6 Март, 2015 10:32, обновена 6 Март, 2015 14:48 2 764 10

Светлозар Лазаров и Владимир Писанчев са подали оставки (Обновена)

  • светлозар лазаров-
  • мвр-
  • оставка-
  • главен секретар-
  • писанчев-
  • данс

Премиерът Бойко Борисов я е приел

Светлозар Лазаров и Владимир Писанчев са подали оставки (Обновена) - 1
Снимка: БТА

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров е подал оставка. Това е станало тази сутрин, научи Факти.бг от източници пожелали анонимност.

Оставката е подадена тази сутрин при разговор с премиера. Подаването на оставка на Светолозар Лазаров става 24 часа след като премиерът от парламентарната трибуна поиска оставката на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и на председателя на ДАНС Владимир Писанчев.

Очаква се премиерът да приеме оставката в събота на обяд, когато вероятно ще има развитие по случая с убийството на студентката Вероника Здравкова във Велико Търново.

"Дотогава очаквам да има задържан по случая", коментира Бойко Борисов. Той разгледа новата сграда на Софийски районен съд.

И председателят на ДАНС Владимир Писанчев е депозирал оставката си пред премиера Бойко Борисов.

В изказване пред журналисти след новината за оставката на Лазаров Борисов заяви, че има вече готово предложение за председател на ДАНС.

Той го пази в тайна засега, но гарантира, че "ще е съгласувано с всички възможни хора на света".

И Лазаров, и Владимир Писанчев бяха определени от Борисов като мъже на честта, в чиито решения да се оттеглят не се е съмнявал. На въпрос има ли предвид кои ще са заместниците им, премиерът отговори: Аз имам, но за главен секретар, ще си реши министърът. За шеф на ДАНС, който е на пряко подчинение на премиера, ще реша аз. По специална процедура със съгласуване с всички възможни хора на света, имам предвид чисто коалиционно ще споделя, за да не кажат, че не съм ги инфомирал.

Премиерът беше категоричен, че няма да смени шефа на ДАТО Цветан Китов. "Цветан Китов няма да си дава оставката, защото не му я искам. Цветан Китов ми е бил студент четири години и мисля, че прекрасно го познавам и знам какви качества има. Така че по Китов въобще не бих водил диалог с никой", каза Борисов.

Премиерът отново мотивира избора си на жена за вътрешен министър, започвайки с въпрос: Каква е разликата между мъжа и жената? Умствено да речем, интелектуално или каквото и да е естество. Министърът е човекът, който дава насоките на министерството, носи политическата отговорност. Министърът не е да тича на акции с полата и токчетата и да залавя престъпниците, това го прави професионалното ръководство.

На въпрос, това означава ли, че дава негативна оценка на Цветан Цветанов, който лично участваше в оперативни действия, Борисов отговори лаконично: Аз оценката за Цветанов съм я дал, като не го направих вътрешен министър.

Как ще се модифицират вицепремиерските ресори, след като в сряда Румяна Бъчварова стане и министър на вътрешните работи: Вътрешният министър, тя ще е и вицепремиер. Госпожа Кунева ще си отговаря за това,  което отговаря сега, без МВР. Това е нормално. Тя сега отговаря за няколко министерства и МВР. Когато вицепремиер има и министър, както господин Калифин си е вицепремиер и социален министър, никой не му отговаря за ресора, така ще стане и тук.

Оставката на Светлозар Лазаров стана причина за напрежение в управляващата коалиция, след като дълго време Борисов защитаваше главния секретар от атаките на коалиционните си партньори.

По-рано сутринта от пресцентъра на правителството заявиха за Факти.бг, че не могат нито да потвърдят, нито да отрекат информацията, че Светлозар Лазаров е подал оставка. От пресцентъра на МВР ни препратиха към пресслужбата на правителството.

Светлозар Лазаров беше назначен при управлението на кабинета на Пламен Орешарски чрез промяна в закона на МВР. Неведнъж сегашните управляващи, и по специално бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, го упрекваха за липса на професионализъм, основно при операцията в Лясковец, при която бе убит командос.

Днес Цветан Цветанов призова от ефира на bTV и Лазаров, и Писанчев сами да се оттеглят, след като не се ползват с доверието на обществото и премиера Бойко Борисов.

Министър-председателят оглежда днес новата сграда на  Софийския районен съд, ремонтът на която започна по времето на "Кабинета "Борисов 1". Борисов обеща да бъдат осигурени пари за ремонта и на другата сграда, която трябва да получи Софийският районен съд и използва случая да се похвали, че днес е подписал постановление, с което 50 милиона лева се отделят за добавки към пенсиите на най бедните пенсионери, те ще си ги получат за Великден.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 факт

    1 1 Отговор
    браво Бойко ,но сега трябва да приемете задължително гласуване със задължителен поне осми клас и данък богатство за да ти повярват хората и да се отървем от ДПС,само със смяна на хора никой не вярва
  • 2 stenly

    0 1 Отговор
    Хахаха, получава се вече отново същата картинка като от 2010г. ГЕРБ ще си управляват еднолично, честито на Бойко, вече си има отново негова и само негова държавица...халал да му е. Нека само знаят че горе има някой който забавя НО не забравя и всеки рано или късно си плаща за делата.

    Коментиран от #4

  • 3 ГЕРБ

    0 1 Отговор
    Всяка метла мете по своему!
    Да станем Турска република май по-добре!
    Само те имат "ТОПКИ" да кажат на Американци: "Санкции срещу Русия без нас"!

    Коментиран от #5, #8

  • 4 Autohouse Randm

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "stenly":

    shto ne reva kogato oreha ni e.. m....ta be
  • 5 НРБ

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "ГЕРБ":

    дали ще е Путин или друг ?/
    важното е !!!!
    СЛАВЯНИТЕ да живееме в мир и разбирателство с другите !!! ;-)
    Така че ....!!!! УСПЕХ
  • 6 НРБ

    0 0 Отговор
    защото когато ви изгори крушката в хола! се чудите кой,кой по дяволите ви го н....ка :-)))))
    и започвате да звъните на разни водопроводчици да ви сменят въпросната такава! :-))))
    защото системата на която симпатизирате ви е инжектирала идеята че всичко е даденост
    а бедните хорица които ровят по контейнерите ????????
    достатъчно е да държите хората гладни за да ги контролирате
    това ли ви е идеята ?????
  • 7 НРБ

    0 0 Отговор
    ти не си Българин! а провокатор трол !!!!!
  • 8 НРБ

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "ГЕРБ":

    ти не си Българин! а провокатор трол !!!!!
  • 9 НРБ

    0 0 Отговор
    ако въведете задължителното гласуване !
    ще запалите фитила !!!!!!!!!
    някои ще попитат ЗАЩО ???????????????????????????????????????
    1. Защото като си пуснеш ''бюлетината''( независимо за кого си гласувал ) !!!!!
    веднага бюлетината се заменя, В полза на кого си мислиш ????
    2.От хиляди години сте маниполирани !!!!!!
    3.Останалото оставям на вашето въображение :-о
  • 10 али

    0 0 Отговор
    Продажник, Китов е цената на договорката с чалмите, а Пеевски и той ли ти е бил студент.Задкулисието ви е общото научено в това учебно заведение.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове