Last news in Fakti

4 Март, 2015 22:10 1 170 0

Екзотична идея от правна комисия: Тотото да разпределя делата в съда

  • тото-
  • дела-
  • темида-
  • проституция

Правната комисия излезе с екзотична идея, която засенчи дори и предложението на депутат от БДЦ проститутките да ни вържат бюджета

Докато няма тиражи, спортният тотализатор да бъде използван за случайното разпределение на делата. Това предложи председателят на правната комисия Данаил Кирилов по време на обсъждането на докладите за 2013 г. на Висшия съдебен съвет и Инспектората към него.

След като направи предложението си, Кирилов обеща повече да не се шегува със спортния тотализатор, но не обеща да не проявява чувството си за хумор по темата за разпределението на делата. И каза: „Скептичен съм, че проблемът може да се реши със софтуер, трябва в закона да се запише, че има административни ръководители-разпределители. Да има един човек, който да го виждат и да го знаят всички - и гражданите, и посланиците”, посочва подробности от дебатите сп. „Правен свят”.

Извън закачките на председателя на комисията, обсъждането на докладите за свършеното от ВСС и Инспектората преди две години, мина при слаб интерес от страна на депутатите.

Главният инспектор Ана Караиванова опита да предизвика вниманието им като заяви, че, заради огромното забавяне на избора на неин наследник на поста, инспекторите са поставени в „трудни условия”. Тя отправи призив към парламентаристите този път да изберат нов главен инспектор.

Преди това обаче Караиванова заяви, че инспекторите губят мотивация за работа, защото виждат, че често трудът им е напразен. „Констатираме, че веществени доказателства не се съхраняват, не се описват и не се предават според правилата и това създава условия за извършване на престъпления - присвояване на ценни вещи. Но нищо не се променя, защото никой не понася отговорност за изчезналите доказателства”, посочи тя. Караиванова даде пример с проверка в Софийския районен съд, където било установено, че огнестрелни оръжия не са предадени за съхранение на МВР, а се пазят в хранилищата на съда.

На заседанието Соня Найденова и колегата ѝ от съвета Юлиана Колева докладваха за софтуера за случайното разпределение на делата. Те обясниха, че всъщност има готови доработки на наличните системи, но временната комисия от външни софтуерни специалисти не може да се събере, за да се произнесе за качеството и сигурността им. Идеята беше външни експерти да кажат дали всичко е сигурно и отначало те имаха голяма готовност да участват в работната група, но сега просто не можем да ги съберем, обясни Колева.

След близо час дискусия правната комисия прие докладите на ВСС и Инспектората, като им отправи две препоръки. Те са да „продължат утвърждаването на аналитичния подход” в отчетите си и „да въведат гаранции за еднаквото и справедливо третиране на магистратите по дисциплинарните дела”.

Данаил Кирилов изглежда е взел пример от колегата си Стефан Кенов, който предложи законопроект за легализация на проституцията.

Според народния избраник така парите от най-древния занаят, които отиват в сивия сектор, ще бъдат под контрола на държавата. Ще се плащат данъци, а жриците на любовта ще бъдат защитени от закона - като всеки трудещ се гражданин.

"Ако държавата се стегне и си вземе приходите, които й се полагат, нещата няма да са толкова зле. Ако от проституцията влязат пари в държавата, в хазната ще влязат между 5 и 7 милиона лева", аргументира пред Нова тв законодателната си инициатива депутатът.

Стефан Кенов допълни, че според негови разчети една проститутка печели по 10 000 лева. "Средната тарифа е около 500 лева на вечер. Сметнах ги като 20 "работни дни". Вярно, има момичета на магистралите, те печелят по-малко. Ако се легализира проституцията, ще се приключи с корупционната схема - проститутка - сводник - патрулка", заяви Стефан Кенов.

Депутатите вземат прилични заплати, които са няколко пъти над средната за страната. Към тази сума им се броят пари за представителни нужди и експерти. В същото време разследване на бТВ разкри, че да станеш експерт в парламента трябва да си роднина на депутат.

И после се дивим, че правната комисия в парламента излезе с екзотична идея, която засенчи дори и предложението на БДЦ проститутките да ни вържат бюджета....


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове