Last news in Fakti

6 Март, 2015 14:43 3 682 6

БСП обвини кабинета за ”скандално” споразумение със САЩ

  • бсп-
  • кабинета-
  • обвини-
  • скандално-
  • споразумение-
  • сащ

Правителството принизява националния суверенитет, заяви Чавдар Георгиев

БСП обвини кабинета за ”скандално” споразумение със САЩ - 1
Снимка: БСП

"Скандален международен договор, подписан от кабинета "Борисов 2", ще бъде ратифициран от парламента", заяви днес ред медиите в кулоарите на Народното събрание (НС) Румен Гечев от БСП.

Той алармира, че на вчерашното скандално заседание на бюджетната комисия в НС са били предадени за пореден път българските интереси. Гечев обясни, че е внесен закон за ратифициране на споразумението на правителствата на България и САЩ за подобряване опазването на данъчното законодателство в международен аспект. Той поясни, че на 5 декември 2014 българското правителство е подписало споразумение, което иска да се ратифицира от НС, но ангажиментът е едностранен.

Гечев поясни, че според споразумението САЩ ще получават информация от България за американски юридически и физически лица за инвестиции над 50 хил. долара и информация за участие във фирми,  депозити, във фондове в България.

„Само българската страна поема ангажименти да предоставя информация на САЩ, докато те няма да предоставят информация на българската страна за подобни български инвестиции от физически и юридически лица на територията на САЩ”, обясни депутатът от левицата.

„Скандалното е, че в това едностранно споразумение, България е само един изпълнител. Това ще струва милиони левове на българските институции по систематизирането и предоставянето на тази информация”, каза още той.

Румен Гечев подчерта, че от сега подписаните споразумения със страни-членки на ЕС - сред които Германия, Дания, Великобритания, Ирландия, Италия, Испания и Франция - България е първата, с която договорът не е реципрочен.

”Възниква въпросът, защо се предава българският национален интерес и по какви причини българската страна е приела тези скандални условия - България да е първата страна от ЕС, която доброволно да се откаже от основният международен принцип при такива споразумения - на реципрочност”, попита Гечев.

Той изтъкна друга скандална част от това споразумение - България е заплашена, че ако не се съгласи на този унизителен договор, ще бъдат налагани санкции в размер на 30% от транзакциите от САЩ към България. Гечев заяви, че БСП категорично не приема България да поема само разходите по осигуряването на информация.

„Това споразумение показва трайна тенденция в политиката на това правителство за принизяване на националния суверенитет”, заяви Чавдар Георгиев.

Той посочи като доказателство за това договорите за заема от 16 млрд. лв., които също са съдържали клаузи, които водят до отказ от суверенитет. Социалистът допълни, че България се е задължила на предварително принудително изпълнение, в което изрично се казва, че се отказва от правата си на суверен и цялото имущество на държавата, с изключение на дипломатическото и военното, във връзка със заемите от въпросните 4 банки.

„Превръщаме се в държава, която не защитава собствените си интереси. Това е недопустимо и несъвместимо със задачите, които нашата държава има да изпълнява и да се опитва да подобри икономическото си положение”, категоричен бе Георгиев.

Той подчерта, че и по това споразумение БСП ще направи всичко възможно то да не влезе в сила, докато не се въведе принципът на реципрочност и не се спазят принципите на международното право за равнопоставеност на субектите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГЕРБ

    0 0 Отговор
    на 5 декември 2015 българското правителство е подписало споразумение?!
    Сега сме 6 март 2015г!!!
    Никаква реципрочност с Амрерика!
    Издавам заповед:
    Незабавно, всички българи да се ловат за палците и да чакат Американците да ви "оправят"!

    Коментиран от #5

  • 2 emo

    0 0 Отговор
    az 1000000 pati kazah 4e balgaria 6te si zagubi sovereniteta no prodajnite amerikanofili nastoqvat 4e na amerika i puka za balgariq i q 4akat cvetq i rozi,a 4estito sega.O6TE SI TRAITE BALGARI,TE 6A VA OPRAQT
  • 3 My40

    0 0 Отговор
    ....е срамота....къде са радетелите на евро-атлантическите ценности да покоментират многословно колко е добре да сме наведени?????
    "България се е задължила на предварително принудително изпълнение, в което изрично се казва, че се отказва от правата си на суверен и цялото имущество на държавата, с изключение на дипломатическото и военното, във връзка със заемите от въпросните 4 банки."!!!!!
    Е хайде де, покоментирайте.
    Няма к'во да се каже ли?
    3 месеца докато разберем какво е подписано....мнооооого добре за банкерите!!!!
  • 4 888

    0 1 Отговор
    БГ никога не е имала суверенитет и само идиоти не биха го разбрали!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 5 стратокастър

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГЕРБ":

    Друго си беше когато 45г ни оправяха руснаци?
  • 6 Да ама не

    0 0 Отговор
    Най- задлъжнялата страна в света е САЩ - държавният дълг е 17 трилиона долара," виси като дамоклев меч над американската икономика и може да доведе до глобална криза"
    Прочети : http://www.epochtimes-bg.com/201404/14146540.html
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове