Last news in Fakti

1 Март, 2015 16:33 2 806 4

Проверяват “Юбер”-такситата

  • такси-
  • юбер-
  • проверки-
  • нап

Масови проверки за нерегламентиран превоз на пътници започват в София, съобщиха за “По света и у нас” от транспортното министерство и НАП. На прицел ще бъдат взети и ставащите все по-популярни “юбер” таксита. Те са подложени ожесточена критика, че извършват таксиметров превоз на пътници извън закона. Комисията за защита на конкуренцията и прокуратурата също извършват проверки на “юбер” такситата по сигнали от Столичната община и браншови организации на таксиметровите превозвачи.

Няколко месеца след като стъпиха на пазара в България, “юбер” такситата вече срещат сериозна съпротива. Според таксиметровите превозвачи, “юбер” са изцяло извън закона: нямат лиценз за превоз на пътници, фискални устройства, удостоверения за водачи и не са обозначени.

Ако са в лицензионен режим, трябва да бъдат в жълт цвят, както е по Наребата на МТ и съответно да имат всички други разрешителни документи, с които може да упражняват тази дейност, и най-вече да са регистрирани като ЕТ, за да могат да извършват търговска дейност, казва таксиметровият шофьор Олег Велков.

От Асоциацията на таксиметровите синдикати смятат, че няма добър контрол за спазването на закона.

Определението за обществен превоз на пътници е превоз срещу заплащане. Те правят точно това нещо – превоз срещу заплащане. Грижа на държавата е да реши дали да се направи усилие да се провери дали тези хора спазват закона, или да направят предложение в НС да премахнат Закона за автомобилните превози и всеки да си прави, каквото си иска, коментира Сава Комитов, председател на Асоциацията на таксиметровите синдикати.

Според клиентите на “юбер” обаче, пропуските са всъщност предимства. Например плаващата цена.

Цената на ”юбер” се обявява, преди да започне цялото пътуване и тя се променя на база това, колко желаещи, колко хора, използващи услугата в момента, съществуват. Колко е повишен трафикът, разкрива подробности Владислав Драмалиев, клиент на “Юбер”.

И едно от най-големите предимства поне за мен е чистотата и спретнатите шофьори, усмихнатите хора и това, че никой не ми взима пари. В момента, в който сляза от таксито, парите ми се взимат от кредитната карта и аз имам възможност да дам рейтинг на шофьора, както той на мен, отбелязва Любомир Матеев, клиент на “Юбер”.

Поради всички неясноти около дейността на “Юбер” обаче Столичната община е попитала Комисията за защита на конкуренцията дали бизнес-моделът на компанията не е нелоялна конкуренция.

Ако установим някакво нарушение на конкурентното право у нас, в зависимост от неговата тежест, ние ще го степенуваме, предстои глоба. Тъй като тя оперира за първи път на българския пазар. Ако установим нарушения, тя няма оборот за миналата година, въз основа на който ние да изчислим глобата. Затова се определя една специална методика, по която глобите могат да достигнат до 50 хил. лв, припомня Марио Гаврилов, говорител на Комисията за защита конкуренцията.

Ще трябват и специални проверки – съвместно между ДАИ и МВР. Присъствето на органите на реда е задължително, тъй като ДАИ не може да проверява частни автомобили, каквито всъщност са “юбер”-такситата. Глобите за нерегламентиран превоз на пътници са от 1500 до 6000 лв. и конфискуване на автомобила до 12 месеца. От началото на годината са хванати 16 незаконни превозвачи.~От Юбер не отговориха на нашите въпроси.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Иван

    1 0 Отговор
    Защо трябва да са ЕТ? Пуснете ги хората да карат и им кажете колко пари искате като процент от печалбаа им и това е.В края на годината или месеца идва иван внася си данъка на база спечеленото и готово.Толкова ли е трудно? Или е по скоро недостатъчно?
  • 2 Вулев

    1 0 Отговор
    Столична Община колко е загрижена за свободната конкуренция, чак попитала комисията за защита на конкуренцията. А защо същата тази СО, стожер на сободния пазар хариза цлата дейност по паркирането, при което което всички знаем какви пари се въртят, на ТЪРГОВСКОТО ДРУЖЕСТВО ЦГМ ЕАД БЕЗ КОНКУРС?
    После Юбер по какъв начин нарушава конкуренцията? След като ги има, значи има причина да съществуват- ако са излишни сами ще изчезнат- пазарите работят най- добре когато разни неразбиращи грам от икономика управници не се бъркат в тях, още повече когато тези управници са простовати, глуповати учителчици, каквато е Фандъкова. Вместо да мисли Юбер, нереализиралата се като Мис Самоков, по настоящем вярна кукла на конци на ББ, да се поинтересува в коя друга европейска столица в възможно дебел, миризлив и некъпан шкембалия, пушещ цигара и каращ малолитражка или евтина 15годишна корейска бръкма Хюндай да има лиценз за осъществява таксиметрови превози? Колко бакшиши не знаят къде е ЦАРЯ, защото са прости , много от тях бивши съграждани на Фандъкова. Хайде малко да се съвземе тази глуповата женичка и да почне да бъде адекватна на реалностите! Не може в цяла Европа такситата да са клас лимузини- дори в една Гърция такситата са Мерцедеси и БМВ-та на по максимум 5 години, а само при нас да ни возят в в Дачии и Хюндайчета без климатик и с изтръгнати ръчки за сваляне на стъклата, все едно сме във подвижна газова камера, където вместо газ ни обгазява есенция от телесните аромати на некъпан простак пущеш цигара и псуващ диспечерката по дупотопна радиостанция!
    Ето затова ще се возя като ми трябва такси ще викам Юбер, а Фандъкова да слезне от Мерцедеса на НСО и да се повози малко на таксита и градски траносрт!
  • 3 wolfen

    0 0 Отговор
    Аз съм ползвал услугите на Юбер и съм изключително доволен. Много спретнати автомобили, вежливи и усмихнати шофьори, без пари на ръка и без познатата фраза - "ами нямам дребни да ви върна". Как в редица европейски държави и САЩ тази услуга съществува успешно, и се развива, а тук видиш ли сме по-разбирачи и що пък да не им попречим. Щом Гугъл и Голдман Сакс са сред инвеститорите в Юбер, значи има защо.
  • 4 Димитър

    0 0 Отговор
    Такива статии ме карат да се смея безумно много. Заемете се стегнете бре! Таксита! Бе какво такси е юбер бе хора? Аман от неграмотници!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове