Last news in Fakti

4 Март, 2015 14:18 1 669 4

Реакциите на политическите сили след оставката на Вучков

  • веселин вучков-
  • оставката-
  • политическите-
  • реакциите

Той се появи в сградата на НС без да каже нито дума пред журналистите

Реакциите на политическите сили след оставката на Вучков - 1
Снимка: МВР

Вътрешният министър в оставка Веселин Вучков се появи в сградата на Народното събрание (НС) без да каже нито дума пред журналистите.

Той влезе първо в стаята на ГЕРБ, след което, придружаван от депутата Димитър Лазаров, отиде в кабинета на председателя Цецка Цачева.

По-рано днес председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че има водени разговори между премиера Бойко Борисов и министър Вучков.

Ще се постараем да не се стига до тази оставка, каза Цветанов. Той посочи, че е изненадан от оставката на Вучков, но не и разочарован.

„ Ще изляза да коментирам в момента, в който се чуя и с г-н Веселин Вучков и с премиера Бойко Борисов, защото мотивите трябва да бъдат ясни, за да мога да направя коментар, в момента какъвто и коментар да направя ще бъде повече емоционално изказване отколкото по същество по мотивите, които са провокирали тази оставка”, обясни още той.

"Познавам Веселин Вучков от периода, когато бях вътрешен министър. Той е изключително почтен и ерудиран служител на МВР. Не бих искал да правим каквото и да било предположение, докато не бъдат изчистени абсолютно всички детайли около мотивите. По всяка вероятност днес ще бъде срещата с него. Преди всичко трябва да бъде максимално отговорни и да не се водим от емоциите. Точно за това правим всичко възможно да обсъждаме всяка възникнала ситуация, която би могла да провокира евентуално тълкуване за разклащане на правителството", заяви още той.

"Оставката се гледа в НС, ако тя не стигне до него, ние не говорим за оставка”, отбеляза Цветанов.

За да бъде избран за министър на вътрешните работи това означава, че партия ГЕРБ е оценила качествата на Вучков, обясни Цветанов.

"Смятам, че има достатъчно професионалисти в МВР. Всеки от тях трябва да си изпълнява професионалните задължения. Няма внесена оставка, за да коментираме дали ще има подкрепа. Министър-председателят е човекът, който формира МС и прави предложения за кадровите промени. От тази гледна точка, ще подкрепим премиера, ако се стигне до гласуване в пленарна зала", допълни Цветанов.

Той заяви още, че към този момент не би се върнал като министър на вътрешните работи.

"Това е най-голямата отговорност, която се носи във всеки един министерски пост в целия кабинет", подчерта Цветанов.

Причината за оставката на министърът на вътрешните работи Веселин Вучков е несъгласието му със становище на правната дирекция към Министерски съвет относно главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефа на ДАНС Владимир Писанчев, заяви вицепремиерът Румяна Бъчварова.

Бъчварова не коментира дали са обсъдени имена, които биха могли да заемат поста на Вучков, само уочни, че разпределението на министерските постове ще се запази и следващият министър на вътрешните работи ще бъде от ГЕРБ.

Според съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев, оставката на Вучков би била дестабилизиращ момент в работата на това правителство.

"Проведохме разговори с вицепремиерите Румяна Бъчварова и Меглена Кунева за случилото се днес. Все още разчитам, че тези новини не са окончателни. В рамките на днешния ден ще имаме още разговори. Боя се, че още нищо кой знае какво няма да ви кажа. Нека да обсъдим лично с Веселин Вучков мотивите му и да не интерпретираме на база на слухове", заяви той и посочи, че не може главният секретар на МВР да е по-ценен от министъра.

"Надявам се, че не става дума за подобна зависимост. Възможно е да има и други мотиви за оставката", каза още той.

Вице премиерът Меглена Кунева, обяви от трибуната на Народното събрание, че мотивите, с които Вучков подаде оставка са лични.

„Има случаи, в които човек трябва да вземе своето решение“, обясни тя. По думите й няма да се усети никакво разклащане във сектор „Сигурност” след оставката на Вучков.

“Към момента моето усилие ще бъде насочено натам да няма никаква несигурност“, коментира още тя.

Съпредседателите на Патриотичнен фронт Валери Симеонов и Красимир Каракачанов отказаха коментар по темета, тъй като не са запознати с мотивите на Вучков. Каракачанов допусна обаче, че вероятно причината са промените в Закона за МВР, според които главният секретар ще се назначава от президента по предложение на МС, и искането на Вучков за смяна на Лазаров.

„Няма случай в 25-годишната нова история на България министърът на вътрешните работи, който е ключова фигура във всяко едно българско правителство, скоро след първите сто дни да си подаде оставка”. Това заяви от парламентарната трибуна пък депутатът от БСП Атанас Мерджанов

По думите му това говори изключително и само за нестабилност на правителството.

„Тази нестабилност не може да не ни притеснява, защото както всички знаете, днес на посещение е шефът на ФБР. Какви знаци даваме ние на външния свят, как ще гарантираме, че ще се справим с реформите в МВР и с всичко онова, което предстои като предизвикателство?”, попита депутатът.

Той припомни за скандала преди около месец и половина между вътрешния министър и Министерство на отбраната.

„До този момент нямаме решение на този въпрос. С нарочна декларация на БСП, ние се обърнахме с предложение координацията по въпросите за бежанците да бъде поета лично от министър-председателя. И това не беше взето под внимание”, продължи Мерджанов. 

Той изрази загриженост за състоянието на сектор сигурност, предвид ангажиментите, които Вучков е поел и пред парламентарната комисия, и в пленарна зала при приемането на промените в Закона за МВР, които са натоварени с множество очаквания.

Атанас Мерджанов попита вицепремиерa Меглена Кунева какво се случва със стабилността на българското правителство.

„Задавам тези въпроси преди всичко притеснен и загрижен, защото още не е отшумяла серията показни убийства, защото се затопля времето и очакваме нова бежанска вълна, защото министър Вучков започна една административна реформа, чиято съдба ще видим каква ще бъде. Как ще се отрази тази оставка върху състоянието на сектор сигурност?”, попита още Мерджанов.

Право на министъра е да си подаде оставката и е право на министър-председателя да приеме или да не приеме една оставка, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан


„Има закон, който беше приет съвсем скоро и в една правова държава законите се изпълняват такива, каквито са“, заяви той.

„Не съм в състояние да влизам в какъвто и е да е по-сериозен коментар. Не сме запознати с мотивите, за да правим коментар, аз мисля, че по тази тема трябва да се говори отговорно, а отговорното говорене е информираното говорене“, каза още Лютви Местан.

„Тази оставка може и да не се състои“, заяви Росен Петров от „Български демократичен център“.

„Това е работа на изпълнителната власт, която трябва да вземе решение. Именно за това променихме закона за МВР – премиерът да предлага, президентът да назначава“, заяви Петров. Според него всичко трябва да приключи бързо и благополучно за да не търпят службите повече трусове.

„Не мога да дам оценка за работата на Главния секретар, но виждаме, че идват разнопосочни сигнали, визирам случая в Лясковец, по който имаше проверка, която установи невиновност на Главния секретар. От друга страна познавам  вътрешния министър в оставка, който е преподавател в школата в Симеоново, която съм завършил. Всички са специалисти, познавам ги много добре, мисля, че може да се намери някакъв изход, който да не е в ущърб на цялата система за сигурност“, допълни Росен Петров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЯСНОО

    0 0 Отговор
    ДО СЕГА АКО ИМАШЕ СЪМНЕНИЯ ДАЛИ ГЕРБ СА С ДПС ВЕЧЕ НЯМА,АКО СЕ ЧУДИХМЕ КОЙ ФАЛИРА КТБ ВЕЧЕ Е ЯСНО ГЕРБ и ДПС,АКО СЕ ЧУДЕХМЕ КОЙ ВКАРВА ДЪРЖАВАТА В ДЪЛГОВА СПИРАЛА ВЕЧЕ Е ЯСНО ГЕРБ и ДПС,ВСИЧКИ КМЕТОВЕ НА ГЕРБ СА В СКРИТА КОАЛИЦИЯ С ДПС.БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ.ВЕДНАГА ДА СЕ ПРИЕМЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ ДА СЕ ОТЪРВЕМ ОТ ДПС,ЧЕ НЕ ЗНАМ КАКВО ПРАЗНУВАМЕ ТУРЦИТЕ НИ ПРЕВЗЕМАТ БЕЗ БОЙ
  • 2 въивъи

    0 0 Отговор
    Днес е на посещение шефа на ФБР.Мале ами ако беше шефа на КГБ какво щеше да стане??? Сигурно някои господа ще на дадат такъв вой че чак в САЩ ще ги чуят..
  • 3 млад

    0 0 Отговор
    За какъв чеп е този от кгб тука? Пак някоя далаверка да прави или акъл да дава.

    Коментиран от #4

  • 4 млад

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "млад":

    О сори на ФБР..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове