30 Януари, 2015 09:32 13 262 36

Почина Желю Желев

  • кончина-
  • смърт-
  • президент-
  • желю желев

Почина първият демократично избран президент на България Желю Желев. Това съобщиха близки до семейството.

Желю Желев е първият демократично избран президент след промените от 10 ноември 1989 година. Той бе и сред създателите на СДС. Само преди три дни той участва в Съвета на президентите заедно с Росен Плевнелиев, Петър Стоянов и Георги Първанов.

30 януари 2015 година, на 79-годишна възраст внезапно почина първият демократично избран президент на Републиката д-р Желю Желев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Философ и виден дисидент, общественик и държавник. Д-р Желю Желев е основен инициатор и съосновател на Клуба за гласност и преустройство и е сред основателите на Съюза на демократичните сили (декември 1989 г.). Председател е на Парламентарната група на СДС във Великото Народно събрание (юни 1990 г.). На 1 август 1990 г. е избран от ВНС за Президент на Република България, а на 19 януари 1992 г., съгласно новата Конституция на страната, е избран за държавен глава пряко от народа.

От 1993 г. е патрон на Либералния интернационал, а от 1997 г. е почетен председател на партия „Либерално-демократична алтернатива”. Президент е на Фондация „Д-р Желю Желев“, член, основател и Президент на Балканския политически Клуб.

Носител е на най-високото държавно отличие орден „Стара планина“ I степен, както и на множество академични и държавни награди, посочват от прессекретариата на държавния глава.

Д-р Желю Митев Желев е роден на 3 март 1935 г. в с. Веселиново, Шуменско. Завършва философия в СУ "Климент Охридски" през 1958 г. От 1961 г. до 1964 г. е редовен аспирант във философския факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Член е на БКП, но е изключен като антимарксист през 1965 г. По политически и идеологически причини остава без работа до 1972 г. През 1974 г. защитава дисертация и става кандидат на науките, а през 1975 г. започва работа като научен сътрудник в Института по култура. В периода 1977-1982 г. е завеждащ секция "Култура и личност" в института. Защитава докторска дисертация през 1988 г. През 1982 г. излиза книгата му "Фашизмът", която е забранена и спряна от разпространение, но е преведена на 10 езика.

През 1988 г. създава полулегалния Съюз за гласност и преустройство. До 10 ноември 1989 г. д-р Желю Желев е един от най-изявените дисиденти в България и е обект на преследвания.

След 10 ноември 1989 г. се включва активно в обществено-политическия живот на страната. Той е един от основателите на Съюза на демократичните сили (СДС) и пръв председател на неговия Координационен съвет.

През декември 1989 г. влиза като депутат в 7-то Велико народно събрание /ВНС/. На 1 август 1990 г. е избран от ВНС за председател - президент на Република България.

През януари 1992 г. д-р Желю Желев става първият президент на България, избран демократично след свободни избори. Заема този пост до 1997 г.

През есента на 1996 г. д-р Желю Желев губи предварителните избори за президент.

На парламентарните избори през април 1997 г. се явява неуспешно със създадената от него партия Либерална алтернатива.

След приключването на президентския му мандат през януари 1997 г. той основава Фондация “Д-р Желю Желев”, чиято цел е възпитание на младежта в демократичен дух.

През май 2001 г. основава Балканския политически клуб, в който членуват политици и интелектуалци от балканския регион.

Автор е на книгите: “Самодейното изкуство в условията на научно-техническата революция” (1976 г.), “Модалните категории” (1978 г.), “Физическата култура и спорта в урбанизираното общество” (1979 г.), “Фашизмът” (1982 г. и 1990 г.), “Човекът и неговите личности” (1991г.), “Релационна теория за личността” (1993 г.), “Интелигенция и политика. Статии, есета, речи, интервюта” (1995 г.), “Реалното физическо пространство” (1996 г.), “Новата висша политика на България и НАТО” (1995 г.), “Обръщения на Президента към народа и Парламента” (1996 г.), “В голямата политика” (1998 г.), “Политически речи 1962-2002 г.” (2003 г.).

Д-р Желю Желев е доктор хонорис кауза на: Грейсланд колидж в щата Айова, САЩ (1992 г); Университета в гр.Мейн - САЩ (1993 г.); Университета в Тел Авив (1993 г.); Университета Хатидже в Анкара (1994 г.); Университета в Сеул (1995 г.); Университада Модерна в Лисабон (1995 г.), Американския университет в България (1996 г.) Славянския университет в Баку, Азербайджан (2002 г.); Югозападния университет “Неофит Рилски” (2004 г.).

Той е носител на наградата “Катерина Медичи”, присъдена му от Международната Академия “Медичи” (1991 г.); на международната награда с медал “За заслуги към Европа” (1993 г.) и на наградата “Преход”, разделена с Ицхак Рабин /посмъртно/, връчена в Кранс Монтана (1996 г.).

Заедно с това Д-р Желев е удостоен с най-високите държавни отличия на Франция, Испания, Португалия и Венецуела.

Той е почетен член е на Ротъри клуб - Ню Йорк.

Екипът на Факти.бг също поднася своите съболезнования към близките на президента д-р Желю Желев. Поклон пред светлата му памет!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    2 4 Отговор
    Мир на праха му. Хубав човек беше, също като бай Тошо.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Румен Янев

    9 0 Отговор
    За мъртвите или добро или нищо!Мир на праха му!
  • 7 mediator37

    10 1 Отговор
    Остана некорумпиран и чист политик. Дори и да е правил политически грешки не е било с умисъл и в услуга на чужди сили. Мир на праха му!
    Искам да припомня, че в живота му имаше доста тежки и тъжни моменти- дъщеря му се самоуби. Не е било леко на душата му. Изпитвам доста голяма тъга !

    Коментиран от #12, #36

  • 8 ASD

    4 6 Отговор
    Всички бивши соц държави са добре икономически, защото започнаха незабавни реформи в законите си и предодвратиха преминаването на икономическата власт в ръцете на комунистите. Желю Желев е човека който съвсем съзнателно с това което прави НАРОЧНО насочи народната енергия в промяна на конституцията, като по този начин осигури необходимото време за разграбване на държавата от комунистите. Желю Желев беше избран не от народа чрез преки избори, а от парламента в който преобладаваха комунистите. Ако се чудите защо във България комунистите получиха икономическата власт, ако се чудите защо държавна сигурност не беше реформирана, ако се чудите защо икономиката на страната се зле. Отговорът на всичките ви въпроси е един продал бъдещето на народа, предал надеждата за по-добър живот, пренасочил народния стремеж за една професорска титла по философия, лично добрена от Луканов. Желев е виновен лично за премахването на Софийското гражданство в резултат на което София се напълни. Желев е виновен за премахването на загражденията по границите в резултат на което нахлува всякаква измет и които в крайна сметка сега възстановяваме.

    Коментиран от #13

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Дошo

    1 6 Отговор

    До коментар #7 от "mediator37":

    Назначен от БКП за дисидент.Довърши окончателно делото на Гошо Тарабата като призна Македония и окончателно я откъсна от Родината.Може да не било с умисъл?Ами в такъв случай е най-тъпия човек на света.Стана за смях пред цял свят когато на официална вечеря с чужди дипломатически лица жена му сложи ръка на чашата за да не му налеят вино.Цял свят видя първия бг президент - чехльо като сегашния.Веднъж го видях на една бензиностанция и се чудиш той ли е или не.

    Коментиран от #28

  • 13 Дошo

    0 4 Отговор

    До коментар #8 от "ASD":

  • 14 ярослав станчев

    7 1 Отговор
    Абе малко уважение покажете към паметта на човека бе!!!То бива типигьозлук,ама то вашето няма мяра!!!
    За мен г-н Желев си остава един народен човек.Без палати,без сараи,без телевизии и вестници,без банки и заводи.Не крадлива и лъжлива ,като сегашните.
    Мир на праха му.

    Коментиран от #17

  • 15 Кобрата

    7 0 Отговор
    До коментари 2 и 5: Вие добре ли сте с главата бе? Това, което говорите ще ви се върне тъпкано, за умрял лошо не се говори, като не можеш да кажеш нещо хубаво поне си замълчи, а не да говорите какъв бил и що бил. Вие да не би да сте идеални?
    Отишъл си е човека, лека му пръст и толкова. И на вас няма да ви се размине...
  • 16 999

    4 0 Отговор
    Бог да го прости.Противоречива личност допринесла за състоянието на странатани
  • 17 Румен Янев

    7 1 Отговор

    До коментар #14 от "ярослав станчев":


    Чета коментарите и се удивлявам на бездушието обхванало болшинството тук!Та нима някой от тези плювачи и завистници по-долу ако беше на мястото на Желев щеше да направи нещо по-различно от него???Съмнявам се!!!Не разбирате ли че СИСТЕМАТА ни е била такава и продължава да е същата!!!Викахме и се радвахме навремето на орлов мост...просто не знаехме че ще дойде време някои да плаща на хората за да викат!!!Та в този ред на мисли коя демокрация премина по безкръвен път като нашия???ВСЕКИ НАРОД ЗАСЛУЖАВА УПРАВНИЦИТЕ СИ - ЗАТОВА МОЛЯ ПОВЕЧЕ НЕГАТИВНИ КОМЕНТАРИ ОТНОСНО КОНЧИНАТА НА ЖЕЛЕВ ДА НЯМА!!!!СМЕШНО И ЖАЛКО Е!!!!!

    Коментиран от #37

  • 18 неутрален

    6 1 Отговор
    Бог да го прости. Чудя се на злобата на някои хора. Колко злоба и злъч се садържа в някои хора. Пишеха злобно за Росица Янакиева, като със злоба се правеше характеристика и проклинаха комунисти и то от ново поколение. Не можем ли да приемем, че във всяка политическа партия има и лоши и добри, нека да не слагаме всичко под един знаменател, ако разбира се тези които пишат със злоба , знаят какво значи това. ПХроблрема за ниоправията си е в нас.
  • 19 IU8

    2 4 Отговор
    не към него... а към тези които са мъртви заради него, нека те го осъдят както сметнат за добре... сега той е при тях. При тези добри хора... при тези 2 милиона Българи които днес щяха да са живи.
  • 20 Стоян Стоянов

    2 2 Отговор
    Да почива в мир - не се говори лошо за покойник - така да знаете. Не е хубаво ...
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Красо Зелето

    3 1 Отговор
    Злобата на народа, ще погуби република България. Запомнете го това. Лека му пръст на човека. Не си мислете, че нас не ни чака същото. На кой по-рано на кой по-късно! Затова не се радвайте на чуждото нещастие, защото никой не си знае мъките.
  • 23 Дошo

    2 3 Отговор
    Имам 34 минуса!?Много комуняги тука бе!
  • 24

    4 0 Отговор
    Според мен не беше лош човек, светла му памет!
  • 25 Гол Тупан

    4 0 Отговор
    Бог да го прости! Мир на праха му!Като чета коментарите се сешам за една мисъл на Христо Стоичков. Преди около 7-8 години той каза "Българската злоба и завист пречат на всяко едно добро начинание"
    Много злобни хора има в тая държава бе! Като не сте доволни от Желю Желев, защо му ръкопляскахте по митингите бе, а не стачкувахте да ви питам? А сега плюете! Не ви прави чест! Леле, леле никога няма да се оправим ..... не бъдете злобни....не бъдете зависливи. Като нещо не ви харесва от политиката ,на тези ,които сте избрали и ви управляват....стачкувайте...както го правят в цивилизована Европа.Да почива в мир първият демократично избран Президент на Р. България.Съболезнования на близките му.
  • 26 вуяя

    3 0 Отговор
    това е 90% от народа,злобен, и прост....заслужаваме си съдбата каквато и да е тя...робски скапан народ....Бог да го прости човека,и мир на праха му
  • 27 VWandMercedes

    1 0 Отговор
    Аз пък се чудя на наивниците които подържат мнението или добро или нищо.Това е човек допринесъл за грешния преход и унижтожил демократичната идея.Благодарение на такива като него и татко Карло от държавата избягаха 2млн души,но има и още нещо благодарение на икономическата криза и збъркания преход помислете си и колко стотин хиляди бебета не съ се родили....................................................намислихте ли се.Държава от овцедушни наивници се управлява най лесно.Така че аз се надявам да няма никога мир на душата му.Бях малко дете когато баща ми ме водеше на протести пред партийния дом, и какво половината ми живот мина ей така без ясна перспектива за България.Въпреки че съм демократ по убеждения вижте какво съм написал за Росица Янакиева
    http://fakti.bg/bulgaria/129103-zam-predsedatelat-na-ns-rosica-anakieva-pochina
    коментар:3
  • 28 VWandMercedes

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Дошo":

    Дошко бе с теб ако се разберем и за Ауди-тата може да пийнем по една бира.Напълно те подкрепям.(+)от мен
    А иначе случката е, че женаму му преляла от нейното вино в неговата чаша (още по голяма простотия).
  • 30 ТТ

    2 0 Отговор
    ФОНДАЦИЯ "Д-Р ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ"По-активно Фондацията си сътрудничи с: Международния център по проблемите на малцинствата.

    Международния център за малцинствата и културните взаимодействия (ИМИР). ... по етнически и религиозни проблеми на президента Желю Желев

    соросоид , той подписа планът РАН-ЪТ
  • 31 тъуии

    3 0 Отговор
    Луканов и Желев – съучастници в легализирането на етническата партия ДПС
    След планирания провал на проекта „Бояджиев”, Желю Желев връчва мандата за съставяне на правителство на третата политическа сила в 36-то НС – Движението за права и свободи.

    При връчване мандата на Доган присъстват високопоставени дейци от ДПС, между които и бъдещият отцепник Осман Октай, който споделя как президентът Желев се обръща към Доган и казва: ”Ахмед, това е твоят шанс да легитимираш партията!”

    Ахмед Доган отказва да оглави лично нов кабинет, но предава мандата за съставяне на такъв на съветника на Желю Желев – Любен Беров. Преди това, на 7 юли 1992 г., по искане на главния прокурор Ив. Татарчев и с решение на НС, е отнет депутатският имунитет на Луканов
  • 32 Arch

    4 0 Отговор
    Мир на праха му! Достоен човек бе!
    P.S. Като чета коментарите, оставам с впечетлението, че България е президентска, а не парламентарна република!

    Коментиран от #34

  • 33 дфдг

    1 0 Отговор
    dostoen toj ..bylgarofob amerikanoturkofil -- s fondaciq v polza na malcinstvata
  • 34 фдсфдс

    2 3 Отговор

    До коментар #32 от "Arch":

    dostoen toj ..bylgarofob amerikanoturkofil -- s fondaciq v polza na malcinstvata
  • 35 Maurice

    4 0 Отговор
    Поклон пред Желев! Клецачът на комунистите в Булгаристанска Комунистическа Република. Паметник за този достоен демократ!
  • 36

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "mediator37":

  • 37

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Румен Янев":

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове