Last news in Fakti

1 Февруари, 2015 09:47, обновена 1 Февруари, 2015 13:27 1 739 14

Почитаме жертвите на комунизма

  • ден-
  • жертви-
  • комунизма-
  • памет

1 февруари е обявен за Ден на признателност и почит към жертвите на режима. Това става по предложение на президентите на България Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002 и с решение на Министерският съвет от 19 януари 2011 г.

Тази година се навършват 70 години от първата масова екзекуция, извършена от комунистическия режим.

Президентът Росен Плевнелиев  участва във възпоменателна церемония по случай Деня на почит към паметта на жертвите на комунистическия режим в България.

Възпоменателната церемония  се проведе пред Мемориала на жертвите на комунизма в парка пред Националния дворец на културата от 11.30 ч..

На 1 февруари 1945 г., часове след решение на т. нар. "Народен съд", в една голяма бомбена яма край Централните софийските гробища са разстреляни сто и петдесет души от политическия, интелектуалния и военния елит на България.  

Екзекутирани са царските регенти и съветници, министри, народни представители, командирите на всички родове войски и на основните стратегически подразделения, издателите на централните вестници и публицисти. Хирургът проф. Станишев, един от най-забележителните и високообразовани хора на България, е принуден да установява смъртта на всеки разстрелян. Последен в ямата с негасена вар пада мъртъв и самият той.

Много от близките на подсъдимите са изселени преди или по време на процеса. Според доклад на Държавна сигурност за девет месеца в страната са изселени 28 131 души, а хиляди са убити.

Нито лагерите, нито смъртните присъди на комунистическия режим успяха да сломят свободата на човешкия дух в България, подчерта президентът Плевнелиев в словото си.

Първи февруари не е ден, в който отбелязваме зверствата и престъпленията на един тоталитарен режим, а е ден на признателност и почит към жертвите на комунизма. Наша отговорност е да помним делото и идеалите на всички онези, чиито мечти и стремежи са били винаги недокоснати от Желязната завеса - тези, с които се гордеем и които днес почитаме, заяви президентът.

Държавният глава подчерта, че има годишнини и събития от историята на България, които народът ни с основание чества с гордост и които подхранват националното ни самочувствие. Но има и събития, които не бива да забравяме, които сме длъжни да предаваме на поколенията, за да не се повторят грешките от миналото.

„Важно е да помним какво се случи преди 70 години и как се отрази на историята на България. Да си припомним убийствата, извършени от комунистическия режим още в първите му дни, маскирани с плакатни лозунги и с нелепото основание „в името на народа““, посочи президентът. Росен Плевнелиев посочи и опита на комунистическата партия да заличи интелектуалния и политически елит на нацията чрез присъдите на т.нар. „народен съд“, като само издадените смъртни присъди са 2730.

Нито лагерите, нито смъртните присъди, нито опитът да бъде смазано различното мнение успяха да сломят свободата на човешкия дух в България, заяви държавният глава. Росен Плевнелиев беше категоричен, че именно уроците от миналото ни задължават да не приемаме свободата за даденост, а да се борим за нея и да я отстояваме ежедневно. „Важно е да не забравяме, че дори през времето на тоталитарния режим имаше хора, които с цената на живота си и бъдещето на децата си отстояваха правото си да се наричат свободни“, подчерта президентът.

1 февруари е повод да си припомним и за навършването на 70 години от първото съпротивително движение срещу комунистическите режими в Източна Европа – Горянското движение в България. Росен Плевнелиев подчерта, че именно то опровергава твърденията, че в страната ни никога не е имало събития, подобни на антикомунистическите движения в Берлин от 1953 г., в Унгария от 1956 г., на „Пражката пролет“ или на полската „Солидарност“. „Обективен прочит на историята ще посочи, че по време на всички тези събития, дори комунистическите партии на Германия, Унгария и Чехословакия застанаха зад своите народи, докато българските комунисти на два пъти опитаха да предадат собствената си държава и нация – по Македонския въпрос и като 16-та република на Съветския съюз“, заяви президентът Плевнелиев.

Росен Плевнелиев беше категоричен, че пред паметта на жертвите на комунистическия режим и техните идеали за демократична държава, обществото ни е длъжно да не забравя извършените престъпления. Президентът отново призова страната ни да изгради свой музей „Българският 20-и век“, в които да бъде показана не редактирана версия, а истинската история на стотиците хиляди репресирани българи от комунистическия режим.

На възпоменателната церемония присъстваха президентът (1997-2001 г.) Петър Стоянов, дисиденти и репресирани от комунистическия режим в България, много граждани.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тошибиян

    1 2 Отговор
    а жертвите на демокрацията кога ше се по4етат?само запалили се самоубили се от кредити и безизходица който избиха семействата си и себе си? а жертвите от геноцида на сащ и ефропа спрямо нас?

    Коментиран от #2

  • 2 незнайко

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "тошибиян":

    Прав си, но сега политиката е да се втълпява колко е било лошо преди 1989 година. Това се прави, защото младите 30 годишни не са видели нищо. Каквото им се втълпява това е а дали е вярно времето ще покаже.
  • 3 тошибиян

    1 2 Отговор
    щом има такива който по4итат жертвите на комунизма зна4и не е имало избиване ако имаше наистина избиване сега нямаше да има кой да говори за жертви на комунизма
  • 4 Стилиян Георгиев

    1 1 Отговор
    Не зная да имаме Ден на жертвите на фашизма.А би трябвало да има,за да не се наклонява кантарът само на една страна.Друг е въпросът,че убиецът на децата от село Ястребино,чието име стои на мемориалната плоча не е жертва на комунизма, а на възмейздието. Но големият въпрос е : Докога ще разделяме и противопоставяме нашия малък народ и кой има полза от това? Та ние се саморазрушаваме периодически : 1923-1927г. , 1944-1945г. и вече 25 години след 1989г. На три пъти е унищожаван българският елит. Този процес на противопоставяне продължава и днес,обогатен с коварната намеса на политическите интереси на етническата партия ДПС. Питам аз докога ще се разиграва на българската политическа сцена картата на така наречения Възродителен процес и кой има интерес от това? Едва ли българските турци и българо-мохамедани,които са неразделна част от българския народ.
    Крайно време е да сложим точка на разделението и противопоставянето в българското общество и да последваме примера на Испания на националното помирение. Само така и с обединената енергия на всички български граждани ще излезем от унизителното положение,в което кретаме като последна дупка на кавала в ЕС
  • 5 prof ignatov

    2 1 Отговор
    мнозина бяха екзекутирани без присъда и без вина
    1944-1989 вечна им памят
  • 6 яна

    1 0 Отговор
    Добре де, ирландската пастирка поне капчица срам няма ли: Чугунените комунисти Плевнелиев и Близнашки през 1987 г. https://frognews.bg/news_76264/CHugunenite-komunisti-Plevneliev-i-Bliznashki-prez-1987-g
  • 7 еутрален

    1 1 Отговор
    Колко глупости, колко заблуди, за да се прикрият сегашния геноцид към целия Български народ, с изключение на мутрите - бизнесмени. Съобщат по телевизиите - убит еди кой си бизнесмен, след което -който се е занимавал с трафик на хора, за органи или проститтуци, наркотрафиканти, заложни къщи и още такива виднес бизнеси. Като са избити толкова почтени будни личности, защо се забравят, че от такива хора с фашистки наклонности са рязани глави на обикновените хора, които не са искали да има богаташи, кулаци и т. н. Стига се е създавало изкустена война и омраза между хората, това го създават наще политици от така нареченото ново време, за да изглеждат велики и да си подготвят следващите избори да са тяхни. В кой строй безплатно е учил Чехльо? Как се е лекувал - безплатно, какво е плащано по онова време за топлофикация и ток? Сега мръсните политици си разпределят пая, увеличават данъци и цени на монополистите, зая да си имат тлъсти комисиони, а за нас -КАМШИКА !Така, че те имат голям мерак за създаване на такива отношения на разделяне на нацията, а те са си СУПЕР, като летя Бойка със самолетите и се кефеха, каква беше констатацията на сметната палата - НАПРАВЕНИТЕ РАЗХОДИ СА ВЪЗСТАНОВЕНИ И НЯМА ИЗВЪРШЕНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, но дали са внесени???? На тези мошеници трябва да се намалят субсидиите за политическите партии, та по-малко да копуват гласове!!!!!!!!
  • 8 любител

    1 1 Отговор
    Който защитава комунизма си е пълен глупак!!!

    Коментиран от #9

  • 9 неутрален

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "любител":

    На колко години си? Не си ли от заблудените и кой си ти да наричаш хората - ГЛУПАЦИ? . От такива като тебе"умни" сме на дережето на злобата и разногласият. От такива като теб сме на това ниво - злоба, крайности и сакво ли не.

    Коментиран от #12

  • 10 гееорги жеков

    1 0 Отговор
    Червени вандали - Росен Плевнелиев и Петър Стоянов - оскверниха с присъствието си паметника на жертвите на комунизма
    Чугунените комунисти Плевнелиев и Близнашки през 1987 г. https://frognews.bg/news_76264/CHugunenite-komunisti-Plevneliev-i-Bliznashki-prez-1987-g
  • 11 Mercedes-Benz

    0 2 Отговор
    Червената из..т в Сибир! Явно че и тоя сайт се напълни с позитанска и врабченска из..т като гледам надолу платените какво са писали!
  • 12 ghost navigator

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "неутрален":

    То ако било хубаво в целият свят е щял да е комунизъм
  • 13 киро японеца

    0 0 Отговор
    След всичко, което Антон Тодоров извади от архивите за румнаджийското му и доносническо бекапейско минало, с какви очи се показва и говори???!!!!
    Супер скандал! Как Плевнелиев съсипва съдбите на свои колеги от "класово-партийни позиции"! (документи)
    „Като член на вузовския комитет е участвал в избирането на комисията по кадрова политика. Избирайки я, Плевнелиев е селектирал главната цензорна структура на БКП във ВМЕИ „Ленин“, хората, които са вземали решения за съдбите на мнозина от научните работници и студенти. Има десетки страници с решения на тази кадрова комисия, където се виждат откази някой да стане асистент, доцент, да отиде на специализация в чужбина, като мотивите навсякъде са едни и същи - нездрав класов произход.“

    http://pik.bg/%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE-%D0%B2-%D0%BF%D0%B8%D0%BA-%D0%B8-%D1%80%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE-%D1%81%D1%83%D0%BF%D0%B5%D1%80-%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB-%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%B2-%D1%81%D1%8A%D1%81%D0%B8%D0%BF%D0%B2%D0%B0-%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B3%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%BE--news256847.html
  • 14 тошибиян

    0 1 Отговор
    комунизма е хубаво нещо за народа капитализма не е хубаво нещо за народа управляващите не желаят да е добре за народа сега схващая ли защо ням акомунизъм?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове