Last news in Fakti

22 Декември, 2014 18:47 859 0

Адв. Кашъмов: Вероятно ще бъдем свидетели на използването на КФН за цензура

  • александър кашъмов-
  • корупция-
  • кфн-
  • цензура

Цензурата през 2014-а придобива нови уродливи и модерни форми, каза Кашъмов

Това, което е изключително необходимо за съвеременна демократична България, е най-после ние да имаме сигурност, че и службите за сигурност са реформирани. Това може би остана като една от последните страници от нашата реформа, която трябва да напишем. Това заяви в предаването „Преди всички“ по БНР адвокат Александър Кашъмов от Програма „Достъп до информация“. Той припомни, че преди 2 години е направен такъв опит, но заради падането на правителството законите не бяха приети:

Силно се надявам, че в сегашното Народно събрание те отново да бъдат внесени и отново да бъдат разгледани, защото службите за сигурност в съвременния свят играят важна роля. Българските служби трябва да служат на националния интерес и те трябва да имат отчетност, както и всички други институции. В демокрацията не се позволява да има непрозрачни и неотчетни институции, дори някои от тях да работят повече с тайна, отколкото с публичност.

Не знаем какво прави ДАНС, не знаем какво правят българските служби за сигурност, не знаем по какви програми и какви цели гонят. Това е нещо, което мисля, че също ще трябва да се промени. Обществото не може да знае конкретните разработки, но целите трябва да бъдат ясни.

За да се разбере дали има подслушване, трябва съответната институция да си върши работата. В случая се създаде бюро. Действително има един бум на подслушванията в България. Това не засяга 2014-а година, нямаме официални данни все още. Това е период, който започва от 2000-ната, очевидно с развиване на технологиите. Няма никакво съмнение, че през годините, в които имаше официална статистика, тя показваше данни от по 15-16 хил. разрешения на година. Още по-страшното – това са трафичните данни. По-страшното не е като намеса в личния живот, а като обхват на тази намеса, коментира Кашъмов. Той добави обаче, че в момента законът отново дава възможност без съдебно разрешение да се получава достъп до разпечатки. По думите му това е една чувствителна сфера, която се използва за политически, икономически и други частни цели.

Това е и една сфера, която след като за кратко беше осветлена, отново влезе в мъглата и това стана точно с идването на правителството „Орешарски“.

От прокуратурата обществото все още очаква доста, каза още адв. Кашъмов и добави: Фигурата на главния прокурор рядко стои добре в системата на българската нова демокрация. Виждаме отново, че се засилва опитът за държавна репресия по отношение на медиите. Цензурата през 2014-а придобива нови уродливи и модерни форми. Виждаме една атака от страна на държавни комисии. Комисията за финансов надзор започна да търси и намери проблема за кризата /бел. ред. кризата с КТБ/ в медиите, които алармираха за проблема, което е абсурдно. Нещо повече – опитаха се да притиснат критичните медии да разгласят източниците си. Първото наказателно постановление вече е издадено от КФН срещу медия – става дума за „Капитал“. Ще последват очевидно и други. Такива атаки има и към "Медиапул" и "Бивол". Вероятно ще бъдем свидетели на използване на властта на една комисия, която е призвана да се занимава с финансовите кризи и с тяхното предотвратяване, да се занимава с цензура и медиите - нещо, което е абсолютно недопустимо в едно демократично общество.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове