Last news in Fakti

1 Февруари, 2015 11:15, обновена 2 Февруари, 2015 11:57 8 409 0

Няколко общини в страната бедстват

  • бедствено-
  • смолян-
  • триград

Бедствено положение в община Смолян, река Черна е преляла

Няколко общини в страната бедстват - 1
Смолян. Снимка: Радостина Чернокова/БНР

Бедствено положение е обявено в община Смолян заради обилните валежи, съобщиха от регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в планинския град. Река Черна е преляла.

Най-значително е повишението на речното ниво в района на миньорските блокове, по протежение на околовръстното на града, както и в кв. "Райково". Временно е било прекъснато електрозахранването.

От общината спешно търсят доброволци, които да пълнят чували с пясък за изграждането на стена в района на стария стадион в Смолян. Там нивото на реката ен критично.

Прелели са реки в Триград и Змеица. Населението е евакуирано. Няма опасност за хора и техника.

За последното денонощие пожарникарите и спасителите са извършили над 200 аварийно-спасителни дейности, уточниха от пресцентъра на МВР.

По разпореждане на министъра на вътрешните работи Веселин Вучков е активиран централния оперативен щаб на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Силният вятър и обилните валежи усложниха обстановката в областите Бургас, Смолян, Кърджали, Хасково, Варна и Монтана. За последното денонощие пожарникарите и спасителите са извършили над 200 аварийно-спасителни дейности. По-голямата част от сигналите са за отводняване и отстраняване на паднали дървета и клони. Към момента няма данни за пострадали хора в засегнатите населени места.
По разпореждане на министъра на вътрешните работи Веселин Вучков е активиран централния оперативен щаб на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. Действията на щаба се ръководят от главния секретар на вътрешното министерство Светлозар Лазаров.
Най-тежка е обстановката в гр. Бургас, където е обявено частично бедствено положение. Към този момент има данни за наводнени над 120 къщи, мазета и дворове. В кв. "Долно Езерово" нивото на водата по всички улици е между 50 и 80 см, на място са разположени екипа на пожарната, които следят обстановката и помагат на засегнатите от природното бедствие. Късно снощи от вилно селище „Черниците“ са изведени 10 души, които са настанени в общински център. Водата е заляла участъци от пътя Ветрен-Бургас и Бургас-Поморие, наводнени са множество имоти в кв. "Лозово" и гр. Средец, от където са евакуирани 30 души.
Проливните дъждове са причина за активизиране на свлачища на територията на община Сатовча, област Благоевград. Затворен е пътя гр. Гоце Делчев – Сатовча. Свлачища затрудняват достъпа до селата Долен, Плетена и Осина. На място е изпратена тежка и верижна техника. Достъпа до населените места в региона се осигурява по обходни маршрути.
Обявено е бедствено положение на територията на община Смолян. Към момента нивото на река Черна остава високо. Създадена е организация за евакуиране на хора и техника от застрашените райони и за изграждане на диги и насипи. В кв. “Устово“ реката е на 40 см от преливане извън коритото. Река Триградска е преляла край селата Триград и Змеица.
Усложнена е обстановката в град Дългопол, област Варна, където има наводнени дворове и къщи. На място работят три пожарни екипа. Извършена е евакуация на хората от ниските части на града. Тази нощ язовир „Елешница” е започнал да прелива. Река Ана дере, приток на река Провадийска, е излязла от коритото си при село Блъсково. Спряно е изпускането на язовир „Снежина” в община Провадия, продължава контролираното изпускане на язовир „Черковна”.
Старият път между Свиленград и Любимец е наводнен. В момента екипи отводняват мазета в Любимец и село Лозен.
Обстановката в област Монтана постепенно се нормализира. Електрозахранването на повечето населени места е възстановено. Всички пътища в общината са почистени и проходими.

Пред БНР областният управител Недялко Славов заяви:

На този етап сериозните проблеми са единствено в община Смолян, така че няма да свикваме Областния кризисен щаб. От наша страна подготвяме искаме до щаба на българската армия, за да помолим личния състав на поделението да се включи в пълненето на чували и в правенето на диги. Постъпват постоянно сигнали за свлачища, за срутвания по пътищата. Имаме сигнал от община Рудозем, че е прекъснат пътят към село Оглед и там нивото на река Арда се е вдигнало някъде с около три метра. Прелива язовир "Златоград" с около 30 см. Ситуацията е притеснителна главно в община Смолян.

Междувременно нови тревоги налегнаха бедстващия Вършец. След разрушителните ветрове вчера, днес в града заваля мокър сняг. Това притеснява хората, чиито домове са с поразени от бурята покриви. Най-тежко е положението в квартал "Заножене".

Хората се опитват да си покрият покъщнината с найлон, но водата влиза вътре. Повечето семейства чак на пролет ще могат да започнат възстановяването на домовете си. Голяма част от пострадалите обаче, са много бедни и нямат средства за толкова големи ремонти. Стана ясно, че местната власт има твърде ограничени възможности за подпомагане на населението в такива ситуации.

Вчера при посещението си в града вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че правителството обмисля нова стратегия за подпомагане на пострадалите при бедствия.

Има значителна лавинна опасност в Рила планина.

Кметът на община Бургас Димитър Николов обяви частично бедствено положение на територията на града, заради обилните валежи. През нощта са евакуирани 10 души от бургаските квартали „Долно Езерово” и „Лозово”.

Поради влошените метеорологични условия и обилните валежи, главният път между гр. Варна и гр. Бургас ще бъде затворен временно за движение, поради наводнение на пътен участък в района на гр. Обзор, съобщиха от полицията във Варна.

Екипите на ЧЕЗ се борят за по-бързо справяне с последствията от тежката метеорологична обстановка, съобщиха от компанията.

Към 15 часа 91 населени места на територията, обслужвана от ЧЕЗ, са с възстановено електрозахранване. Силен вятър, паднал мокър сняг, обледявания по съоръженията, паднали дрървета и скъсани проводници са причините за прекъсване на електрозахранването в селища на територията на ЧЕЗ през уикенда. Компанията създаде необходимата организация, мобилизира 150 аварийни екипа и работи за остраняване на електрозахранването дори през нощта.
За района на град София електрозахранването е възстановено в с. Клисура, кв. Борово, кв. Красно село, с. Балша, с. Кътина, с. Доброславци. Продължава работата по отстраняване на повредите в с.Марчаево, кв.Владая, с. Горни Лозен, с.Долни Пасарел,  с. Суходол и с.Мало Бучино. 6 хил. са засегнатите клиенти към 15 ч.
В област Монтана броят на абонатите без електрозахранване беше сведен до 900. Екипите на ЧЕЗ възстановиха електрозахранването и в 20 селища от област Перник. Към настоящия момент в района без електрозахранване са около 40 населени места и 16000 клиенти. 20 са населените места с възстановено електроподаване и  в област Кюстендил. В момента без захранване са около 30  населени места и 12  хил. абонати. 26 селища бяха захранени с ток в София област. Към 15 ч. без електрозахранване около  14  населени места и 3 хил. клиенти. Екипите на ЧЕЗ остраниха повредите в 19 населени места от област Благоевград. Засегнати в момента са 6 населени места и 1400 абонати.
Работата няма да спира докато не бъде възстановено електрозахранването във всички населени места.  Ръководството на ЧЕЗ благодари на всички свои служители за положените усилия в тези тежки условия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове