Last news in Fakti

26 Февруари, 2015 08:12, обновена 26 Февруари, 2015 12:55 6 898 21

Георги Първанов подава оставка

  • оставка-
  • георги първанов-
  • дълг-
  • абв

Подкрепата за дълга е сериозна грешка, смята той

Лидерът на АБВ Георги Първанов заяви ще подаде оставка, заради решението на партията му да подкрепи новия дълг от 16 млрд. лв. 

Вчера с гласовете на ГЕРБ, РБ, АБВ и ДПС и БДЦ парламентът одобри и на първо, и на второ четене ратификацията, свързана с емисия от 8 млрд. евро дълг. Първоначално от партията на Първанов обявиха, че няма да подкрепят дълга, но след това промениха решението си. 

Цялото ръководство на АБВ заедно с Георги Първанов ще подаде оставка.
Това съобщиха по-късно от ръководството на АБВ на брифинг в парламента. И уточниха, че това ще стане пред Националната конференция на партията през април. Решението за колективната оставка е било взето вчера вечерта след гласуването на външния дълг.

„Има промяна в позицията на АБВ, искам да се извиня на избирателите”. Така президентът Георги Първанов коментира решението на АБВ да подкрепи новия дълг от 16 млрд. лева, който кабинетът поиска. 

„Парламентарната ни група, може би заради лошата комуникация между нас, е решила в 12 без пет, да подкрепи дълга. Това е станало въпреки мен. Оценявам това гласуване на парламентарната ни група като сериозна политическа грешка”, заяви Първанов.

Той допълни, че не вярва на думите на финансовия министър, на които е повярвала парламентарната група на АБВ.

„Редуциране на дълга няма да има”, убеден е Първанов.

„Ще поставя моята оставка на първия национален съвет на партията”, допълни той.

По думите му ситуацията е много сериозна и по-голямо изпитание за политическите партии в този момент няма.

Той заяви, че е крайна мярка да поиска Ивайло Калфин да напусне поста си в кабинета, но ако не може да се справи, не е изключено. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пенчо от Сирищник

    1 0 Отговор
    КРАЙНО ВРЕМЕ БЕШЕ , ТОЗИ НЕ БЪЛГАРИН ДА СЕ МАХНЕ ОТ ПОЛИТИКАТА , ЗАЩОТО ПОВЕЧЕ ПРЕЧИ ДОРИ НА СОБСТВЕНИТЕ СИ СЪПАРТИЙЦИ ....
  • 2 Бай Тоз

    4 0 Отговор
    Щом са успели да хързулната първанката, който е в политическата помия цял живот какво остава за редовите машинки за гласуване в парламента
  • 3 неутрален

    2 0 Отговор
    Г-н Първанов, харесвах Вашия умерен тон като политик. Жалко, че напускате лидерския си пост, но Вашата партия не трябва да Ви предава. Добро решение от Ваша страна. Убедена съм, че изказването на Калфин е подтикнало групата да гласува за тези заробващи милиарди.

    Коментиран от #9, #14

  • 4 факт

    3 0 Отговор
    в края на 2017г.след тегленето и връщането на заеми от ГЕРБ държавния дълг ще стане 27,350милиарда лв. при 10% лихва си правете сметката колко ще връщаме на година само от лихви,като се вземе в предвид ,че ГЕРБ твърдят че всяка година в бюджета не достигат поне 2милиарда лв.който също трябва да се запълват с заем,става така че България потъва тотално в заеми без да си връща заема.Друго интересно е че това е държавния дълг само ,но в дългове потъват и градовете,общините фирмите,фабрики и др.всички теглят като не видели с тях целия дълг на България ще мине 40милиарда
  • 5 Бай хой

    0 3 Отговор
    Господин седефчюв да вземе да си купи един патрон за глиган и като ловец би трябвало да знае какво да направи за да се освободи от всички мъки пък и света от жалкото си съществуване.
  • 6 Дядо Ваньо

    0 0 Отговор
    Каква ирония!Като гледам пишещите как плачат се чудя защо ли ,като само чакат да вземат .А най ме дразни като пишат,че щели да връщат дълга.Кой от вас се е отказал от нещо?
  • 7 сомов

    0 1 Отговор
    Марш червена агентурна , агент Гоце. Популизма му няма край...сега привлича внимание за да се прави на интересен. Матрьошки червена. Не дълга му е проблем а че не го е.ават за слива въвв властта, защото си остава агентурно л..но на ДС
  • 8 баце

    0 0 Отговор
    А ма веднага да му я вземат!
  • 9 Коко

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "неутрален":

    Напълно Ви подкрепям неутрален.Един от малкото българи,които могат да ни изведат от блатото.

    Коментиран от #16

  • 10 onq s konq

    2 0 Отговор
    Раэвитието на нещата в АБВ покаэват наживо как творението нае.а творителя си,което си е мн драматично отвсякъде:)Между другото определено смятам,че Калфин е един от най-качествените политици!
  • 11 Факира

    0 2 Отговор
    Абе имаме си всичко бе - Бойко, Калфин, Симеонов, некои хорица от РБ също стават. Такава дружинка не сме имали от десетилетия назад ! Със цялата цигания, просотия и диващина която има по улиците само може да се радваме .
  • 12 Капитана

    0 0 Отговор
    Крайно време беше да си отидеш сам от политиката,те хората ти показаха /дори собствените ти съпартийци/,че не те искат ама ти се натискаш ли натискаш.Най после прозря истената,радвам се за теб че ще си подадеш оставката и без това с нищо полезно не допринасяш за страната към настоящия момент.
  • 13 факт

    0 0 Отговор
    заема на Бг. в момента е 20,5милиарда ,в края на 2017г. заема ще е 27,350милиарда.От това следва ,че ще бъде върнат заем в размер на 6,650милиарда а къде са 12милярда който ги говорят по цял ден.Стария заем е на 2,9%лихва. КАКВО СТАВА
  • 14 999

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "неутрален":

    Българите ставаме икономически роби, доказателството е унищожаването на образователна та ни система и патриотизъм.Роба трябва да е прост, неграмотен за да се манипулира и да е послушен.
  • 15 hienata

    0 0 Отговор
    До колкото знам външният дълг на САЩ е 16 трилиона долара, не съм чул някой американец да се е притеснил как ще ги върне. Повтарям САЩ имат 16 000000000000 $ външен дълг и си живеят прекрасно, а и робството отдавна са го премахнали. Всичките тези "маабети "за" и "против" си имат име, нарича се популизъм. Едните викат "нужни са", другите "може и без дълг", а като си сменят местата , айде нужен е заем. Спомнете си какво беше за заема на Орешарски, е сега ролите се смениха. Популизъм в най-чист вид, това е, а Параванката ги умее тези работи.
  • 16 баце

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Коко":

    Пълни глупости!Защо не го направи през 10 си години мандат!
  • 17 999

    0 0 Отговор
    Май нищо не знаеш 1.Голям процент от Американците живеят на заем работят на две места за да съществуват и ако останат без работа отиват на улицата. 2.Америка е най а социална държава особено в сферата на здравеопазването.3.Прекрасно живеят доктори,адвокати,политици,мафия,известни артисти и големи предприемачи но това са 15-20%. 4.Живота на един таксиметров шофьор хич не е прекрасен.
  • 18 Vasik Atanasova

    0 0 Отговор
    ВНУЦИТЕ НИ ЩЕ ГИ ПЛАЩАТ ТЕЗИ ПАРИ
    ДАЙ ДА ВЗЕМЕМ ПЪК ........................................................
  • 19 бай ганьо

    0 0 Отговор
    Абе, всички са заедно, няма ляво, няма дясно! Едно много елементарно доказателство, но необоримо: Да сте чули някое правителство да е потърсило отговорност на предишното? Да е имало съд и присъди за злоупотреби и кражби за, които се говори? Затвори?
    НЕ!
    Защо ли, замислете се!
    Друго : Има една група от хора, които не са даже в България, те задкулисно дирижират нещата. Политиците и партиите са само статисти, всичко е само декорация, добре прикрита фасадна демокрация, да се лъжат масите.
  • 20 бай ганьо

    0 0 Отговор
    Тия хора обраха най демонстративно КТБ пред очите ви, кво ги бърка да вземат 16 милиарда и да ги оберат и тях? Има ли кой да ги спре, според мен не!
    Ще взимат дългове, докато може, докато има кой да дава и ще си прибират парите пак пред очите ви!
    Въобще мисля, че доста хора не осъзнават в каква измислена държава живеят! От тия 16 милиарда народа ще види само лихвите, които ще му се наложи да обслужва. Най вероятно вече тия 16 милиарда са окрадени.
  • 21 яяяя

    0 0 Отговор
    Свърши си работата, взе едни пари и си "би камшика" . А народът да му мисли как ще връща този заем. Ама на простия български народ това му трябва, да му дерат кожата до последно.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове