Last news in Fakti

5 Март, 2015 17:45 726 0

Синода поиска нов статут на Духовните семинарии

  • синода-
  • статут-
  • духовните семинарии

Двете страни се съгласиха, че включването на предмета

Светият Синод постави на вниманието на министъра на образованието и науката три основни групи въпроси, свързани с: обучението по Религия в българското училище, статута и спецификата на Духовните семинарии като средни специализирани духовни училища за професионално образование и подготовка на свещенослужители за Българската православна църква и въпроси, свързани с обсъждането и приемането на новия Закон за предучилищното и училищното образование.

Това стана на официална среща между  Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и министъра на образованието и науката проф. дпн Тодор Танев.

Бе отбелязано, че в досегашната практика за обучение по Религия в българското училище предметът "Религия" се изучава като СИП и ЗИП и там където е застъпен, се наблюдават добри резултати, според мнението и оценките на педагози, родители и на самите ученици.

През последните години обаче, непрекъснато намаляват групите по Религия и спада броят на учениците и учителите, които работят в областта на религиозното обучение и възпитание на децата в групи по СИП и ЗИП Религия. Това се дължи на неустойчивостта на предмета в учебната програма и на незадоволителното положение и статута на предмета "Религия", който като СИП зависи от много условности и пречки в организацията на обучението и административното обезпечаване на педагогическата работа и се сблъсква с много трудности. Единствено в Русенска област броят на учениците и групите се запазва през последните учебни години, защото само там все още към Регионалния инспекторат по образованието е останал да работи назначеният експерт по Религия, който подпомага процеса на сформиране на групи и педагогическата работа на учители по Религия.

Бе отбелязано, че  за последните 10 години са уволнени или напуснали, преместени и преназначени почти всички експерти към областните администрации и инспекторатите по образование. Светият Синод предложи да се възстанови работата на главния експерт по Религия към МОН и да се назначат към регионалните инспекторати – в поне 6 области, които са центрове на основните региони на страната, по един квалифициран експерт, който да подпомага специализираната администрация на образователното министерство на регионално и местно ниво и да подкрепя процеса по сформиране на групи по Религия, като оказва съответното методическо ръководство и подкрепа на директори, учители, родители и ученици.

Същевременно министър Танев подчерта, че за религиите като задължителен предмет въобще не става и дума. Новият закон за училищното образование и свободата, която той създава за известно адаптиране към всяко отделно училище на учебните програми, биха дали възможност „за по-голяма координация на това, което се изучава в момента и за добавяне на някои нови елементи.“

Проф. Танев добави, че под религия не разбира само и единствено християнската религия, но официално признатите у нас. Това са според него съвременните европейски тенденции, които ще бъдат следвани.

Пред министър Танев бе поставен и въпросът за статута на Духовните семинарии като средни специализирани духовни училища за професионална и общообразователна подготовка. Бе изтъкнато, че досега е изградена една добре работеща система на взаимодействие и сътрудничество между БПЦ и МОН, при която се спазват и изпълняват съответните законови и подзаконови нормативни актове и изисквания и е налице една работеща система за съвместна отговорност при финансирането и издръжката на тези учебни заведения. Светият Синод осигурява издръжката на сградите, разходите за храна и пансионите към Духовните семинарии, а МОН следи за спазването на нормативните изисквания и изпълнението на общообразователните стандарти, като осигурява и издръжката на учителите. През последните години е налице добра координация и взаимодействие между инспекторатите на МОН и Духовните семинарии. Полагат се усилия учебните заведения да отговорят на изискванията за средно общообразователно и специализирано професионално обучение на учениците, които се подготвят за свещенослужители на БПЦ.

Духовните семинарии имат важно значение за БПЦ и за много ученици от български произход от други държави, като Македония, Албания, Молдова и Украйна. През последните години в нашите семинарии идват младежи от тези страни, които принадлежат към историческите общности на българската диаспора и желаят да се обучават, да получават духовно образование и професионална подготовка за православни свещеници, което е свързано с духовните нужди на българските общности и православни общини зад граница. Ето защо Светият Синод се обърна към МОН с настоятелна молба, сегашната система на функциониране на Духовните семинарии да се запази като организация на работата и да не се променя драстично и радикално с оглед на планираните промени на Закона за предучилищното и училищното образование.

Що се отнася до новия Закон за предучилищното и училищното образование, Светият Синод е изложил своята позиция в официалното Становище по тази тема, изпратено на Народното събрание и МОН.

На първо място това е необходимостта от трайно уреждане и законодателно закрепване на мястото и статута на предмета "Религия" като част от основните направления на общото образование и включване на предмета като редовен в програмата за задължителна подготовка на учениците. От сравнителния преглед на европейската практика, в 22 държави това обучение е застъпено, като България е една от малкото европейски държави, в които този въпрос е останал нерешен.

Двете страни се съгласиха, че включването на предмета "Религия" в учебната програма допринася за въвеждане и укрепване на възпитателен компонент в обучението и до възпитаване на духовни и нравствени ценности в процеса на обучението на учениците.

Светият Синод, според своето виждане, предложение и концепция за обучението по Религия, предлага българските деца да имат възможност да избират между два или три модула или профила на обучение по Религия и етика, които съответстват на техните потребности и убеждения, както и на избора и решението на техните родители.

За да се извърши тази промяна, е необходимо да се заложи такова направление "Религия и етика" в основните направления за общообразователна подготовка, за да се предвиди и изработването на Държавни образователни стандарти (ДОС), учебни програми, учебно съдържание и да се включи дисциплината в учебния план.

В тази връзка Светият Синод предложи и министър Танев се съгласи да бъдат продължени контактите и съвместната работа на експерти от двете страни за изработване на конкретни предложения, които да бъдат представени в процеса по изработване на новия Закон.
 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове