30 Януари, 2015 16:00 1 158 4

Борисов: Наблюдава все по-голям синхрон в работата на министрите

  • борисов-
  • синхрон-
  • работата-
  • министрите

Най-важното е България да е стабилна

Борисов: Наблюдава все по-голям синхрон в работата на министрите - 1
Снимка: БТА

Най-важното е България да е стабилна, а това може да се  гарантира само от стабилно правителство, с необходимото мнозинство в парламента, заяви министър-председателят Бойко Борисов в  изказването си на форум на Американската търговска камара.

Премиерът допълни, че се наблюдава все по-голям синхрон в работата на министрите в Кабинета и, че само в рамките на месец и половина с взаимни усилия, толерантност и разбиране се забелязва по-добра работа като екип. „Това ми дава оптимизъм да считам, че правителството ще завърши мандата си“, посочи Борисов.

Той обясни, че този кабинет има възможност да отреагира и да работи, за да направи така, че тази година да не е празна, както 2014. По думите му, при следващ срив няма да има никакъв ресурс да се справим. „Благодарен съм на ЕК, че седмица след идването на правителството всички фондове бяха размразени. Последиците са изключително тежки за НЕК. 8-9 часа се избира председател на ВКС. Ще се въздържа от оценка по простата причина, че не ми е работа. Този път и двамата кандидати бяха просто безупречни. Ако могат да работят в екип, това само може да радва българите и нашите партньори", каза още премиерът.

Той припомни, че предстоят местни избори и изрази надежда с такт и толерантност, водейки се от голямата задача за стабилност в България, изборите да се произведат в условията на толерантна  предизборна борба, която да не попречи на взаимоотношенията  между партньорите.

Бойко Борисов каза още, че България продължава да бъде най-атрактивната по данъчно отношение в ЕС.„Изкушението да се повишат данъците винаги го е имало, но с много усилия в парламента успяхме да запазим плоския данък.“ Той обясни, че  плана „Юнкер" се следи много внимателно. „Аз не съм против да се дават пари за неща, които след това променят облика и улесняват живота на хората. Лошото е, че хората много бързо свикват с хубавото и го приемат за даденост. Когато говорихме за метрото преди 1-2 години беше мечта, сега не си представяме София да съществува без метро", допълни министър-председателят.

По думите му, края на юли месец ще бъде завършен най-големият на Балканския полуостров завод за преработка на битови отпадъци, намиращ се в село Яна. Той припомни и, че близо милиард от субсидиите на зърнопроизводителите вече са изплатени.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че се надява да бъде открита безопасно технология за добив на шистов газ, защото сега България плаща най-скъпия газ в Европа.

Той припомни, че предстоят местни избори и изрази надежда с такт и толерантност, водейки се от голямата задача за стабилност в България, изборите да се произведат в условията на толерантна предизборна борба, която да не попречи на взаимоотношенията между партньорите. Премиерът обеща ГЕРБ за спази това условие.

Премиерът отбеляза, че е поздравил Ципрас за победата и му е пожелал успех, "защото регионът се нуждае от стабилност". Той изрази надежда Сърбия и Македония да работят активно за присъединяването си към ЕС. Борисов е оптимист, че трудностите с Македония ще се изчистят, защото те разбирали, че трябвало да направят отстъпки и компромиси.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери ни върна отново на мястото, което България винаги е имала, заяви Борисов. Той припомни тоталната изолация, в която България бе изпаднала през 2014 г.
Другият петък четирите комисии, които бяха договорени ще са готови, съобщи Борисов.

Относно кризата с Украйна Борисов подчерта, че България през цялото време е била изключително надежден евроатлантически партньор.

В момента имаме реални проблеми с това, че нашата съседка Турция прие да прави "Турски поток", защото, спазвайки европейските правила, отстоявахме Третия енергиен пакет. Този поток, минавайки през Турция, има реалния шанс да изолира България, а страната ни има изградена газопреносна система за над 25
милиарда и това не бива да се допуска да се случи, коментира Борисов.

България води в Женева дела за милиарди евро, засягащи АЕЦ "Белене". "Сега, доколкото разбирам от срещата на президентите на Турция и Русия в Анкара, съседката ни ще строи четири ядрени руски реактора.

Аз съм много мнителен човек и изобщо не вярвам на някои от електроразпределителните дружества, че нещо е станало със софтуера им, каза премиерът. Той отново заподозря сценарий за излизане на хората на улицата както това вече се е случило. Той посочи, че преди 15 дни е предупредил ЕРП-тата да не го правят. Как така софтуерът не направи по-ниски фактурите на хората, а е все обратното, реторично попита Борисов.

Американският бизнес е длъжен да се държи добре в България, заяви още премиерът, като се мотивира - "години наред, когато искаме да кажем нещо как е добре, казваме вижте в Щатите как е, след като даваме непрекъснато САЩ за пример, вие сте не само инвеститори, и не само работните места са важни, но е важно да продължите да бъдете за пример".

Той каза, че ще посрещне с хляб и сол "Уестингхаус", ако дойдат у нас като инвеститори, а не като търговци, защото това са допълнителни 5-6 милиарда евро, каза Борисов. По думите му това е реалният начин САЩ, в геостратегически план, ако иска да помогне на България чрез изграждането на реактор с банкова гаранция. Имаме инженери, специалисти, електропреносна мрежа, имаме площадка, имаме всичко, но нямаме пари и затова спряхме "Белене", припомни Борисов.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 теее

    2 0 Отговор
    вдигни тока пак и ще видиш до кога си
  • 2 onq s konq

    1 0 Отговор
    токът неминуемо ще се вдигне преэ лятото-обещано е!
  • 3 stenly

    0 0 Отговор
    Тоя го виждам как дори се подсмихва докато говори тези ТЪПОТИИ...един ден всичко се връща, дано не го забравя той това нещо.
  • 4 909

    1 0 Отговор
    Боко тиквата е прост пожарникар ! и Продажна мутра и г.золизник на негрите от сащ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове