Last news in Fakti

5 Февруари, 2015 08:03 30 349 17

3 нови пътни знака - за камери и скоростен път

  • печата

3 нови пътни знака - за камери и скоростен път, съобщава "24 часа"
3 нови пътни знака има от вчера. Правителството прие Правилник за прилагане на Закона за движение по пътищата, който ги въвежда. Промените са на министерството на регионалното развитие.
Знак Е24 дава информация за място или пътен участък, който се контролира с камери.
В правилника е записано: знакът указва, че се осъществява контрол по спазване на правилата за движение чрез стационарни или нестационарни автоматизирани технически средства и системи.
Другите 2 знака - Д7а и Д8а, показват началото на скоростен път и края му. Скоростният път е с поне две ленти в една посока и площадки за принудително спиране, но без аварийна лента, по него може да се кара с до 120 км в час. Знаците са оцветени в зелено (виж горе), защото са близнаци на знака, указващ автомобилен път, но той е в синьо.

България ще променя закони за преминаване на войски на НАТО, разкрива „Сега“

Министерството на отбраната подготвя законови промени във връзка с възможността в бъдеще през България свободно да преминават и пребивават съюзни войски. Това информира в. "Сега", позовавайки се на източник от военното ведомство.

Промените се налагат заради решението, което НАТО ще вземе на срещата на военните министри от алианса в Брюксел - да се изградят центрове за командване и контрол в България, Естония, Латвия, Литва, Полша и Румъния.

1 година условно за честен крадец: Работник задигнал машини, за да му платят заплата, разазва „Труд“

Работник от сливенското с.Гавраилово откраднал инструменти и компютър от фирмата, където работел. След това отишъл при кмета на селото и се изповядал: "Кмете, посегнах, за да ми дадат заплатите за 6 месеца!".

Необичайната история е от лятото на миналата година. Но сега влезе в Районния съд в Сливен. 36-годишният Панайот И. получи условна присъда от 1 година с 4-годишен изпитателен срок по обвинение за кражба - съобщиха от съда.

Бежанците с чип карти, пише в. „Монитор“

Чип карти ще се дадат на всички чужденци, настанени в бежанските центрове у нас. С пластиките те ще влизат и излизат от местата за настаняване. Това съобщи новият председател на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Никола Казаков по време на представянето на своята концепция за развитие на ведомството в МС.

Правителството отстъпи за ведомствените бензиностанции, коментира „Капитал дейли“

Държавата за втори път се отказа да контролира най-тъмната зона в търговията с горива - т.нар. ведомствени бензиностанции. Те са около 30 хиляди и са основно собственост на зърнопроизводители и транспортни фирми. Изчисленията на държавата за консумацията на горива в страната показват, че годишно от сивия сектор бюджетът губи над 1 млрд. лв. и основните заподозрени са тези обекти, защото продажбите през тях не се отчитат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ilyan

    5 1 Отговор
    Доста по разбираемо и лесно би било в началото на "скоростния път" да сложат знак с ограничение на скоростта 120 или там колкото ще е!
  • 2 running wild

    4 0 Отговор
    Браво! Знаци има, сега чакаме и пътя. Като приказката за тигана и рибата...

    Коментиран от #3, #4

  • 3 comment

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "running wild":

    На хартия в България всичко е прекрасно. На практика обаче, да речем като се скапе пътен участък, не се оправя, а се бодва комбинация от знаци - неравности на пътя и ограничение 30 и с това се решава проблемът.
  • 4 999

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "running wild":

    Кюнци има печка нема-просто песен.
  • 5 гост

    3 0 Отговор
    Пътища няма,знаци ми правят
  • 6 Ал Бънди

    3 0 Отговор
    Идеята е друга. През около година да има дребни промени в Правилника, за да се продават НОВИТЕ листовки и учебни материали. (Предишните май бяха: категория "М" вече се изписва "АМ", и т.н.) И когато кажеш"Ама бате кара курса преди две години, ще ползвам неговите", да получиш отговор: "Те вече не важат, ето ти актуалните". Цената на комплект е незначителна, спрямо цената на курса, и ги купуваш само веднъж в живота, но за този, който ги печата, сумата не е малка.
  • 7 йордан иванов

    0 1 Отговор
    Дано да доживееме и скоростните пътища...

    Коментиран от #8, #9

  • 8 comment

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "йордан иванов":

    A дано, ама надали...
  • 9 ГОСТ

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "йордан иванов":

    Мерак ти е да се утрепеш ли? Не се притеснявай, може и да доживееш, скоростните пътища, но след като ги пробваш дали ще си жив?
  • 10 mentra

    0 0 Отговор
    Така както виждам само един знак е нов Е24
  • 11 onq s konq

    0 1 Отговор
    Е няма стане тяхната работа с тия лъжовни энаци:Бюджета оръфан,пък ако случайно се эаделят пари эа камери,те моментално потъват в нечий джоб.А на глупавия водач на МПС ще му сложим един энак че УЖ има камера,че да го е страх!Ами тия грешни пари эа энак эа "скоростен път"...Аэ кьорав ли съм да видя че пътя е гладък и да настъпя със 180-200,а като е кръпка до крапка да карам с 80-90?!
  • 12 Maurice

    0 1 Отговор
    Гледам всички искате нови пътища, а после казвате на Боко, че не ядете асфалт! Парите за пътищата идват по европейска програма за инфраструктура, като доплащането от наша страна е около 20%. Като се прави нещо, защо се прави това, а не онова. Като не се прави, защо не се прави. Няма угодия простия БГ народ. Не визирам никой в този форум, но се чувствайте свободни да ме псувате. Не ми пука грам. Колкото до знаците, добре е да се въведе най-накрая този скоростен път, който се споменава в ЗДвП от години. Колкото до знака за камерите, не го разбирам. Може би цели да се предпазят шофьорите от премигването на фаровете и изгарянето на крушките им. Иначе ми е непонятно, защо трябва да се предупреждава, че има контрол? Всички правила за движението трябва да се спазват постоянно, а не когато има контрол. Защото ако нямаме навига да ги спазваме, гледаме по телевизията всяка вечер по новините, колко човека берат душа след поредната зверска катастрофа. Всеки си мисли, че на него няма да се случи това, но реда идва на всеки, рано или късно.
    Знаете ли какво е 90-60-90? Кола преминаваща покрай патрулка на КАТ, само дето няма да са 90, а 120-140
  • 13 тираджия

    0 0 Отговор
    За съжаление в България важат следните правила:
    - знак Д7а минимална скорост 150
    - знак Д8а минимална скорост 110
  • 14 bla

    0 0 Отговор
    na daltonistite chestito che ne mojaha malko da promenat kolata na d7a i d8a
  • 15 Profesionalista

    0 0 Отговор
    докато хора с образование и "опит" в сферата на правилата за движение ще им кажа,че нямат грам понятие от това което работят!!!Прост пример от изброените знаци по горе е ,че въпросният знак Е24 е начало на зона с постоянен видео контрол,но къде е знака обозначаващ края на тази зона???Същите тези хора който променят правилата за движение от Жълта НЕПРЕСЕЧНА ЛИНИЯ е АСФАЛТИРАНО ВЪРХУ НЕЯ и е поставен знак Служебен Абонамент върху ТРОТОАРА където преминават всички майки с деца към езерото Ариана на бул Евлоги Георгиев където движението е силно интензивно и се пречи на движението както и на маковият градски транспорт!!!Това е точно на светофара преди орлов мост и не е само там където закона се нарушава от власт имащите!!!
  • 16 Питам аз

    0 0 Отговор
    на пернишкия ускорител, посока Дупница, има подобен, само че "син", не му знам номера, знам само, че беше "НАЧАЛО на АВТОМОБИЛЕН ПЪТ". А там ограничението вече е 120км/час.
    Какво ще му се случи? А и този "СКОРОСТЕН ПЪТ" за какви автомобили ще бъде или за какви магарешки впрягове?
  • 17 старец

    0 0 Отговор
    към "Profesionalista"
    "въпросният знак Е24" е ясен - не пише "НАЧАЛО..." , пише само "КОНТРОЛ...", и ако си поучил достатъчно - ще знаеш зоната на действие на тези знаци!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове