Last news in Fakti

27 Февруари, 2015 15:40 1 351 3

Според новия план 90% от Пирин ще е недокоснат

  • новия план-
  • пирин-
  • недокоснат

На вчерашната последна дискусия преди общественото обсъждане през месец юли 2015 г. стана ясно, че с Новия план за управление на Пирин се гарантира опазването на уникалното био разнообразие флора и фауна, съобщиха от "Природа за хората".

Над 90% са зоните за ограничена човешка намеса. Планът предвижда още опазване и съхранение на вековните гори и водите в парка. На изключително строга охрана и защита ще бъдат вододайните зони, където е водохващането за целия район на Банско и Разлог. Предвижда се и строга забрана за къпане, пране и миене в реките и езерата. Ограничава се и уловът на пъстърва – до 8 броя на риболовец.

Изнесоха се и тревожни данни. Доц. Щерев от НСА е провел мониторинг, че ежедневно през активния зимен и летен сезон колите, които се качват до Бъндеришка поляна и Шилигарника изгарят по 9 тона бензин. Сериозно негативно отражение оказва на флората пашуването на стадата в парка. От животните има опасност за замърсяване на водите. Хижите, които нямат мобилни пречиствателни инсталации ще бъдат задължени в кратък срок да поставят такива.

Помислено е и за Зоната за туризъм. От сегашните 1100 хектара тя се увеличава на 3900 хектара като това се прави, за да се адаптира плана към Хартата за устойчиво развитие на ООН, според която при изработване на плановете за управление на защитени територии освен екологични е задължително да се включат и социално-икономически, и демографски фактори. Зоната се превежда и към европейските и световни стандарти, според които до 15% от териториите от национални и природни паркове се определят за спорт и туризъм.

Предвижда се още и подобряване на съществуващата туристическа инфраструктура. Обособяват се зони за палаткови лагери и се трасират нови 20 пешеходни маршрути. Внимание се отделя и на алпинизма и скалното катерене като се регулират и зоните за провеждането им. Категорични забрани има за шум, моторни шейни, АТВ и ще се ограничи рязко достъпът на автомобили на територията на парка. Очаква се до края на месец октомври да минат съгласувателните процедури за плана през Висшия екологичен експертен съвет и внасянето му за одобрение в Министерски съвет.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хм

    0 0 Отговор
    какво му се кефите на тоя гол Пирин?
  • 2 Туцо

    0 0 Отговор
    Това "Природа за хората" да не е на оня Филип Цанов?
    Ама тоя е колбасар, какво му разбира кратуната от природа и планове за управление на паркове?
  • 3 Глупости

    0 0 Отговор
    Пак някакви умници, дето не са виждали планина, дават акъл какво да се прави с нея. Как точно ще отделите процентите за спорт и туризъм? С ленти на полицията? Ще спрете туристите и ще размахате брадвата в полза на скиорите? Ще изгоните стадата, дето са пасли там от векове? Дори и в Алпите има Милки, а вие искате да изпъдите Тодорките. Защитените 85 процента ще ги запечатате ли? Нали опазването уж е за самите нас?
    Как ги сметнахте тези 9 тона бензин? Това са 3000 коли. Едва ли се случва и в два дена през август, макар че тогава наистина са много. През зимата паркингът на Шилигарника не може да ги побере. Целта е да спрем колите, за да пуснем лифтовете. Само че с кола 4 човека се качват за 10 лева, а лифтът е 28 на човек. Но - всеки интерес си има еколозите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове