30 Януари, 2015 11:39, обновена 30 Януари, 2015 20:40 3 532 2

Д-р Желю Желев - истинският обединител на нацията

  • желю желев-
  • обединител-
  • нацията

Скръбната вест за смъртта му дойде неочаквано за всички

Д-р Желю Желев - истинският обединител на нацията - 1
Снимка: БТА

Първият демократично избран президент на България Желю Желев почина. Скръбната вест дойде неочаквано за всички. Депутатите в парламента почетоха с едноминутно мълчание паметта му. Други оказаха почит към паметта на президента и в социалните мрежи. Ето какво казаха и написаха мнозина по повод кончината на д-р Желю Желев:

„С дълбока покруса научих за кончината на големия българин, политик, държавник и човек д-р Желю Желев - тежка загуба за България и за световната демократична общност!“. Това се казва в съболезнователното писмо на държавния глава Росен Плевнелиев до близките на президента д-р Желю Желев.

„С живота си и с делото си д-р Желю Желев зададе посоката, която продължаваме да следваме и днес - на държава и народ, които вървят все по-уверено по единствения възможен път на българите – за изграждане на демокрация от европейски тип, за човешки права и свободи. Ще помним д-р Желев с несломимия му и борбен дух в защита на ценностите на демокрацията и хуманизма. Първият демократично избран президент на България е символ на мирния преход, на толерантността и на търсенето на национално съгласие, за да имаме всички ние, като българи и европейци, своето достойно бъдеще.

Като съзнавам, че не могат да бъдат намерени думи, които да облекчат болката от неописуемата Ви загуба, от името на българския народ и от свое име поднасям искрени съболезнования! Поклон пред светлата му памет!“, написа президентът Плевнелиев.

Премиерът Бойко Борисов също изказа съболезнования на близките на Желев.

Позволете ми да изразя моите искрени съболезнования и да се присъединя към скръбта ви по повод кончината на д-р Желю Желев. България загуби политик, държавник и общественик, който посвети живота си на демократичното развитие на страната ни и за по-добър живот на нейните граждани.

Премиерът отбелязва, че д-р Желев имаше куража и волята в тежките години на преход да отстоява единството на нацията и принципните основи, необходими за приобщаването на страната ни към свободния демократичен свят.

„Старите хора казват, че Господ прибира първо добрите хора. Президентът Желю Желев беше сред забележителните личности, чиито дела и мъдрост надживяват съвремието, за да оставят за идните поколения насоки за верния път. Като държавен глава той написа значима част от ценните страници на нашето историческо развитие. Поклон пред светлата му памет!”, каза още министър-председателят.

„Приносът на Желю Желев за демократичния напредък и европейския път на България винаги ще бъде помнен и почитан от обществото ни”, каза председателят на парламента Цецка Цачева.

Изгубих скъп приятел. Приятел, с който се учиш как се живее във време, когато зад гърба ти е бездънната пропаст на тоталитаризма, а пред теб е безкрайността на все още неосъзнатата идея за свободата. Приятел, който ще те хване да не паднеш назад и ще ти подаде ръка, за да продължиш напред.

Изгубихме добър човек. Добър, защото имаше сърце за всички, но нямаше място само за едно: омразата. Не вдигна ръка срещу никого, не отговори с лоша дума на хулите и на предателствата. В тази доброта беше и силата му, защото и след най-тежките удари не се отказа от идеите си.

Изгубихме смел човек. Смел, защото когато нямаше училища по демокрация и политика, нито уроци по партийно строителство, той пое най-тежкото предизвикателство - да бъде отговорен за епохалната промяна, която ни предстоеше на нас – всички българи, на България.

Почина Желю Желев. Поклон!

Това написа в профила си във Фейсбук Мирослав Севлиевски


„Президентът Желю Желев ще остане в историята като един от хората, благодарение, на които не сме се отклонили от пътеката на демокрацията. Желю Желев е символ на това, че в България промените не се изродиха в напрежение.“ Това заяви съпредседателят на Парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев.

„Д-р Желю Желев беше първият български демократично избран президент. Той ще остане в българската история като един от хората, благодарение на които с всички неудачи по пътя, които сме имали, и с всички провали, поне от пътеката на демокрацията и на гражданския мир никога не сме се отклонили”, каза Кънев.

„Мисля, че неговата роля за това е повече от определяща. Той е символ на това, че в България никога промените не се изродиха в напрежение – било между етноси, било между политически течения или граждански групи”, посочи Радан Кънев.

Не бива да забравяме, че беше първият демократично избран български президент. С всички особености на времето, в което живееше и работеше, той бе човек, който пое властта в едно трудно време, той бе човек, който се опитваше да търси компромиса и разумното действие. Това коментира съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов.

„За всеки един от хората, които се занимават с политика, може да се каже всичко. Редно и нормално е да си спомняме полезните неща, които се случиха по негово време – опитите да се успокои обществото, ако щете и дори това, че по негово време и инициатива България влезе активно в балканската политика и показа, че има амбиция да има роля на Балканите”, обясни Каракачанов.

„Д-р Желю Желев беше истински обединител на нацията. Днес България загуби един от най-ярките си дисиденти“, каза лидерът на ДПС Лютви Местан.

„Той е първият демократично избран президент. Членовете и симпатизантите на ДПС искрено обичаха д-р Желев, защото макар и той да бе основател и първи председател на съюза на демократичните сили, той се издигна до президент на всички български граждани. Един истински обединител на нацията“, обясни Местан.

„Днес не съм в състояние да изредя всички заслуги на д-р Желев. Ако има български политик символ на демокрацията това е точно д-р Желев - него загубихме днес. Поклон пред светлата му памет. Искрени съболезнования от името на ръководството, всички членове и симпатизанти на ДПС“, допълни Лютви Местан.

"Желев беше един почтен човек, който искаше добро бъдеще на България", заяви председателят на БСП Михаил Миков.

„Познавах президента Желев от преди 89-та година. Една изключителна личност и обществено ангажирана. Личност, която участва в прехода и въпреки политическите му позиции, които не винаги можеха да бъдат споделяни, той беше един почтен човек, който искаше добро бъдеще на България. Вечна му памет!”.

Членовете на Български Демократичен Център също изразиха съжалението и покрусата си от кончината на президента Желев:

„Заедно със съболезнованията си към близките, поднасяме и съболезнования на цялото ни общество, защото президентът Желев беше един от малкото останали морални стожери на България.

Неговото поведение беше мяра за политическа коректност, държавност и ненатрапчива интелектуална висота. Със скромността и мъдростта си, президентът Желев беше постоянен укор за парвенющината и безсмисленото охолство на новите елити.

Той си отиде в голяма степен недоразбран и неоценен, предаден от своите и огорчен от новите политически нрави. За цялата политическа класа, днес д-р Желю Желев е един неудобен спомен. Сигурни сме, че няма да бъде такъв за бъдещите поколения. Поклон пред паметта му.“

„С дълбока скръб научих вестта за неочакваната кончина на д-р Желю Желев. Българският обществен и политически живот, българската държавност загубиха един от ярките свои радетели и лидери, оставил трайна следа в най-новата ни история. Той бе един от първите, дръзнали да се противопоставят на предишната система, авторът на книгата „Фашизмът”, инициатор на Клуба за гласност и преустройство, и на Съюза на демократичните сили, негов пръв председател. Това му отреди заслужено място сред знаковите фигури на дисидентството в Източна Европа.“ Това каза в съболезнователния си адрес Георги Първанов, президент на Република България (2002 – 2012 година)

„Като държавен глава, избран за пръв път с преки демократични избори, с неговото име са неразривно свързани първите години на демократичните промени у нас. Отличителна черта в дейносттта му като политик и държавник бе неговата принципност, политическа смелост и решимост да отстоява своите позиции. Дори тогава, когато те са в разрез с подкрепящото го политическо статукво.

И като учен, и като политик, и като държавник, д-р Желев не робуваше на догми и аворитети. Винаги търсеше диалог и съгласие по най-значимите цели и приоритети на обществото и нацията, и особено по европейския избор и бъдеще на страната ни. Остро бе неговото чувство за държавност, за отстояване на националните интереси, за приемственост във функционирането на президентската институция. Безспорно той има ключов принос в нейното утвърждаване и изпълване със съвременно съдържание на основата и в рамките на новата Конституция.

Всичко това му извоюва заслужен международен авторитет. Той беше радушно и с уважение приет и на Запад, и на Изток, и тук, на Балканите. Което намери продължение в създадения по-късно по негова инициатива Балкански политически клуб.

Макар че съдбата му поднесе не едно изпитание, в човешки план д-р Желев си остана в представата на мнозинството българи като честен и скромен човек. Беше земен, властта не го изкуши, не го съблазни. Живееше като всички хора – без лукс и привилегии. Запази авторитет и достойнство до края на своя живот. Това му извоюва може би най-ценния – моралният капитал.

Поклон пред паметта на д-р Желев – президент на Република България (1990-1997 г.).”

„Смъртта на президента Желев е непрежалима загуба за България, за българската политика, за всички демократично мислещи хора“, заявиха от РЗС.

„С дълбока печал приемам новината за внезапната кончината на президента Желю Желев (1935–2015). В постсоциалистическите страни демократичните промени често са функция на волята и силата на конкретни хора. Един от тях бе и д-р Желев.” Това се казва в съболезнователното писмо на министър Даниел Митов.

„Отвъд това просто да бъде първият демократично избран държавен глава на Република България, президентът Желев бе една от емблематичните фигури на прехода, които активно ангажираха жизнения си път с този на България. От дисидентските си пориви против задушаващия тоталитаризъм, през изграждането на демократичната опозиция непосредствено след промените в страната и на президентската институция след приемането на Конституцията от 1991 г., до гражданската му активност, която непрекъснато проявяваше след края на мандата си – д-р Желев винаги успяваше да види пътя на България в контекста на нейната европейска идентичност и демократично бъдеще.

Президентът Желев бе и една от онези малцина личности, които никога не позволиха политическата им дейност да компрометира тяхното чисто човешкото лице.

С чувство на дълбока признателност към политическите приноси на д-р Желю Желев в изграждането на демокрацията в България, поднасям своите най-искрени съболезнования на семейството му и демократичната общност в страната”, пише в писмото на министър Митов.

„Той беше и остава един от големите мъже на България. Трудно може да се подцени неговата водеща роля в развенчаването на комунистическата митология, в разграждането на тоталитарната система и в установяването на демокрацията у нас.  

Той беше забележително, рядко срещано съчетание на задълбочен теоретичен мислител, политик с категорична позиция и твърда воля, високо отговорен държавник и удивително скромен обикновен човек, който и на върха на държавата съумя да остане един от нас.

Той беше безкомпромисен в защита на принципите и убежденията си, затова имаше множество врагове, и те не се посвениха да го обругават по всякакви начини. Но никому, и на най-злостния му противник, не му мина и през ум да го обвини, че се е облагодетелствал от властова позиция. Защото Жельо Желев беше безусловно чист човек, той остана извън изкушенията на властта, извън кръгове, обръчи и схеми, извън корупцията.

Дори само това да е примерът, който той оставя на политическата класа, е повече от достатъчно.

Изказваме нашите най-искрени съболезнования на семейството и близките на д-р Желев. Дълбок поклон пред паметта му!“

 Министърът на културата Вежди Рашидов изказа съболезнования на близките напрезидента с думите:

„Скъпо опечалено семейство, с дълбока болка научих за кончината на д-р Желю Желев.
България днес осиротя. Изгубихме блестящ ум на нашето съвремие. Д-р Желю Желев не само беше първият демократично избран президент на България, той беше яркият пламък на демокрацията.

Думите не могат да опишат скръбта и празнотата от голямата загуба. Всички ние, които имахме шанса да познаваме не само държавника, но и човека д-р Желю Желев, знаем, че днес ни напусна една изключително честна и почтена личност. Личност, която успя да превърне своите идеали в път на съвременна България. Дълбок поклон пред светлата му памет!“

„С голяма скръб и тъга научих за смъртта на д-р Желю Желев. Първите ми мисли са за неговото семейство и близки приятели. Той ще остане в историята на България, не само като първия демократично избран президент, но и като човек, който винаги казваше истината. Поклон пред светлата му памет!“ Това отбеляза вицепрезидентът на Европейската комисия Кристалина Георгиева.

„Почина президентът Желев. Достоен, скромен и отдаден на свободна и демократична България. Неговият глас, макар и много често самотен, през всички години на прехода беше като морален ориентир на нацията. Той вярваше, че България е една за всички нейни граждани без значение какъв е техният етнически произход или вяра. Д-р Желев обединяваше, не делеше хората. Полша има своя Валенса, Чехия има своя Хавел, до тях достойно стои българският президен д-р Желю Желев. Почивай в мир, господин президент! Поклон!“ Това написа в профила си във Фейсбук бившият външен министър Николай Младенов.

„Мир на душата му. Беше добър човек. На него се падна непосилния жребий да оглави България, когато се развихри бесовщината.

Взе правилен курс към Европа без да се конфронтира с Москва. Обичаше Франция и направи много за отношенията ни с нея, преди други да ги занемарят.

Вярваше в демокрацията, като милиони българи в началото на 90-те, преди други да я опошлят и приватизират за своя изгода. Оттегли се почтено, след загубени предварителни избори за кандидат-президент на десницата. Тръгна си от "Дондуков" безсребрен и никога повече не се включи активно в политическите интриги.

Често съм разговарял с него и оставах с впечатлението, че от опит е осъзнал как историческият водовъртеж, който ни засмука през 1989г., далеч надхвърля скромните ни индивидуални сили.

Според мен му тежеше това, че другите не го осъзнаха и горчивината от Прехода удави дори минимума признание, което заслужаваше за добрите си намерения.“ Отбеляза в профила си във Фейсбук журналистът Иво Христов.

„Разбрах, че е починал Желю Желев. Тази новина, неочаквано и за мен, ме захвърли в лека тъга. Никога не съм бил сред феновете на Желев, въпреки, че в последните десетина години уважавах почтеното му отношение към българската политика и очевидното му нежелание да приеме, че политическата класа днес е пряк продукт на грешките, които политиците от началото на прехода сътвориха.

В Желев като фигура е отпечатана най-коварната ирония на прехода. Спомням си как в първите години нововъзникващото СДС го обожествяваше като някакъв нов Махатма Ганди, появил се от мъглата на тоталитаризма и как само няколко години по-късно озверялото синьо гореше книгата му "Фашизмът" и викаше "ууууу". В този смисъл Желев беше жертва на прехода. Нещо като доктор Франкенщайн, който вижда, че собственото му чудовище заживява отделен живот.

Убеден съм, че нито за миг пред себе си той не си е представял тази България, която е днес. Едва ли е очаквал, че когато капакът се отвори оттам ще изплуват къщите праисторически страсти, които се тормозили с години това отчаяно и бедно общество. Но все пак за разлика от всичките си останали последователи след това, Желев наистина имаше биография на несъгласен човек. Това не е било някакво шумно несъгласие, но в една страна, където конформизмът и сега придобива епидемични размери, трябва да ценим дори и най-тихите гласове. Нека да почива в мир!“ Това написа във Фейсбук журналистът от „Дума“ Александър Симов.

Изказваме съболезнования по повод смъртта на първия демократично избран български президент д-р Желю Желев (1990-1997), заявиха от Американското посолство.

На 28 септември 1990 година президентът Желев се среща в Белия дом с американския президент Джордж Буш. Това е първото посещение на български държавен глава в САЩ, заявиха още от посолството.

"Ройтерс" и "Асошиейтед прес" съобщават, че Желев е бил известен и като философ и дисидент от времето на управлението на комунистическата партия в страната.

"Ройтерс" припомня, че той издава книга през 1982 г., наречена "Фашизмът", която само три седмици след издаването си е забранена и нейни копия са изтеглени от библиотеките и книжарниците. Причината е, че в нея Желев свързва комунистическата власт с фашистката администрация в България по време на Втората световна война.

Агенцията допълва също, че президентът е бил член на Българската комунистическа партия в своята младост, но през 1956 г. е бил изключен от нейните редове заради дисидентски възгледи. Агенция ТАСС припомня, че през 1992 г. той стана първият президент, избран с преки избори в страната.

Екипът на Факти.бг също поднася своите съболезнования към близките на президента д-р Желю Желев. Поклон пред светлата му памет!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванова

    1 1 Отговор
    Светла му памет!
  • 2 Бай хой

    0 0 Отговор
    Нормални ли сте. Откакто тия подлизурковци окупираха властта нацията ни се топи като сняг на мартенско слънце.

    Какво обединяване като държавата ни не функционира, в момента ни окупират и чужда войска ще гази Родината.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове