Last news in Fakti

5 Март, 2015 14:30 677 7

ДПС и Плевнелиев: България трябва да бъде отговорен член на Алианса

  • дпс-
  • плевнелиев-
  • българия-
  • отговорен-
  • член-
  • алианса

До българското председателство на ЕС страната ни има шанс да реализира няколко национални цели, заяви президентът

ДПС и Плевнелиев: България трябва да бъде отговорен член на Алианса - 1
Снимки: БТА

България трябва да бъде достоен и отговорен член на Алианса. Около това мнение се обединиха президентът Росен Плевнелиев и лидерът на ДПС Лютви Местан.

Днес се проведе среща между президентът и представители на ръководството на ДПС в рамките на месеца на политическите консултации на „Дондуков“ 2.

До 2018 година, когато България ще поеме ротационното председателство на ЕС, страната ни има потенциал да реализира няколко национално отговорни цели, като приемането в Шенгенското пространство, включването в преходния валутен механизъм ERM II, членството в Единния надзорен механизъм, отпадането на Механизма на ЕК за сътрудничество и оценка, заяви Плевнелиев.

По думите на президента Плевнелиев, подобни приоритети биха дали по-голям тласък и на енергията за евроинтеграция. От ДПС изразиха категоричната си подкрепа за евроатлантическото бъдеще на страната и посочиха, че формалното членство на България в ЕС и НАТО трябва да се превърне в реално и това да бъде почувствано от българските граждани.

Общо беше становището, че страната ни трябва да изпълни ангажимента, поет по време на Срещата на върха на Алианса в Уелс за ненамаляване на бюджетите за отбрана на страни членки.

България трябва да бъде достоен и отговорен член на Алианса, а бюджетът за отбрана за 2015 г. не създава такива предпоставки. В отбранителния сектор страната ни се нуждае от няколко приоритетни проекта, върху които да се съсредоточат усилията, отново бе категоричен държавният глава.

На срещата бяха обсъдени позициите на Движението по ключови реформи. По отношение на водната реформа от ДПС се ангажираха със законодателна инициатива. Според председателя на партията, е недопустимо да не съществува общ център за координиране на действията при водни бедствия. „Народното събрание трябва да предприеме действия за подобряване на механизмите, по които държавната помощ стига до засегнатите от бедствия места“, заяви от своя страна президентът Плевнелиев. Според държавния глава, крайно необходимо е също така да се изясни собствеността на водоемите в страната.

Президентът Плевнелиев запозна представителите на ДПС с инициативата си да внесе за разглеждане в Народното събрание предложение за референдум с три въпроса за промяна на изборните правила, който да се състои заедно с местните избори. По думите на президента, въвеждането на дистанционно гласуване е начин за решаване на въпроса с изискването за уседналост и всички сънародници зад граница ще имат възможността да осъществят правото си на глас. „Инициативата за национално допитване ще отключи пряката демокрация“, заяви още държавният глава по време на срещата. От ДПС посочиха, че внимателно трябва да се обмислят всички аргументи и рискове, свързани с улесняването на процедурите за произвеждане на национални допитвания и с евентуална промяна на елементите на избирателната система у нас.

Президентът Плевнелиев отново очерта като неотложни реформите в пенсионната система, енергетиката, сектор „Сигурност“. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дддд

    1 0 Отговор
    плюя на тоя навден плевню

    Коментиран от #2, #5

  • 2 onq s konq

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "дддд":

    Хаха!Плюеш тука!Я се опитай да приближиш на 15-20м от преэидента и само си го помисли това эа плюенето,да видиш как ще ти се случат неэабравими случки:)
  • 3 факт

    1 0 Отговор
    е и КОН гледай си ДПС и мълчи
  • 4 катър

    1 0 Отговор
    веднага задължително гласуване или ОСТАВКА
  • 5 ppp

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "дддд":

    Ей балък незнаен, нема да приказваш така за българки президент.
  • 6 ясно

    0 0 Отговор
    ДО СЕГА АКО ИМАШЕ СЪМНЕНИЯ ДАЛИ ГЕРБ СА С ДПС ВЕЧЕ НЯМА,АКО СЕ ЧУДИХМЕ КОЙ ФАЛИРА КТБ ВЕЧЕ Е ЯСНО ГЕРБ и ДПС,АКО СЕ ЧУДЕХМЕ КОЙ ВКАРВА ДЪРЖАВАТА В ДЪЛГОВА СПИРАЛА ВЕЧЕ Е ЯСНО ГЕРБ и ДПС,ВСИЧКИ КМЕТОВЕ НА ГЕРБ СА В СКРИТА КОАЛИЦИЯ С ДПС.БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ.ВЕДНАГА ДА СЕ ПРИЕМЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ ДА СЕ ОТЪРВЕМ ОТ ДПС
  • 7 onq s konq

    0 0 Отговор
    Та какво ти е "ясно",след като си дете на мъглата каэваш?:)))
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове