Last news in Fakti

11 Януари, 2015 13:52, обновена 11 Януари, 2015 18:08 23 717 44

Патрулките на КАТ отново започват да спират на пътя

  • кат-
  • патрулки-
  • спират-
  • катаджии

С три видео камери, два безжични микрофона и паник бутон ще бъдат оборудвани 120 полицейски патрулиращи автомобили

Патрулките на КАТ отново започват да спират на пътя - 1
Снимка: МВР

Патрулките на КАТ отново започват да спират на пътя. Контролът обаче ще става по нови правила, така че в нито един момент униформените да не остават насаме с водача извън погледа на камерата, предаде bTV.

Промяната става възможна, след като от МВР са монтирали 20 камери в коли на "Пътна полиция" в цялата страна, а съвсем скоро - и още 110. Вече и индивидуален патрул ще може да прави проверките, но задължително ще се правят видеозаписи.

Санкциите на главен път Е-79 София-Кулата в края на миналия декември са спаднали осезаемо спрямо предишни години. През декември 2013 г. са издадени 1220 акта и 1320 фиша, а през 2014 г. - 123 акта и 332 фиша.
Разнопосочни са мненията за това как трябва да протичат проверките на КАТ, коментират експерти.

С три видео камери, два безжични микрофона и паник бутон

ще бъдат оборудвани 120 полицейски патрулиращи автомобили. Това каза Ивайло Кънов, директор на дирекция "Комуникационни и информационни системи" в МВР по време на пресконференция.

На събитието стана ясно, че единичната стойност на оборудван автомобил е 4700 лв. "Системата представлява комплекс от три видеокамери и два безжични микрофона, които спомагат да бъде записан целия процес на извършване на проверка. Има технологичната възможност за паник бутон, който дава възможност на патрулния екип да сигнализира за определена ситуация", посочи Кънов.

Отстъпление от позицията, че административните проверки по линия на пътната безопасност ще се осъществяват само в условия на видеозаснемане няма да има. Смятам, че пътя по който сме поели е правилен и с точни разчети. Това каза министър Веселин Вучков при представянето на новото оборудване на полицейски автомобили с вградена система за видеозаснемане и аудиозапис.

Пътната полиция трябва да е в услуга на гражданите, не толкова да се стреми да наказва, колкото да предотвратява пътните нарушения. С новите системи за видеозаснемане, както и със законовите промени, които ще предоставят възможността да ползваме мобилните камери за скорост с електронен фиш, в много голяма степен възможностите за корупциионни прояви ще бъдат предотвратени, каза още министър Вучков. Според него, новите технически средства ще бъдат защита и за самите полицейски служители, ако към тях бъдат отправени неоснователни твърдения за корупция.

Новата система за видеозаснемане и аудиозапис на действията на пътните полицаи е част от предприетите от МВР мерки за справяне с корупционните прояви, свързани с контрола на пътната безопасност. На 25 ноември бяха променени правилата за контрол на пътното движение, като беше даден двумесечен срок до средата на януари за анализ на новата система на работа. „Отчитаме, че резултатите от въведената преди близо 2 месеца нова система на работа са положителни, в същото време забелязваме и някои недостатъци“, заяви Вучков. Необходимо беше  известно време, за да подобрим технологичното оборудване на полицейските автомобили, които осъществяват пътен контрол, уточни той.

Вътрешният министър оповести изводите от анализа:
– Няма да има отстъпление от въведената система, видеозаснемане ще има на всички проверки, осъществявани от пътна полиция;
– Пътният контрол и занапред ще продължава да се извършва само от служители на пътна, но не и на охранителна полиция;
– Запазва се действието на широкообхватния метод за контрол на места, предварително обявени на сайтовете на областните дирекции.
– В действие продължават да работят 25 стационарни камери за контрол на скоростта с електронен фиш. Функционират и 148 мобилни камери, които след решението на ВАС от началото на миналата година не генерират електронен фиш. С предприетите промени в Закона за движение по пътищата се предвижда от средата на февруари мобилните камери да заработят с пълен капацитет като генерират електронен фиш, функционирайки безотказно и без човешка намеса.
– Всички автомобили на пътна полиция са снабдени с джи пи ес системи, които показват точните им координати по време на работа.

Министър Вучков разясни, че новата система за видеозаснемане и аудиозапис на действията на пътните полицаи е резултат на съвместна процедура между МВР, Комисията за финансов надзор и Гаранционния фонд за задължителните застраховки “Гражданска отговорност”. Първите 20 оборудвани автомобила ще заработят след 20 януари и с тях ще може да бъде извършвана административна проверка за пътна безопасност, включително и от един патрулен автомобил, обяви министърът на вътрешните работи. В рамките на 2 месеца ще бъдат оборудвани общо 120 патрулни автомобила на пътна полиция.
Министърът благодари на служителите от ГД”Охранителна полиция” и дирекция “КИС” в МВР, които в рамките на поставените срокове успяха да подготвят новата техническа система. Техническите й параметри бяха
представени от директора на Д”КИС” Ивайло Кънов. Тя е комплекс от 3 видеокамери, два безжични микрофона за запис на целия процес на извършване на проверката на пътя. Паник-бутон дава възможност на патрулния екип да сигнализира при извънредна ситуация. Системата е оборудвана и с допълнително захранване, както и възможност за онлайн наблюдение. Съответните контролиращи органи могат да проследят работата на конкретен екип в реално време. На централно ниво в МВР е оборудвана система за запис на информацията от всички проверки на територията на цялата страна за срок от 30 дни. Процедурата е съгласувана с утвърдените в МВР правила, съгласувано е с Комисията за защита на личните данни, заяви Кънов.
Единичната стойност на оборудван автомобил с новата система е 4700 лева с ДДС. Повече информация за системата може да видите в презентацията под текста.

Министър Вучков припомни за две нововъведения по линия на регистрацията на моторни превозни средства. На 1 януари влязоха в сила промени в Закона за местните данъци и такси, по силата на които бяха въведени технологични възможности органите на МВР да предоставят на Министерство на финансите по електронен път ежедневно информация относно регистрирани, отчислени и спрени превозни средства, както и информация за екологичната категория на МПС. От 1 януари българските граждани не са задължени да се явяват в общинските администрации, за да подават декларации за регистрирани или снемане от регистрация на моторни превозни средства, съобщи министърът на вътрешните работи.
С оглед на някои затруднения при пътуването на български граждани на територията на Унгария и Гърция през последните 8 месеца бяха предприети промени в подзаконови нормативни актове и организационни действия. В резултат, от март ще бъдат въведени промени в съдържанието на малкия талон на моторните превозни средства. В него ще бъде отразена на цялата информация от големия талон на моторните превозни средства. Новият малък талон ще бъде и с подобрена защита. Целта на предприетите мерки, е да не се създават проблеми на водачите при пътувания в Унгария и Гърция. Гражданите с валидни талони не е необходимо да ги подменят, това ще става по желание, подчерта министър Вучков. След изтичането на срока им на валидност изтича, ще бъдат издавани талони от новия вид.
Заместник-директорът на дирекция “Опазване на обществения ред и контрол на пътното движение”-ГДОП Антон Антонов предостави на медиите данни за пътната аварийност в страната през миналата година. През 2014г. са настъпили общо 7100 тежки ПТП с 658 загинали и 8631 ранени, като 6200 от тях са без сериозни травми. Най-аварийните месеци за годината са били март, май и юли, в които основно се е генерирало увеличението на броя на загиналите в сравнение с предходната 2013 година. През 2015 година контролът на пътното движение преимуществено ще бъде насочен към контрол на скоростните режими, тъй като заради несъобразена скорост загиват приблизително половината от жертвите на пътя, обяви Антон Антонов.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емо

    3 0 Отговор
    Какво и кого трябва да контролират КАТ,както и какво и кого охранява Охранителна полиция?
  • 2 kucho

    3 0 Отговор
    Аз съм твърдо против да ме спирт за проверка. мИЛИЦИОНЕРИТЕ са много добре запознати с това , кой с какво се занимава . Ако имат данни за мен ОК , но в противен случай НЕ . Ние обикновените граждани защо нямаме право да спираме " богопомазан" за проверка и после да ги пускаме ? Ако ми се вижда съмнителен или дрогиран ?
  • 3 гост

    1 2 Отговор
    пак си им давам 20лв и това е по добре с 20лв да си реша поблема отколкото да си губиме времето с глупусти и тъпите инструктури да правят гуша

    Коментиран от #10

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бръчков

    1 0 Отговор
    Милиони от джобовете ни ще отидат само и само да се намали корупцията обсебила ченгета!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 comment

    2 0 Отговор
    Ухааа, пак ще има "И ся к'во ше прайме...?".
  • 8 Гунчо

    2 1 Отговор
    Е няма оправия в тая полицейска държава, в която полицаите са повече от армията.Майката му е бегане в Европа.Там такива простотии няма. Ако те спре полицай значи са те заснели и си нарешил правилата 100% Не можем да се отърсим от корупционни схеми ама никога и Господ да слезе от небето не може да ни опрови.

    Коментиран от #14, #24

  • 9 гост бг

    0 1 Отговор
    Какви 20лева,прочети статията!
  • 10 123

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Научи се да пишеш! ГЛУПОСТ !!!!!!
  • 11 тошибиян

    2 1 Отговор
    ето я главата на мафията горе на снимката 4удат се как да сму4ат пари от хората...сега ще кажат ето намалихме корупцията но само ще канализират по финно корупционната схема...например защо ми е апте4ка след като ако стане птп аз съм решил да не я използвам?пълно малоуми е е това тази апте4ка е у багажника а аз съм в купето кат се затисне колата как ще я изпозлвам?ако пък трябва аз да се прити4вам на помощ аз няма да го направя после да ме упрекват 4е съм объркал нещо е има си там лекари линейки да се оправат та да питам пак за кво ми е апте4ка?след като аз не бих я ползвал в никой слу4ай?

    Коментиран от #16

  • 12 20 лв

    1 0 Отговор
    Ей не издържаха,пак всичко по старому...20 лв.
  • 13 ПУТИН

    2 0 Отговор
    Предлагам камери в депутатските коли да видим там какво се случва!!!
  • 14 Нехранимайко

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Гунчо":

    Много сте ми смешни като ми заговорите как България е полицейска държава и как в чужбина не спирали полицаите. Абе вие виждате май само това, което ви изнася, защото там не само, че спират, ами и копче не може да им кажеш. В САЩ дори не те изпробват с дрегер за алкохол, а ченгето те кара да ходиш по линия и да си докосваш носа със затворени очи ако се съмнява, че си пиян.
    Видя ли сте вие полицейска държава, анахристични мрънкачи! За това нямаме държава, защото всеки мрънка, обвинява другия и мисли, че има само права, без да си изпълнява задълженията!!!
  • 15 Тодор

    1 0 Отговор
    izlishni razhodi da otmaknat pak po neshto,Balgarska rabota,takova neshto nqma nikade.
  • 16 за тошибан

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "тошибиян":

    Аптечката приятелю може да не я ползваш ти,ама представи си ситуация движиш се междуградско,през ноща,някой си се блъснал,затиснат в колата,с аптечка в багажника?Или пак ти си на негово место?В този случай може да го спасиш,докато дойде линейка!Има и друг вариант,хвърляш аптечката понеже не ти трябва,надяваш се само на линейка която ще пристигне след сумати време,не дай си Боже се блъскаш,не може да помръднеш,порязало те някъде из вените,губиш кръв,но имаш голям късмет,спира кола,човека хуква при теб,не може да те изкара от колата,обажда се на линейката,те ще дойдат след 1 час,викаш му че губиш кръв и ти трябва елементарен жгут,понеже ще загубиш много кръв и може и да не дочакаш линейката!Сега най-интерестното,човека се оказва същия лумпен като теб и си хвърлил аптечката,която има първи необходими неща при ПТП,ти си отиде заради това че си батка който си мисли че тези неща се случват само с хора които не могат да управляват кола,другия пак после случката ще си купи една аптечка за 9.99 лв от ЕКО или ОМВ и ще я хвърли в багажника(която заема 10 на 10 см) ей така за всеки случай!Така че не подценявай аптечката,както и най-важните в една исправна кола(резервна гума,помпа,бушони,крушки,пожарогасител,нож,въже)
    А не с приоритет да са сабуфера,палките,мачете,брадви,чукове,газови пистолети,боксовите ръкавици на огледалото и лошия поглед!Не го приемай лично!
  • 17 тошибиян

    1 2 Отговор
    така аз не бих се притекъл на никой на помощ при никакви слу4ай нито искам някой да ми се прити4ва на помощ слу4вало ми се е това онова и съм отказвал помощ на мен ми е все тая кога ше умра..единственото което бих направил е ако има катастрофа е да вида какво мога да отмъкна и дим да ме нема е естествено ше се права 4е отивам да помагам хах

    Коментиран от #18, #23

  • 18 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "тошибиян":

    Ти си пълен непрокопсаник, неграмотно ! Как може да пишеш такива неща бe? Не те ли е срам?
  • 19 тошибиян

    0 2 Отговор
    що да ме е срам бе аз си казвам нещата както си ги разбирам нито ще се прити4вам на помощ нито искам някой да ми се прити4ва на мене
  • 20 тошибиян

    1 2 Отговор
    даже мога да си направа селфи с тоя дето се мъ4и в ламарината хахаха но забрави каквато и помошт да е да давам на който и да било е има си лекари има си пожарна да го вадят
  • 21 майор Костов

    3 0 Отговор
    Тия изкараха два месеца на границата и огладняха.
  • 22 penpen

    3 0 Отговор
    След изтичането на срока им на валидност изтича, ще бъдат издавани талони от новия вид.

    Питам аз, какъв е срока на валидност на регистрационен талон?
  • 23 Autohouse Randm

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "тошибиян":

    po besramen komentar ne biah chel.ako naistina go mislish si palen kr..n.
  • 24 Autohouse Randm

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гунчо":

    i v italia i v ispania spirat za proverka bez da si napravil narushenie.
  • 25 Хазната трябва да се пълни

    1 0 Отговор
    Спокойно, те и вече самите полицаи като няма да има рушвети няма да се крият и спират всеки 2-ри на пътя. Боли го х.. куката - опъва краката на таблото и дреми цял ден - спре после наведнъж 10 човека да отчете бройката и работния ден готов :D
  • 26 Кумба

    1 1 Отговор
    Оха 564000 лева държавна пара за фирмата, която поставя камерите и микрофоните. Ако тези пари бяха отишли за пътни ремонти, щеше да е много по-полезно за шофьорите.
  • 27 Пешката

    2 1 Отговор
    Хах, тук всяка патрулка е с радар сканиращ номера на колата отпред, като чрез номера могат да видят всичко, дали имаш застраховка, дали си платил данъците, дали си минал преглед, дали си карал пиян през последните седмици. Ако за някое от тези светне червено те спират!

    Искам и в България 1 система да се вкара. Пускат се 100-тина необозначени патрулки да обикалят пътищата из държавата и за няколко месеца ще се напълни автопарка на полицията. А забравих да добавя да се конфискува колата за без преглед или застраховка, а не само глоби. Хубавите автомобили се оставят за служба на държавата, другите на публичен търг веднъш месечно.
  • 28 иван

    2 0 Отговор
    Корупция има във високите етажи, каквото и да правят винаги ще има вратичка.... - БЪЛГАРИЯ
  • 29 Martin Dinkov

    2 0 Отговор
    тошибиян, абе ти си много т..по бе
  • 30 ВАНКУИШ

    2 0 Отговор
    ДА КОМПРОМЕТИРАМЕ ТЕЗИ КОРУМПИРАНИ ШАПКИ
  • 31 ванкуиш

    0 0 Отговор
    да го д...т менте ченгелите
  • 32 ванкуиш

    0 2 Отговор
    пия втори литър червено вино и тръгвам с колата да вилнея из нова загора
  • 33 той

    1 1 Отговор
    Ей, голяма лапачка падна с "борбата" с корупцията!
    Другарите опънаха 600`000. Всеки може да сметне колко струват 3 камерки и два микрофона. Не повече от 250~300 лв. Иначе в МВР-то нямат пари за акумулатори, гуми, гориво, крушки и хартия дори, но за камерки и микрофони за по 4700 на кола се намериха. А мобилните им камери с радарите са за по 30`000 лв * 148= смятайте. Голяма борба пада! Ама корупцията не се дава, колкото я борят, по-голяма става и по-високо отива!
  • 34 той

    3 1 Отговор
    Ей, голяма лапачка падна с "борбата" с корупцията!
    Другарите опънаха 600`000. Всеки може да сметне колко струват 3 камерки и два микрофона. Не повече от 250~300 лв. Иначе в МВР-то нямат пари за акумулатори, гуми, гориво, крушки и хартия дори, но за камерки и микрофони за по 4700 на кола се намериха. А мобилните им камери с радарите са за по 30`000 лв * 148= смятайте. Голяма борба пада! Ама корупцията не се дава, колкото я борят, по-голяма става и по-високо отива!
  • 35 ЖЕНА ТИ

    4 0 Отговор
    КАТ ОТНОВО ЗАПОЧВАТ ДА КРАДАТ,МАЛТРЕТИРАТ И ПРОСЯТ
  • 36 alka

    1 2 Отговор
    някоя фирма на бойко пак намаза по 25000 лв от автомобил минимум

    Коментиран от #37

  • 37 Autohouse Randm

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "alka":

    kaji parvo gospodariat ti Oresharski koga shte varne otkradnatite miiardi.za godina i polovina biha rekorda na stanishev po krajba.
  • 38 onq s konq

    1 0 Отговор
    Пък мен като ме спират ченгетата ,винаги ме черпят приятелски кафе в пластмасова чашка от термус.А като си побъбрим эа времето и эа това-онова,винаги си го плащам "колкото струва" эа да не ме помислят эа муфтаджия!
  • 39 гост

    0 0 Отговор
    Пак са гладни тръгна ли са на рекет ! Корумпираните ченгета !
  • 40 Българче

    0 0 Отговор
    Страхотна новина..., не на корумпираните полицаи!!!
    Обаче - 120 патрулни автомобила оборудвани с по 3 камери, 2 безжични микрофона и евентуално паник бутон (който ще ги предпазва от данъкоплатците - нима няма да имат радиостанция ?) за скромните само 4700 лв... тези се подиграват с българското общество !!!
  • 41 пипалот

    0 0 Отговор
    шменти капели
  • 42 Диман

    0 0 Отговор
    За времето,когато им забраниха да спират за щяло и нещяло по пътищата, движението се нормализира и в интерес на истината се кара много по-спокойно и нормално и при това без простотии.Без тях е по-добре на пътя!
  • 43 hhui

    0 0 Отговор
    СЕГА ВСИЧКИ ПАТРУЛКИ СА ИЗГЛАДНЕЛИ!
  • 44 Нарушител

    0 0 Отговор
    ...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове