Last news in Fakti

4 Март, 2015 18:05 1 831 3

Медиана: 52% от българите разочаровани от кабинета

  • медиана-
  • българите-
  • разочаровани-
  • кабинета

62 % от тях са против новият дълг

52 % от българите са разочаровани от новото правителство, а 62 % от тях са против новият дълг, сочи последното представително проучване на социологическа агенция „Медиана“, направено в последните дни на февруари сред 998 пълнолетни българи.

Изследването е проведено в периода на дебата и гласуването по външния дълг, което несъмнено е дало сериозно отражение върху данните, посочват от агенцията.

Според изследването промяната на политическата власт не е променило дълбокия песимизъм по отношение на бъдещето на страната. Слуховете за „успокоение“, покълване на оптимизъм и други подобни позитивни промени са силно преувеличени. Оптимистите по отношение на бъдещето на страната са едва 12 %, а песимистите близо четири пъти повече – 44 %.

За първи път (от последните пет редовни правителства) се наблюдава такова високо ниво на песимизъм и негативизъм по отношение на управлението в началото на неговата работа. За една четвърт (24%) от запитаните новото правителство „вдъхва доверие“ – докато 52 % считат, че то разочарова. Едва 19 % вярват, че това правителство ще успее да подобри положението в страната – 33 % смятат обратното, че ще го влоши.

Причините за тези обществени нагласи следва да се търсят в две групи причини. От една страна това е продължаващата икономическа криза, която е изправила много домакинства пред сериозни трудности – 81 % икономисват от дрехи и обувки като близо една четвърт са престанали въобще да се появяват на този пазар. Всяко десето домакинство се е отказало от кашкавала и мобилността си. Всяко двадесето - от месото.

Върху тези обективни причини се наслагват и политическите фактори – загубата на Южен поток, външния дълг, събитията в Украйна и позицията на България по тях, призивите за въоръжаване. Това създава усещането (особено сред хората тежко ударени от кризата)  – „зле сме, губим и още ще затъваме“.  Съответно поражда негативизъм по отношение на властта.

Дебатите и гласуването по външния дълг са дали сериозно отражение върху данните за доверието в правителството и общите нагласи по отношение на бъдещето – 11 % одобряват взимането на този заем; 62 % са против. Същото е и съотношението по въпроса дали той ще помогне или навреди на страната – 60 % смятат, че той ще навреди сериозно на страната.

Всичко това е и причината за много ниската оценка дадена от обществото за стоте дни на настоящото управление – „Среден“ – 3.32 (осреднена оценка по шестобалната система).

Общият скептицизъм и негативизъм по отношение на настоящата власт  не води след себе си желание за нови предсрочни избори. Причините са две. От една страна това е общото недоверие към политиците и политическото въобще  и  умората (пет правителства в рамките на две години). От друга страна е липсата на ясна политическа алтернатива.

Общественото мнение за събитията в Украйна значително се разминава с позицията на САЩ и НАТО, а също и с позицията на представителите на българската власт, прилепващи се плътно до нея. Отговорността (и вината) за събитията в Украйна се открива в много по-голяма степен в САЩ отколкото в Русия – без последната да е оневинена изцяло.  Образът на Русия като агресор, а САЩ и НАТО, като радетели на мира, справедливостта и демокрацията не издържа критиката на общественото мнение.

Съответно нагнетяването на напрежение в отношенията с Русия засилва анти-НАТО настроенията и изправя голяма част от обществото пред въпроса за смисъла на присъствието ни в този блок. Една трета (33 %) от пълнолетните смятат, че при евентуален конфликт НАТО-Русия България трябва да напусне блока, а едва 9 % смята, че страната ни трябва да остане в него.

Това дава отражение и по въпроса за потенциалните военни бази и други военни структури на територията на България. За бази на НАТО в страната се обявяват 14 % - против 52%.

Съотношението на политическите сили е почти същото както преди предсрочните парламентарни избори. При едни предсрочни избори, картината в парламента би била практически същата с изключение на отпадането на ББЦ. Патриотичния фронт и Атака успяват да укрепят позициите си, при Реформаторите се забелязва известен спад на обществена подкрепа.  

Драстичното разминаване между общественото мнение и официалната позиция на страната (артикулирана от президента и външния министър), пораждат сериозни съмнения доколко страната води външна политика, отговаряща на националните интереси и доколко следва диктат отвън, противоречащ на тези интереси. (32 % от пълнолетните смятат, че правителството отстоява националните интереси – 68 %, че управлението подчинява страната на чужди икономически и политически интереси.)

Очертават се оспорвани местни избори. Нито една от двете основни партии (ГЕРБ и БСП) не е в доминираща позиция и няма да може да наложи самостоятелно своя кандидат. Към момента избирателите са разделени приблизително по равно „за запазване на статуквото“ и „за промяна“ по отношение на местната власт.   


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    1 0 Отговор
    Покаэателно в иэследването е че има много недоволство от вътрешната и външна политика на БГ,но още по-покаэателно е че същите тия "недоволни" никак не искат нови иэбори.Което според медианините данни эначи че един иска иэбори,а трима души и малка част от четвъртия-нещат!/55:17/.А нещат,эащото не ниждат КОЙ би могъл да се справи по-успешно от настоящите управляващи със настоящото положение.И точно поради тия причини бих каэал на критикуващите и недоволните:Ясно и точно посочвайте кой от управниците трябва да си отиде ,но едновременно предложете и КОЙ ДА ГО ЭАМЕСТИ ,эащото е по-умен,по-кадърен и може да направи едикакви си по-хубави неща.И не эабравяйте най-важното-АКО БЪЛГАРИЯ ДОРИ И ДЕН Е БЕЭ ПРАВИТЕЛСТВО -ЭАГИВА!/служебното правителство също е правителство,но то също трябва да се наэначи от някой/
  • 2 mitko prostashki

    2 0 Отговор
    do onq s konq
    Момче, същността на едно правителство на която и да е държава е да работи само и единствено за нея.
    При положение, че нашето правителство лиже г.зовете на ................ няма как да го одобряват хората.
    И все пак БЪЛГАРИЯ е над всичко.
  • 3 onq s konq

    1 0 Отговор
    Младеж,вместо да се эанимаваш с глупости кой какво лиже,просто кажи ясно ИМАШ ЛИ ИДЕЯ КОЙ МОЖЕ ДА УПРАВЛЯВА ПО-ДОБРЕ ОТ СЕГАШНОТО ПРАВИТЕЛСТВО,АМА КОНКРЕТНО-ПАРТИЯ,ПРЕМИЕР,ПРЕЭИДЕНТ!...или нямаш?А ако нямаш,просто си траеш и това е:)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове