Last news in Fakti

26 Януари, 2015 13:01 1 775 18

Винетките за 2014-та изтичат в събота

  • винетките-
  • изтичат-
  • събота

Цените на винетките през 2015 г. са непроменени

На 31 януари 2015 г. – събота, изтича валидността на годишните винетки за 2014 г., съобщиха от Агенция „ Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Шофьорите, които досега не са закупили стикер за 2015 г., могат да го направят от дистрибуторската мрежа - бензиностанции, пощи, големи търговски вериги, областните пътни управления, гранично контролно-пропускателните пунктове и др.

Цените на винетките през 2015 г. са непроменени. За шеста поредна година годишната винетка за леки автомобили струва 67 лв., месечната - 25 лв., а седмичната - 10 лв. Без промяна са и цените на стикерите за тежкотоварните камиони и автобусите. Разпространението и продажбата им стартира от 15 декември м. г. Досега са продадени 585 хил. бр. стикери от всички видове и категории. От тях близо 430 хил. бр. са годишните винетки за леки автомобили, а над 75 хил. бр. са седмичните. До 22 януари т. г. начислените приходи са 39 млн. лв.

През 2014 г. са продадени над 6,3 млн. бр. винетки от всички видове и категории. Начислените приходи са над 224,6 млн. лв. Те са с близо 2 млн. лв. повече спрямо 2013 г.

АПИ е предоставила на дирекциите „Социално подпомагане“ 155 896 бр. безплатни годишни винетки за 2015 г. на стойност 10 445 032 лв. Според нормативната уредба хората с увреждания получават безплатно годишен винетен стикер за автомобили. В Наредба №Н-19 от 2008 г. е посочено, че това право имат гражданите с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност или вид и степен на увреждане, както и семействата, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средното им образование.

През 2014 г. на дирекциите „Социално подпомагане“ АПИ предостави безплатно над 176 хил. годишни винетки за близо 12 млн. лв.

АПИ препоръчва на шофьорите да закупуват винетки само от официално определените за това места. Това са големите бензиностанции и търговски вериги, офисите на „Български пощи“, областните пътни управления и ГКПП. Винетки се продават в над 3300 разпространителски пункта. Пълният списък на дистрибуторската мрежа е публикуван на интернет страницата на АПИ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Красо Зелето

    1 4 Отговор
    Голяма работа, в Неделя полицията не работи, почивен ден им се пада. То как проверяват за тези винетки, лудница е. Само си даваме парите, а пътищата стават все по-зле. И после Българина бил беден. Да беден е, умствено изостанал. Да плащаш за една и съща настилка 20 години.

    Коментиран от #3

  • 2 Людмила Захажаева

    0 1 Отговор
    Армьянка фризьорка и ВИНЕТКА на диелакт тютютютю обсъждат сига ВУЛьЕВА!!! На тях сложете камера!
  • 3 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Красо Зелето":

    Аре стига сте се оплаквали, няма как с тези смешни 67 лева на година да имаме хубави пътища!!! Излез на запад да видиш какви данъци и такси се плащат на месец и тогава пак говори!!!
    Като започнем да плащаме гражданска над 1000 евро и за всяко ползване на магистрала минимум по 10 евро, тогава ще имаме като техните пътища!!!

    Коментиран от #4, #5, #7, #8, #9

  • 4 тутманик

    0 4 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Тти коментираш като дете първи клас! Преди да пишеш глупости замисли ли се на запад какви доходи получават месечно? Да, и ако аз получавам тяхната заплата от 10 000$ месечно и аз няма да имам против да плащам по голями данъци, винетки и други.

    П.С.П.
    Само не разбрах какво общо има стояйността на Гражданската отговорност със състоянието на пътищата... Общото е, че ти пишеше пълни глупости!
  • 5 onq s konq

    0 4 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Кой и как е успял да напъха в малката главичка идеята,че пътищата в БГ се поддържат с тия 67лв?!Да го черпиш едно вино эа часовникарската работа!Эа инфо такива эдрави милиарди ни отпуска Европа точно эа строеж на магистрали,а какви пари от бюджета се эаделят эа същата цел-бедна ти е фантаэията!Въпросът е принципен в случая-эащо с тия нещастни 67лв да им плащаме и кафето на господа -чиновниците?!!
  • 6 Шофьора

    0 4 Отговор
    Не ми пука от къде , ще я купя, стига да е на половин цена!
  • 7 Симеон Тасев

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    и значи според тебе умнико трябва и малкото пари от тези данъци и такси да се взимат от някой си там а дане отиват за пътища ли ???
    ти къде си видял някой да плаща над 1000 евро за гражданска???
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Румен Янев

    0 3 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    А бе европеецо ти с колко евро на месец живееш и каква ти е колата???Не пиши глупости че ще го прочете БО БО и тогава жална ни майка...то малко му е акъла за да те послуша
  • 10 Гост

    3 0 Отговор
    кой го е еня колко пари получавате? И аз не получавам 10 000 евро и за това не очаквам пътищата ни да са като в страните които получават такива заплати. Ама като ви гледам колко сте грамотни, и ми става ясно, че нищо няма да проумеете и само ще мрънкате!
    Не, че е правилно, но е факт, че сме бедняци!!!

    Коментиран от #11

  • 11 Красо Зелето

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Погледни се в огледалото после давай мнение кой какъв е. Ти ако имаш много мерак, можеш да платиш на всички ни по една винетка и да ни я пратиш по куриер за твоя сметка за да се почувстваш гражданин на милата ни татковина. Ама и ти си поредния, какво да те правим, само писаници от такива като тебе, а дела никакви. Нищо чудно да си и пешеходец.

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Красо Зелето

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Толкова си посредствен, че чак и минусче даваш. И какво като дадеш минусче, ще ти се вдигне репутацията в сайта? Ха ха! Не знам кой е тъп и кой съществува, ама ти със сигурност така си "Тапкаш" по тази земя. Даже си жалък с обидите които ръсиш като пъпчив първокурсник. Нали си голям омбашия, що не ни подариш по една винетка? Или не ти изнася.
  • 14 Гост

    0 0 Отговор
    Как няма да ти се струват плоски шегите ми, като си толкова...., че не може да ги разбереш. И се научи първо да пишеш. Обида се пише с "о", не с "у"! Тръгнал за винетки да ми обяснява!!!

    Коментиран от #15

  • 15 Красо Зелето

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Спри да псуваш бе, няма да станеш по-умен! Нито ще се изтъкнеш. И първо се научи ти да пишеш грамотно, после изисквай от другите същото. Когато разговарям с неграмотен, няма как да пиша грамотно, иначе няма да ме разбере. Същия си и ти. Толкова ти е богат речника, че буквара има по смислени изречения от твоите.
  • 16 GOGO

    0 0 Отговор
    Искам да коментирам сроковете, за които се издават винетките. Те трябва да бъдат за срокове, които са по-удобни за НАС – шофьорите!
    Тези, които не излизат почти целогодишно от населените места или по финансови причини не желаят да си закупят целогодишна винтка се нуждаят:
    - еднодневна винетка – т.е. за 24 часа.
    - ако излизат в края на седмицата ще им трябва винетка за 3 дни – петък, събота и неделя.
    - ако излизат за цяла седмица ще им трябва винетка за 10 дни – от петък до следващата неделя включително.
    - и естествено, месечна и тримесечна
    Освен, че трябва да са удобни със сроковете, за които се издават, винетките трябва да са с цени, които реално отговарят на ползваната услуга!
    Цената на дневната винетка би трябвало да бъде около 1,00лв. /67лв:365=0,18лв./. Но ни принуждават да вземем седмична винетка за 10,00лв.!
    Цената на винетката за 3 дни би трябвало да бъде около 1,50-2,00лв. /67лв:120=0,56лв/. Но ни принуждават да вземем седмична винетка за 10,00лв.!
    Цената на винетката за 10 дни би трябвало да бъде около 3,00-4,00лв /67:36=1,86лв/. Но ни принуждават да вземем две седмични винетки за общо 20,00лв.!
    Цената на винетката за 1 месец би трябвало да бъде около 7,00-8,00лв /67:12=5,58лв/. Но ни принуждават да вземем винетка за 25,00лв.!
    Цената на винетката за 3 месеца би трябвало да бъде около 18,00-20,00лв /67:4=16,75лв/.
    За съжаление, като гледам сроковете, за които се издават винетките, техните цени и състоянието на пътищата, по които се движим – всичко е ясно – винетките ги плащаме, за да ни измъкнат някой и друг лев от джоба!
    Сигурно ще е трудно, а и скъпо, АПИ да "измисли" толкова много видове винетки! И на мене много неща са ми трудни и скъпи, но кой в държавата се интересува от това!
  • 17 dhcp

    0 0 Отговор
    И ти професоре я кажи след като цената на еднодневна винетка трябва да е 1лв то колко би струвала изработката и пласирането? В тия 67лв влизат доста разходи. Друг е въпроса, че пътищата ни са скапани и не е редно да плащаме нищо друго освен годишния данък.

    Коментиран от #18

  • 18 GOGO

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "dhcp ":

    А, колко струва изработката и пласирането на винетка от 67 лв., а едногодишната винетка за автобуси или ТИР-ове? Кой може да каже по колко се печели от изработката и пласирането на тези винетки? Аз съм го казал и по-рано - "никой не ме пита, а още по-малко се интересува в тази държава кое колко ми струва и колко ме затруднява"!
    За тези истини не е необходимо човек да е професор както с нескрита ирония се обръщате към мене!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове