Last news in Fakti

24 Януари, 2015 08:43 18 170 13

Коли с буркани отнесоха 2136 фиша за скорост

  • преглед-
  • печата-
  • коли с буркани-
  • фишове-
  • скорост

Преглед на печата

Четирима депутати карат трактори, описва "24 часа"
6 трактора и 1 комбайн има в автопарка на парламента този мандат, става видно от декларациите на народните представители пред Сметната палата.
Депутатите, които се занимават със земеделие, са най-много в БСП - там са 3-ма от четиримата собственици на трактори. Димитър Димитров има два - МТЗ80 и “Беларус МТЗ952”, и ремарке за товарен автомобил.
Колегата му Кирчо Карагьозов също има два трактора - ТК80 и “Беларус”, но и комбайн “Токано”, купен през 2013 г. за 250 хил. лв. Третият депутат с трактор е Добрин Данев. В ДПС пък съпругата на Ердинч Хайрула е собственик на трактор “Янмар”
“24 часа” провери с какво идват депутатите на работа и се оказа, че повечето от тях карат коли на фирми или взети от приятели и роднини, а не с возилата, които са декларирали пред Сметната палата. Новата мода този мандат са колите под наем. Има и една яхта.

Коли с буркани отнесоха 2136 фиша за скорост, брои в. "Монитор"

2136 фиша за налагане на глоба за превишена скорост са издадени на МПС-та със специален режим на движение за периода 2011-2014 година. Това стана ясно от думите на министъра на вътрешните работи Веселин Вучков по време на парламентарния контрол. По-голямата част от тях – 1724, обаче са били анулирани след подадени възражения. Санкции са били наложени в 412 случая, като става въпрос най-вече за коли на Народното събрание, Министерския съвет, НСО, но има и пожарни и линейки. По закон фишовете на автомобили със специален режим се анулират автоматично, но той може и да не е включен – когато не се изпълнява конкретна задача. Тогава водачът подлежи на санкция. В периода 2011-2014 година има 6723 случая, при които МПС-та със специален режим са били засичани от камери и радари да се движат с превишена скорост. В 4587 от тях обаче до издаване на фишове изобщо не се е стигнало, защото е било видно, че става дума за линейки, пожарни коли и други, които в този момент изпълняват ангажимент.

1,2 млрд. лв. губи хазната от нелегални горива, съобщава "Труд"

Между 1,1 и 1,2 млрд. лв. губи бюджетът всяка година от нелегална продажба на горива. Това показва анализ на Министерството на финансите, оповестен днес по повод промените в Закона за ДДС от края на м.г. С тях се въведе изискването ведомствените бензиностанции да монтират измервателни уреди в резервоарите си и да осигурят дистанционна връзка с НАП.
Най-голям риск от укриване на данъци имало при доставките на дизел. Според анализа средногодишно у нас се изразходват 3,39 млрд. литра от горивото. В същото време не се внасят данъци за около 30% от нафтата, въпреки че от началото на 2013 г. всички бензиностанции, без ведомствените, бяха задължени да отчитат продажбите си чрез дистанционна връзка с НАП. Преди въвеждането на мярката делът на недекларираният дизел е бил 36,2%.

България се разбърза с покупката на изтребители, акцентира "Сега"
Само няколко часа след визитата в София на шефа на НАТО Йенс Столтенберг, който обеща команден център на алианса във Варна, военният министър Николай Ненчев оповести, че заради раздути цени България няма да поднови договора с Русия за ремонта на МиГ-29. Поддръжката на самолетите ще бъде възложена временно на Полша. Това е сигурен знак, че България окончателно се е ориентирала към бърза покупка на западен модел изтребители. До март Ненчев ще пътува до САЩ, където ще се обсъжда покупка на F-16. Неофициално се говори, че Канада също ще предложи на България самолетите CF-18A, които бяха отказани от Украйна. Те са свалени от въоръжение в канадската армия, но Киев не ги прие с аргумента, че са скъпи за поддръжка.
Остава въпросът откъде ще се вземат пари за това, тъй като тази година военният бюджет беше намален и България не можа да изпълни ангажимента си за модернизация на армията. Пред Столтенберг българските политици обещаха да предвидят повече средства през 2016 г., а президентът Росен Плевнелиев дори спомена актуализация през 2015 г.

Бонуси за общините, ако приемат бежанци, рапортува "Стандарт"
Бонуси може да получат общините, които приемат бежанци. Това стана ясно при посещението на вицепремиера Меглена Кунева в Брюксел в петък. Идеята ни е кметствата да бъдат освободени от задължението си да съфинансират европейските проекти, ако поемат грижите за чужденци, обяви тя в белгийската столица. Възможността е била обсъдена заедно с представителите на ЕК.
"Обмисля се идеята да се намали вноската от националния бюджет при съфинансирането на европейски проекти, когато целта е интеграция на бежанци. Така би могло с парите, които иначе бихме искали от ЕС, да бъде намалена нашата национална вноска за съфинансиране на някои от програмите", обясни Кунева. От думите й обаче не стана ясно дали намаляването на съфинансирането за европроектите ще е за сметка на допълнителни пари, които иначе бихме получили за интеграция на бежанците.
Сериозни субсидии ще има за общините, които имат на територията си бежански центрове, както и за тези, които изпълняват интеграционни програми за тях, потвърди и главният секретар на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Златко Александров. Щедростта към общините обаче ще бъде обвързана и със строг контрол.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 qwerty

    4 0 Отговор
    По закон фишовете на автомобили със специален режим се анулират автоматично, особено тези на водачите от НСО - шофьори на депутати! кое им е специалното в придвижването на тях?
  • 2 Бай ТОЗИ

    1 0 Отговор
    Дказателство че нивомерите и ЕСФП тата не спират далаверите на акулите в петролния бизнес.
  • 3 Vasik Atanasova

    3 0 Отговор
    ТАРИКАТИ

    Коментиран от #13

  • 4 Красо Зелето

    2 0 Отговор
    Те не са тарикати, по-скоро ние сме будали. Значи за тях може, за нас не. Когато те правят ПТП с НСО автомобилите, пишат АКТ на дърветата, а на нас ни съдират от глоби. Няма народ в тази държава, а овце.
  • 5 ВИНЕТУ

    1 0 Отговор
    ДО КОГА ТЕЗИ ТАРИКАТИ ЩЕ КАРАТ СЪС ЗАТЪМНЕНИ СТЪКЛА?????? КОИ СА ТЕ????!!!! ЗАЩО ОБИКНОВЕННИТЕ ХОРА НЕ МОГАТ ДА СИ ЗАТЪМНЯТ ПРЕДНИТЕ СТРАНИЧНИ СТЪКЛА ВЪВ ДОПУСТИМИТЕ НОРМИ??????

    Коментиран от #7

  • 6 кабинчо

    1 0 Отговор
    В рафинерията в Бургас дали си сложиха необходимите нивомери и уреди, или все още карат на доверие
  • 7 Кобрата

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "ВИНЕТУ":

    Могат да си ги затъмнят, на много коли, както стари така и нови съм виждал затъмнени и предни и задни стъкла и проблеми няма. Може да не е позволено обаче ако ги затъмниш никой няма нито да ти се заяде, нито да те глоби.
  • 8 onq s konq

    0 1 Отговор
    Эа какви эатъмнени стъкла сте се раэревали бе ...ей!И какво ще ми се криете като мишки и от кого?Квалитетните хора си купуват "кабрио" эа да се виждат бижутата и им и най-вече красавицата до тях,те тръгнали да ми се эатъмняват...като мафиоти:)))
  • 9 kireto

    1 0 Отговор
    korypcia be xora zakonno kradeneeeeeeeeeeeeeeee
  • 10 гошо прупрунков

    1 0 Отговор
    и после ми обясняват че стационарните камери премахвали човешкия фактор и спирали корупцията . всичко е за обикновения човечец . за милиони няма закони
  • 11 гошо прупрунков

    0 0 Отговор
    а полицаите искат и с мобилните камери да не ни спират така няма да се вижда че богоизбраните са съвсем недосегаеми
  • 12 Бай Ганчо

    0 0 Отговор
    Простащината им е по специална
  • 13 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Vasik Atanasova":

    3-Та световна! очаквайте скоро!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове