Last news in Fakti

6 Март, 2015 15:13 31 519 28

Горанов за данъка върху превозните средства

  • горанов-
  • данъка-
  • превозните средства

Декларация се подава само при пет случаи

Горанов за данъка върху превозните средства - 1
Снимка: БТА

От доста години се работи върху централизирана информационна система, свързана със събирането на местните данъци и такси и подобряването на дейността на общините в този смисъл. Това  заяви по време на парламентарния контрол министърът на финансите Владислав Горанов относно въпрос зададен от Мартин Димитров за системата за автоматичен обмен на информация между КАТ и данъчните служби.                                                                       

Със Закона за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси са приети промени в сила от 1 януари 2015 г., с които е въведен нов режим по отношение декларирането и определянето на данъка върху превозните средства. Основната цел на промяната е, от една страна, намаляване на административната тежест и разходите на бизнеса и гражданите и административните разходи на общините, а от друга страна, повишаване на приходите по общинските бюджети, чрез предотвратяване на възможността за недеклариране на придобити превозни средства и укриване на данък върху превозните средства.

За реализирането на новия режим се използват електронни услуги за автоматичен обмен на информация за регистрираните, отчислените и спрените от движение пътни превозни средства, включително и информация за екологичната категория.

Ежедневно Министерството на вътрешните работи предоставя по електронен път на Министерството на финансите данни от регистъра на пътните превозни средства, които МФ предоставя на общините ежедневно чрез изградена и функционираща автоматизирана система между министерството и съответната община или ежемесечно на електронен носител. Общините получават информация в реално време за регистрираните пътни превозни средства, както и данни, необходими за определяне размера на данъка - мощност и обем на двигателя, коефициент в зависимост от годината на производство на автомобила, общо тегло, брой места за сядане, техническа допустима максимална мощност, брой оси, вид на окачване.

След получаване на информацията от съответната община, размерът на дължимия данък се определя от служител на общинската администрация въз основа на данните от регистъра на пътните превозни средства и се съобщава на данъчно задълженото лице.

Следва да се отбележи, че съгласно разпоредбата на чл. 54, ал. 3 от ЗМДТ е запазено задължението за подаване на декларация при придобиване на пътни превозни средства при следните случаи:

          1. пътното превозно средство е придобито по наследство;

          2. пътното превозно средство е собственост на повече от едно лице;

          3. собственикът/собствениците на пътното превозно средство няма/нямат постоянен адрес, съответно седалище на територията на страната;

          4. налице са основания за предявяване право на освобождаване от данък или ползване на данъчно облекчение;

          5. налице са основания за ползване на данъчни облекчения, с изключение на данъчното облекчение по чл. 59, ал. 2 и 3, когато в регистъра има данни за екологичната категория на превозното средство.

Допускам, че е възможно и ще анализирам и ще работя в тази посока част от тези изключения също да бъдат премахнати, но вероятно проблемите на някои граждани в общините са свързани с тези хипотези, които цитирах пред Вас.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гого

    11 0 Отговор
    докога колите на алтернативни горива ще плащтат данаци все едно са на мазут.докато в страни като германия данъка за тях е символичен,докога 25 годишния фирмен бус(15 на 100 нафта,сажди боллл) ще плаща 17 лева а на жената колата е 6 годишна но щото е ултра мощна 110к.с. ще плаща 250 лева.е не мога да го разбера

    Коментиран от #5, #12

  • 2 Гост

    3 0 Отговор
    Кога Симеон Дянков отново стана министър на финансите
  • 3 Петър

    4 0 Отговор
    Докато в България почнат да се карат масово нови автомобили(Никога), тогава данъка на старите автомобили ще е повече от на новите както в нормална европейска държава.... Просто ако сега е така ще поскъпне още повече живота на Българина... Иначе и за мен не е нормално това ценообразуване
  • 4 консулт

    4 0 Отговор
    до ГОГО
    до като плащаш като спреш ща фанат за краставицата да смучат щото те са свикнали да смучат
  • 5 ГЕРБ

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "гого":

    Какво в БГ е като в Германия, че да ни стравняваш с германците?
    Там като си отрегистрираш колата ти връщат парите!
    В БГ занешли какво връщат? - Грънци !!!!!
    В БГ като е отрегистрираш си плащаш !!!
    За какъв Евро Съюз ми говорите в тази "ТУЗЕМСКА" държава?!
    Да не говорим, че данък смет на сам човек е по-скъп от на дом с 8 човека!?
    Защото се плаща по данъчна оценка!
    Какъв е извода?
    Който има пари за нова кола има и пари за повече данък!!!!!
    Да ви го ту-а в Евро Съюза!
    В Ислямска Държава са по-добре от БГ!

    Коментиран от #6, #14

  • 6 Ghost

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "ГЕРБ":

    ГЕРБ-аджията стига с тия нерви ще си докараш нервна криза не е хубу...
    Стига врякахте като патки в курника против държавата...и сравнявате с Германия и Евро съюза те не са ни виновни.
    В Германия да не би някои да си хвърли обелка от банан\кутия с цигари\фaс кадето си поиска.Там не но тука ДА що щот българина е бек те тва е.
    Я дръж малко здраво,тука народа калпав и капризен ти държавата съдиш...
    Нали ако се сещате бавно развиващите,че ако дигнат данъците и такси за стари автомобили при средна месечна заплата ~420 лева колко хора ще могат да си позвулят но ЕКО автомобил ?
    И аз съм се чудил защо не дигнат драстично данъкът за стари автомобили\камиони докато гледах един КАМАЗ как ръмжи и пуши като кумин на нефтохима,но той човека едва събрал пари за 1 камион да почне нещо негово.И като му изшият едни големи такси и за какво работи за ония дето духа...
  • 7 гошо прупрунков

    0 4 Отговор
    такситата са до 15 години ,що и колите да не са до 15 години на по старите да се издават специални ретро номера и да имат право да се движат само на паради .

    Коментиран от #15

  • 8 гошо прупрунков

    2 0 Отговор
    а за автобусите ли ? те возят повечко хора за да не се палят и да няма грешки по добре да са до 10 годишни
  • 9 Кольо

    2 0 Отговор
    Плащаш и получаваш дупки по пътищата. Знаем ,че е не справедливо определен данъка по категории автомобили и пак като овце се редим на опашки да го плащаме. Като няма кой да оправи нещата -спираме плащането. пък и как да купиш нова кола ,като производителите ги правят все по-мощни. За народа само смартчета и скутерчета. Внос на рикши от братска Индия му е майката и хем съвсем ще си личи кой партиец бизнесмен с кола и кой трудещ се бедняк. Ще дойде време да слагат чипове на децата и щом в данъчното свети зелено -значи си жив и плащаш. Светне ли червеничко - освободен си от "стригането" щото си умрял.
  • 10 ОНЧО

    3 0 Отговор
    Това значи че при покупка-продажба вече няма да се пуска декларация?Но при така "добре"работещата наша система си мисля че продалият ще получава години наред известие да си плати данъка на продадената кола.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Смешника

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "гого":

    Да, ама17-годишния бус на комшията ти ДВИЖИ ИКОНОМИКАТА НА РОДИНАТА!Пък колата на жена ти само и вози по МОЛ-овете.
  • 13 Смешника

    1 0 Отговор
    Ох, Сбъркал съм -поправям се 25 годишният бус на комшията движи Икономиката!
  • 14 МАК

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "ГЕРБ":

    Като си мераклия заминавай бе за ИД. Ще станеш конника без глава. Като не знаете какви глупости да дрънкате по-добре мълчете.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 бивол

    1 0 Отговор
    на 15 Януари регистрирах кола и си наложи да си подам декларация за нея .В Бургас на са и чували за промяна на закона
  • 17 gospodinvie122013

    2 0 Отговор
    Ако държавата иска да събере данъците да речем за МПС-та,трябва наново да преразгледа начина по който изчислява налозите.Според мен не трябва да се съобразява с ЕС,понеже нищо не ни е като на западняците,нито заплатите,нито пенсиите,а само цените на стоки и услуги.Или примерно на автомобил до 100 конски сили данъкът да е лев на 10 к.с ,а над 101к.с по 2лв на 10 к.с.Тогава всеки собственик ще си плаща данъка, редовно, никой няма да се спотайва,ще има постъпления в хазната и ако не се намери някой да открадне парите ще има и за хубави пътища.Събраните такси от данъците да остават в общината,а не да отиват за столицата,нали все пак София не е България
  • 18 spasov

    3 0 Отговор
    Да вземат да оправят това изчисляване на данъците.Не е нормално на старата ми кола 1993г. ,опел корса, 1.2/44 коня да давам 6 лева,която няма нищо по нея ,което да е екологично да го наречем,а новата да е с Euro 4 стандарт и да ме дерат 140 лева.Вярно 115 коня е новата,но това не е разумно за кошник на 23 години да давам 6 лева,а нова кола да ми съдират задника,а да не отваряме дума за еко таксата парите от нея къде отиват?А парите от винетките не могат да направят една магистрала 40 години.От София до Пловдив магистралата е ужас,а ще искат и тол такси.Пълни простотии ,но сами сме си виновни като ги търпим тези да ни дерат като агнета.
  • 19 йордан иванов

    0 2 Отговор
    Данъците трябва да станат много високи, за да не може куцо, кьораво и съкато да кара автомобил!!!!!!!
    Пълно е със стари трошки във всеки град, задръстване и замърсяване, загубени човешки животи! Трябва повече хора да си ползват транспортъъъ

    Коментиран от #21

  • 20 гост12

    2 0 Отговор
    този данък да е вкаран в цената на горивото. например 2 ст. на литър. Караш-плащаш, не караш-не плащаш. така ще има 100% събираемост. никой няма да се укрива и така. много е просто. в много по-велики държави от нашата е така.
  • 21 gospodinvie122013

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "йордан иванов":

    Уважаеми Иванов,не може така да разсъждаваш,явно си от София или друг голям град в страната,където има общински транспорт,а в голяма част от по малките населени места такъв няма,затова куцо, кьораво и сакато е принудено да се сдобие дори с какъвто и да е автомобил само и само да може да отиде на работа,на лекар или дори на училище
  • 22 zoro

    3 0 Отговор
    Оправят заплатите и всичко сие на место......................?
  • 23 дон корлеоне

    3 1 Отговор
    докато мафията си има държава ,така ще е
  • 24 emil tzakov

    1 0 Отговор
    ок
  • 25 mediator37

    2 0 Отговор
    Когато женен мъж купи кола , тя автоматично става собственост на "повече от едно лице"- ина жена му - семейна имуществена общност,а това са над 50% от случаите. Наред с другите изключения - примерно, масово румънци без адрес в БГ купуват български коли и ги карат с бг-номера, за да избегнат таксите в румънския КАТ (от порядъка на 2000 евро за регистрация на втора ръка внос). И какво се получава- изключенията стават близо 80-90%. За какво облекчение и какво неподаване на декларации говорим ? Поредното Дрън , дрън , че пляс на поредното ш...но правителство.
  • 26 1234

    0 0 Отговор
    Към N18,като имаш пари за нова кола с която префучаваш покрай старите таратайки ,ще имаш пари да си платиш и за 115 коня с които се гордееш иот гърба на които гледаш пренебрежително към мойте 44 понита.

    Коментиран от #27

  • 27 омг

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "1234":

    омг, къде живееш бе, пич, та 115 магарета казваш че можели да "префучават" :) :) кола със 115 мулета се водеше мощна, някъде към 85-та година ;)

    Коментиран от #28

  • 28 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "омг":

    Еса тр ли да го питаш де живей?...Ами на пейка в беэмитната эона:)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове