Last news in Fakti

28 Януари, 2015 17:54 1 262 5

Догодина ЕК няма да ни даде шанс без реформи

  • ек-
  • реформи-
  • шанс-
  • меглена кунева

Това коментира Меглена Кунева по повод критиките в обявения официално днес от Брюксел мониторингов доклад

Догодина ЕК няма да ни даде шанс без реформи - 1
Снимка: БТА

Докладът на Европейската комисия (ЕК) дава шанс на България, но догодина няма да е така, ако не сме предприели резки и отчетливи действия. Това заяви на брифинг вицепремиерът Меглена Кунева по повод критиките в обявения официално днес от Брюксел мониторингов доклад.

"Докладът е обран и има положителна оценка за предприетите стъпки от правителството" , заяви Кунева и допълни, че ако искаме да имаме успех, трябва да продължим по този начин. Тя посочи, че парламентът трябва да подкрепи борбата с корупцията, защото не може темата за корупцията и това, че очевидно не се справяме с нея към момента да бъде печат за милиони българи.

По думите й докладът е най-критичен по отношение на работата на ВСС, като има буквално възпроизведени проблеми от 2014 година.

„Няма никакъв напредък и това е зле. Има положителна оценка за реформата на Прокуратурата, но това не би трябвало да ни успокоява“, посочи тя.

В доклада е припомнена констатацията от миналата година, че ВСС все още не се разпознава като орган, способен да защитава независимостта на съдебната власт от изпълнителните и парламентарните органи, съобщи Кунева.

"Проблематичен е според доклада изборът на председател на ВКС, който е отлаган няколко пъти. Посочен е и проблемът със системата за гласуване и процедурата по номинации", каза тя и добави, че отново е подчертано, че изборът на главен съдебен инспектор е тест за способността на българските институции да проведат прозрачни процедури.

"В техническата част на доклада специално се споменава проблемите на СГС и скандалът с "Белведере", отбеляза Кунева и заяви, че е необходимо бързо подобряване на системата за разпределение на делата и извършване на безпристрастни разследвания.

Попитана дали трябва да бъде разпуснат ВСС, Кунева отговори, че това не е разговор, който трябва да се води с изпълнителната власт. Изпълнителната власт не може да се води разговор за разпускането на ВСС. В момента смяната на едни хора с други не е панацея, заяви вицепремиерът и посочи, че първо трябва да изградим „инфраструктурата за независимост“.

Тя подчерта, че в доклада е отбелязан проблемът с неефективното изпълнение на съдебните решения и най-вече с осъдени, които са избягали от правосъдието.

„Подчертано е, че корупцията продължава да е сериозен проблем в България“, коментира още вицепремиерът. Необходим е преглед и актуализация на антикорупционната стратегия, като в доклада е акцентирано на външната оценка, обясни Кунева.

"Ние имаме няколко институции, които не си кореспондират очевидно добре един с друг и които не са снабдени до такава степен с технически средства, че да може да се минимизира човешката намеса, която да даде повод за укриване на данни или подмяна на данни. В България това е проблем", заяви вицепремиерът.

Кунева заяви, че у нас няма нужда от създаването на нов орган по подобие на румънската Дирекция за борба с корупцията например, а тези, които са създадени, да си вършат работата и да си говорят.

„Ние знаем тези неща. Знаем, че има празнота по отношение на институция, която да координира борбата с корупцията. Критично е оценена работата на БОРКОР по отношение съотношението резултати-разходи и по отношение превантивни мерки. Необходими са спешни законодателни мерки в НК, очаква се това да се осъществи паралелно с изработването на нов НК”, посочи тя.

Вицепремиерът акцентира на доверието и подчерта, че единственият начин е да имаме амбиция, ангажираност и абсолютен приоритет, и това е задача за всеки един ден от следващата година, за да се променят нещата в България.

„Единствената валута в политиката е доверието, друга няма. Ако тази валута е с ниска стойност, ако я няма, ние не можем да влезем в нормален диалог с останалите страни-членки на ЕС. Този доклад дава шанс на България, но догодина няма да е така, ако ние не сме предприели много резки, много отчетливи действия“, обясни тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 наблюдател

    0 0 Отговор
    аз питам как един обикновен човечец който едвам е изкарвал месеца след влизане във властта било като депутат,кмет,министерства и др. за една година става милионер,естествено на негово име няма нищо,защо всички контролни органи в България си затварят очите и се правят че не виждат,всички знаят какво става за каква корупция иде реч но никой не взима мерки,всичките са се омазали в л..ната,всички са в играта и не виждам спасение.
  • 2 abv

    0 0 Отговор
    Не виждам за какво ни трябваше европейския съюз.Проектите които уж са с европейски средства са платения членски внос ,че даже и по-малко.Какво да кажем за обикновения българин.Стандарта на живот отива надолу .Погледнете големите градове ,дори и София.Вижте колко клошари ,колко бедни хора и колко постройки има които хората нямат пари да поддържат.За какъв европейски съюз за какви 5 лева говорим.Работя в администрация и виждам как са нещата.Нашите хора вземат големи заплати и са добре , а другите го духаме без извинение.За какво товорим тогава.Меглена Кунева трябва да и подаря едни очила за да види неща които явно в момента не вижда.

    Коментиран от #4

  • 3 abv

    0 0 Отговор
    Пускам втори пост защото избягах от темата.Прокуратура, съдии и полиция са най слабото звено в държавата.Пример : Хора които карат след употреба на алкохол получават условни дела и се разкарват на свобода убийците също се разкарват с по няколко висящи дела.Е питам Ви уважаеми сънародници това държава ли е или к...........ф.
  • 4 999

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "abv":

    Как защо за да обираме емигрантите и арабите.Нали за това преди ни накараха да махнем кльона от Малко Търново до Македония.

    Коментиран от #5

  • 5 abv

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "999":

    Да ,съгласен съм с теб.Скоро може да въведат в училищата арабски.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове