4 Март, 2015 08:09 4 570 1

Заключиха 16-етажен блок, за да спрат серия самоубийства

  • блок-
  • пловдив-
  • самоубийства-
  • лекари-
  • пакистан-
  • изтребители

Преглед на печата

Заключиха 16-етажен блок, за да спрат серия самоубийства, пише в „24 часа“

Блокът на смъртта. Така наричат в Пловдив 16-етажна панелка на ул. “Димитър Талев” 65. Трима от обитателите ѝ - момче, млад мъж и пенсионерка, са загинали през последните 15 г. след фатални полети от терасите си. Четвъртият самоубиец е външен човек. “Беше студент. Доскоро майка му лепеше некролози пред входа и палеше свещи, но я помолихме да го прави на гробищата, защото стресира децата ни”, обясняват хората от сградата. Те още не могат да забравят трагедията с петокласник, който се хвърлил от 12-ия етаж. Преди 2 г. живеещите в блока 83 семейства сложили ключалка на външната врата. Повикали и поп да отслужи водосвет, за да спре черната серия. Но и молитвите не помогнали. На 17 декември м.г. 37-годишният Георги Танчев се хвърлил от 9-ия етаж на апартамента на родителите си.

Броят шамарите в училищата, информира в . „Монитор“
Министерството на образованието започва акция срещу агресията в училищата. Всяка обидна дума, шамар или раздаване на юмруци ще бъде обект на анализ, след който ще се разработят конкретни мерки срещу насилието в класните стаи. До 13 март директорите в цялата страна трябва да изготвят обобщена информация за проявите на насилие в поверените им школа от началото на учебната година до края на месец февруари. За първа година ще се обърне специално внимание не само на насилието между учениците, но и срещу учителите, коментира пред „Монитор“ зам. образователният министър Ваня Кастрева. Тя обясни, че не липсват и инциденти, в които участват и родителите, като влизат във физическа саморазправа с деца или учители. Получените данни ще бъдат анализирани от експертите.

И Пакистан ни предлага изтребители, долага в. „Преса“

След САЩ, Швеция, Италия и Пакистан иска да се включи в конкурса за нов изтребител за родните ВВС, научи „Преса“. Азиатската държава възнамерява да ни предложи JF-17, когато стартира надпреварата между оръжейните компании. JF-17 е многоцелеви изтребител от поколение 4++. Производството му започва през 2007 г. До момента са направени 50 броя от тях, има заявки за още 110. Той е с китайски двигател, който се произвежда по руски лиценз и е сходен с този на МиГ-29, но е със значително по-добри динамични параметри и технически характеристики. Бойната ни авиация се нуждае от 16 съвременни изтребители, като на първо време трябва да се купят 8. Проектът за новия многоцелеви изтребител, чиято прогнозна стойност е около 1 млрд. лв. за 8 броя, отлежава вече при трето правителство.

Българските ученици са най-неграмотни в Европа, вайка се в. „Дума“

Това показва международно изследване в областта на образованието по поръчка на Европейската комисия. 44% от учениците не са се справили на тестовете по математика, четене и природни науки при 41% през 2009 г. Еврокомисията поставя България в групата на десет държави членки на ЕС, които са постигнали "значителен напредък" в намаляването на дела на учениците със слаби резултати и при трите основни умения. Причината е, че под "значителен напредък" се разбира ръст над 2 процентни пункта. Въпреки това българските ученици остават далеч от средното равнище на компетенциите спрямо връстниците си не само в Европа, но и по света. Освен това разликата в постиженията на най-добре и най-зле представящите се българчета е най-голямата спрямо останалите държави в Европа.

Болниците нямат пари за млади лекари, алармира в. „Стандарт“

Големите университетски болници ще обучават по-малко млади лекари, отколкото досега. Причината са новите условия на здравното министерство, според които клиниките трябва да плащат за работата на бъдещите специалисти. Досега това основно правеха държавата или родителите на младежите. 170 са местата за специализанти, които обявиха 123-те акредитирани болници месец след като влязоха в сила новите правила за финансиране, сочат данните на здравното министерство. Преди промените обаче тези клиники бяха заявили 1313 бройки. В "Св. Георги" и ИСУЛ засега няма бройки, а в "Александровска" са 12, което е много по-малко в сравнение с предишни години, каза д-р Наков. Положението в големи частни болници, които са обучавали специализанти, е аналогично.

Поне 7 кандидат-депутати засечени да купуват гласове, брои в. „Сега“

Най-малко седем кандидат-депутати от поне 3 политически партии са разследвани заради престъпления по време на парламентарните избори през м.г. Това става ясно от отговори на прокуратурата до "Сега" по Закона за достъп до обществена информация. Изборите на 5 октомври бяха окачествени единодушно от всички наблюдатели като най-купените досега. Още преди самия вот член на обществения съвет към МВР посочи конкретно, че ДПС и "България без цензура" ще купят гласове. До момента обаче нито един депутат не е станал обвиняем заради купуване на гласове или подбуждане към такъв вид престъпление. Според Изборния кодекс ЦИК е можела да даде разрешение за разследване и по време на предизборна кампания, но прокуратурата не се е възползвала от тази възможност.

Вдовицата на Самоковеца осъди държавата заради отнети имоти, съобщава в. „Труд“

Държавата да изплати обезщетение от 3000 евро за неимуществени вреди и 12 150 евро за такси и разноски на вдовицата и сина на Константин Димитров-Косьо Самоковеца. Това реши вчера Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. Ангелина Димитрова и синът й Константин спечелиха обезщетението за нарушено право на собственост, но това не е цялата сума, която ще трябва да им плати държавата. Съдът в Страсбург дава срок от 4 месеца на правителството да се споразумее с наследниците на Самоковеца за няколко имота, като претенциите на вдовицата са за близо 900 000 лв. До жалбата в Страсбург се стигна, след като Димитрова бе осъдена от Софийския апелативен съд (САС) за незаконните доходи на семейството.

Бизнесмени, „зелени“ и просто кретени, коментира в. „Новинар“

Пари ми дай, акъл не искам. Жалко, че не се сетих за тази поговорка, когато се опитвах да обясня милата родна картинка на журналист от Австрия, който пътува навсякъде със Световната купа по ски, пише спортният журналист Калин Кариванов. Обиколил е най-големите курорти на планетата, та има база за сравнение. Заговорихме се в международния пресцентър, чакайки мъглата над пистата да се разсее. Този човек, явно подготвил се преди визитата в Банско, ме питаше какви са тези драми с изграждането на втори кабинков лифт. Беше му пределно ясно, че в цял свят има екоорганизации, които работят като добре смазана машина за рекет. С неясно, но стабилно финансиране, скрито зад опаковката "ние обичаме природата". Е, всички обичаме природата. Но разликата е, че някои правят пари от това.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    2 0 Отговор
    На пръв поглед предложението эа Пакистански иэтребители с китайски двигатели эвучи много примамливо и най-вече иэгодно,но добре е да поиэчакаме и да видим какво ще ни предложи и Ислямска държава.Най-атрактивната оферта обаче вероятно ще бъде от африканските държави,чиито самолети са направени от чисто дърво и са абсолютно неуловими эа радарите особено когато не летят!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове