Last news in Fakti

28 Януари, 2015 19:32 1 386 1

БДЦ: Наблюдават ни, значи за някого сме важни

  • бдц-
  • мониторинговия доклад-
  • доклад-
  • европейската комисия-
  • ек-
  • ктб-
  • бнб-
  • корупцията-
  • съдебната система

Всъщност единственият ни отчетен капитал в мониторинговия доклад на ЕК е именно това крехко политическо съгласие, което не бива да бъде проиграно, смятат центристите

БДЦ: Наблюдават ни, значи за някого сме важни - 1
Говорителят на БДЦ Любен Дилов-син

Единствената утешителна новина, свързана с мониторинговия доклад на Европейската комисия за напредъка на България в съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност е - наблюдават ни, значи все пак за някого сме важни, казва се в официалната позиция на Български демократичен център за доклада.

Всичко останало е стряскащо, но не личи нашите колеги-политици да са се стреснали особено. Заети да се хвалят със скромните похвали или да се оправдават за справедливите упреци в бездействие, те пропускат най-важното, което се чете между редовете на казаното в доклада. А то е:

- Обществото ни се е примирило с проблемите и смята ненормални неща за нормални, загубили сме ценностни ориентири и Европа го забелязва.

-  Българите проявяват нечовешка търпимост към лошото управление и към корупцията. Практически вече няма скандал, свързан със съдебната система или политическото управление, който да може да ги стресне.

-  Връзката между политическата класа и гражданите е окончателно скъсана, те говорят на различен език и почти не се разбират.

-  Хората се питат какъв е смисълът да плащат данъци и да поддържат държава, при положение, че тя не им осигурява нито сигурност, нито справедливост.

Докладът ни дава възможност да се запитаме какво всъщност се е променило от  миналия доклад, от януари 2014 до сега?! И отговорът е  - нищо, казват от БДС.  С изключение на една Стратегия за съдебна реформа, която е забелязана и оценена от доклада.

Нека тази ни позиция не се разбира като критика към управляващите в момента, а към всички, включително и към нас, предлагат центристите. Още когато се гласуваше стратегията в парламента, БДЦ я подкрепихме със знакови 4 гласа, защото искаме да вярваме в решимостта на управляващите да направят реални реформи. И ако те го демонстрират, ще продължим да ги подкрепяме. Ето нещо, с което да започнат: Какво свърши т.нар. БОРКОР?! Ако съдбата на съдебната реформа зависи не само от политиците и магистратите, то бъдещето на това странно формирование е изцяло в ръцете на изпълнителната власт. Настояваме за конкретен отговор, без шикалкаване.

Новата диалогичност на ГЕРБ осигурява крехко политическо съгласие за реформи. Призоваваме ги да не я губят с лекомислени коментари по доклада. Всъщност единственият ни отчетен капитал в мониторинга е именно това крехко политическо съгласие.

Настояваме за бързи и знакови стъпки, които могат да бъдат постигнати с политически средства. За нас е недопустимо ръководството на БНБ, например, да не понесе никакви санкции за предизвиканата криза в КТБ и обществото да продължава да не получава отговор на въпроса кой е виновен за това, което се случи.

Искаме конкретни имена на виновни за това, че криминални престъпници с влезли в сила присъди успяват да се укрият от наказание.

Настояваме за операция „Чисти ръце“ в съдебната система, проведена с общите усилия на законодателната и изпълнителната власт. Разполагаме с механизми –  законът за Публичния регистър и Сметната палата например, които макар и подложени на стреса от непрестанни законодателни промени, могат да заработят, ако им бъдат развързани ръцете.

Лично ние ще внесем нашия закон от 43-тото НС за публичност на лобизма и се надяваме той да бъде посрещнат не партийно, а експертно. Ще оценим приноса на всяка парламентарна група – независимо дали е на власт или опозиция, ако тя помогне такъв закон да стигне второ четене в парламента.

От БДЦ призовават колегите си от парламента веднага да спрат с опитите за вадене на съмнителни политически дивиденти от този доклад. Представете си, че всички сме в една локва и няма значение кой с колко бял костюм подскача в нея – всички са опръскани, а най-погнусени остават хората, с чието доверие сме облечени да управляваме съдбините на България, образно заключават центристите в позицията си.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пацо

    0 0 Отговор
    Утехата на тоталния лузър.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове