27 Януари, 2015 15:38 1 423 2

Имаме 18 месеца да подобрим състоянието на затворите

  • затвори-
  • надзиратели-
  • 18 месеца-
  • да подобрим-
  • среща-
  • правосъдие

Надзирателите постигнаха 80% от исканията си

България има 18 месеца, за да въведе комбинация от ефективни мерки с превантивен и компенсаторен ефект, заради лошите условия в затворите.

Това отбеляза заместник-министърът на правосъдието Андрей Янкулов. Днес е било публикувано пилотното решение на Европейския съд по правата на човека по делото "Нешков и други срещу България“.

Същевременно, на 29 януари, когато е професионалният празник на служителите от системата на ГДИН, се очаква да бъде официално публикуван и докладът на Европейския  комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание (КПИ).

"Системата е изправена пред много проблеми и се надявам на поетапното им решаване с подкрепата на ръководството на синдиката. Мисля, че имаме добър диалог с тях до този момент", подчерта заместник-министър Янкулов.

Днес се проведе среща на ръководството на Министерство на правосъдието и на двете главни дирекции „Изпълнение на наказанията” и „Охрана” с Управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите в България /ССЗБ/.

Нощният труд, трудът при т.нар. време на разположение, както и работата по време на празнични дни вече ще бъдат начислявани и изплащани на надзорно-охранителния състав на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” /ГДИН/.

На работната среща, която се проведе по искане на министъра на правосъдието Христо Иванов и на ресорния заместник-министър Андрей Янкулов се разбра, че плащанията ще бъдат изплатени със задна дата – т.е. от първи януари т.г.

Заместник-министър Янкулов обяви, че Министерството на  правосъдието планира оптимизация на структурите в рамките на Плана за административни, финансови и организационни мерки за оптимизиране на дейността и разходите в двете главни дирекции. Става въпрос за обединяване на звена в системата с цел съкращаване на ръководни и административни длъжности, като на този етап не се планира съкращаване на надзорно-охранителния състав. Планира се 10-процентно съкращение на служители от централното управление на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията”, като конкретните мащаби на предвижданите мерки ще станат ясни едва след като ГДИН и ГДО изпратят окончателния вариант на предложенията си в Министерство на правосъдието. Ръководствата на двете дирекции имат срок за това до края на месец януари.

Пред журналисти след срещата председателят на ССЗБ Иван Петров заяви, че социалните искания на синдиката за спазване на Закона за МВР са изпълнени на 80%. "Готова е нова заповед, в която са включени всички социални плащания. Издадени са и две нови заповеди, касаещи заплащането на сумите за храна и за специфични условия на труд. По-голямата част от нашите искания са изпълнени. Продължаваме съвместната работа и се надявам в най-кратък срок да разрешим и останалите проблеми”, заяви Иван Петров.

Проверките в Поправителния дом за непълнолетни лишени от свобода в Бойчиновци и последващите действия на прокуратурата там не са наказателна акция срещу дома и ръководството му, заяви заместник-министър Янкулов. "Стремим се да опитмизираме капацитета на базата в Бойчиновци, който е за 400 лишени от свобода, а към момента са заети 60”, каза заместник-министърът и подчерта, че идеята не е да се закрива базата, а напротив, да се оптимизира дейността й. Той уточни, че конкретният повод за проверката в дома е препоръка в последния доклад на Комитета за предотвратяване на изтезанията за цялостния начин, по който функционира домът. „След проверка на Министерство на правосъдието беше установено, че има пропуски при управлението на поправителния дом и на базата на това сме предложили образуване на дисциплинарно производство срещу началника на дома'', допълни още Янкулов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    0 0 Отговор
    Да им подобряваме условията на живот ли? Чете като пребият някого ,държавата да не би да подобрява условията на живот на битите ,на убитите,на изнасилените,окрадените,че ще се грижи за условията на тия зверове.Хич да не си харчи парите за тия паразити на обществото,или някои се притесняват ,че след някое време като ги изхвърлят от властта може да са в затвора,че затова.....да подобряват предварително...
  • 2 onq s konq

    0 0 Отговор
    Втората част на ултиматума е спестен,но се подраэбира:"...или вие влиэате там"!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове