 Отговор
    И нека бъде светлина ...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове