Last news in Fakti

6 Март, 2015 15:51 1 830 21

Искат връщане на Сакскобургготски в политиката

  • връщане-
  • симеон сакскобургготски-
  • политиката

Политици, експерти, общественици, спортисти и други настояват за провеждането на обществена дискусия и възможностите за бъдещ принос на цар Симеон II за развитието на съвременна България

Над 100 политици, експерти, общественици, спортисти и други настояват за провеждането на "обществена дискусия и възможностите за бъдещ принос на цар Симеон II за развитието на съвременна България", става ясно от обръщение към българската общественост.

В разпространения документ се призовава да се разгледа вариант за връщането на Симеон Сакскобургготски в политиката. По темата ще се състои пресконференция на 9 март. В нея ще участват бившият народен представител Станимир Илчев, историците проф. Андрей Пантев, акад. Георги Марков и Людмил Станчев, бившият земеделски министър Мехмед Дикме и други.

Ето целия текст на обръщението:

„Скоро ще се навършат 20 години от зараждането в българското общество на идеята към Цар Симеон II  да се отправи настоятелен призив за завръщането му в България.

„Официалната покана“ тогава бе подписана от 101 интелектуалци, между които имаше хора с различна политическа ориентация. Тяхното решение отразяваше неимоверно широка палитра от нагласи и очаквания- от подчертано практични до идеалистично мотивирани.

Симеон II се върна преди всичко под натиска на нарастващите обществени очаквания за положителни промени в обществения, политическия и икономическия живот. По- прозорливите си даваха сметка, без значение дали огласяваха това или изчакваха мълчаливо, че той може да отвори и пътя към нов международен статут на страната- членството в НАТО и ЕС. Имаше, разбира се, място и за илюзии в някои социални групи, за себични калкулации всред някои политици, за необективни институционални планове. Но никога не е имало по-голямо съответствие между доминиращите българското общество проевропейски нагласи и профила на една личност.

Тази личност беше Цар Симеон II.

Симеон II не скочи в опасните води на конюнктурата. Той отрезви най-разпалените привърженици на монархизма. Протегна ръка и на личности, които не очакваха това, нагърби се с изпълнителната власт, състави достатъчно пъстър кабинет и така подсказа значението на не харесваната в България, но понякога неизбежна и твърде често спасителна коалиционна формула. Днес огромен процент от българите приемат коалиционното управление за полезно в конкретни ситуации.

Ретроградни кръгове не простиха на Симеон II, че през периода 2001-2005 г. в управлението на страната остана най-малък брой служители и сътрудници на бившата ДС, и че България бе приета в ЕС през 2007 г., вместо 5-6 години по късно. Българското задкулисие беше неприятно изненадано, че:

-Българският среден бизнес стъпи на крака и започна да се оформя средна класа;
- Безработицата спадна наполовина;
-За пръв път кривата на раждаемостта започна да се променя в положителна насока;
-Забави се темпа на емиграция от страната;
-Корупцията достигна най-ниски нива от началото на прехода;
-Спря чистката в администрацията по партийно-партизански подбуди;
-За първи път действащ Министър-председател и екипът му не се изкушиха да контролират медии или да създават собствена медийна империя.

По ирония на съдбата и според специфичните особености на българската среда, а още по-често чрез систематичните действия на неговите недоброжелатели, основното послание на Симеон II- да обърнем страницата на миналото и да гледаме напред- беше неглижирано и заглушавано. През годините на неговия премиерски мандат изригнаха мащабни кампании за дискредитирането му. Някои от тях бяха очевидно несъстоятелни и затова не се подновиха. Други се оказаха продължителни и ожесточени. Бяха налагани спекулативни тълкувания на отделни пасажи от интервюта с него. Отделни формулировки на Симеон II за бъдещи управленски действия бяха трансформирани в тяхната смислова противоположност и негови намерения, които изискваха обществена солидарност бяха превърнати в обект на тежък сарказъм.

Но рекордът принадлежи на авторите на сагата „царски имоти“. Няма съмнение, че темата за наследствените имоти на  Симеон II все някога ще има юридически финал. Вън от съмнение също така е, че каквито и да бъдат финалните резултати, те отново и отново ще се използват като повод за различни интерпретации и ще разпалват силни страсти. Винаги ще има хора, които като са като въглен- ако не те изгори, ще те изцапа.

Струва си днес да зададем и въпросите, които предпазливо и малодушно се заобикалят:

-Можеше ли Симеон II да си остане в Мадрид и спокойно да изчака приключването на процеса по възстановяване на собствеността му, започнал с решението на Конституционния съд през 1998 г., ако единствената му цел са били въпросните имоти?
-Възможна ли е втора национализация, вдъхновена от политически и олигархични интереси?
-Кой има интерес Симеон II да напусне България, лишен от бащиния си покрив, изграден от предците му?
-Казусът „царски имоти“ не е ли опасно предизвикателство към смисъла и съдържанието на чл. 17 от Конституцията?
-Не са ли вече маркирани някои от обектите за приватизиране в полза на онези, които са ги обитавали  и ловували в тях 45 години.
-Кои сред действащите политици мечтаят да видят Симеон II обезправен и унизен, за да обсебят идеята за национално съгласие и успокоят собствените си комплекси?

Призоваваме за обществена дискусия по тези въпроси. Само честното търсене на верните отговори  ще спаси достойнството ни на европейци, уважаващи държавността европейските ценности и националната си история. Само обективният прочит на фактите ще ни донесе истината за положителните фигури на българския преход, както и до допълнително горчиво, но необходимо знание за тъмните „герои“ на задкулисието, които изкривяват миналото и настоящето, за да притежават бъдещето ни.“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дедо Либен

    1 0 Отговор
    Оставете старецът да си почива..
    Той и без това вече не е с всичкия си.
    ..
    То, като беше с всичкия си - какво ли направи? Наядоха се тия около него..

    Коментиран от #2

  • 2 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "дедо Либен":

    Направи повече от всички взети заедно! По негово време имаше най-голямо спокойствие и истинско европейско управление без натиск върху никого!!!
  • 3 Освалдо

    0 1 Отговор
    Е то излиза, че едва ли не той наистина оправи България за 800 дни. Или иначе казано, я вкара в някакви релси пред тунел в който се вижда светлина. Сега без него нещата са извън всякакви релси, ама и сме в тунел без светлина.

    Да наистина е възрастен, но и нямаше кой да продължи след него. Интересно каква ще е реакцията на г-н Сакскобурготски.. и дали ще се съгласи да се върне.
  • 4 Росен

    1 0 Отговор
    Ако България има още имоти за връщане,да го извикат,той после царя сам ще си ги вземе,а може и въобще без гора да остане държавата,че той и тя както я подкараха и все се бъркат с декарите,може и горите в цялата страна да не стигнат.
  • 5 симо ментата

    1 0 Отговор
    Дедо е бита карта, никой не му вЕрва вече, оставете го да умре спокойно и да се радва на парите, които получи след фиаското му в България.
  • 6 Alfist

    1 0 Отговор
    Народен съд по списъка
  • 7 Йозо

    1 0 Отговор
    Най - големия грабеж при неговото управление.Измислени юпита /търгаши/ ,станаха милионери за наша сметка.Стария взе каквото можа , а и съди България за имоти.Не го е срам, а сега някакви изкукуригали интелектуалци го канят отново.Няма смисъл.
  • 8 nik

    1 0 Отговор
    Путин да си го вземе, той е тяхно куче
  • 9 Дърт пергиш

    1 0 Отговор
    Всички са б...ци. А тоя е един от най - големите
  • 10 Ивона

    1 1 Отговор
    Някои вече стават смешни с темата за имотите. Първо - вие ще се откажете ли да си вземете наследствени имоти и второ - добре че е само той, та да се разорим - нали други политици не са крали много повече. Ами като дойдоха комунистите и взеха насилствено имотите на целия народ, какво да кажем? Ама тук става въпрос за основна българска черта - синдрома "аз мразя всеки, който стои над мен", а той наистина стои над всички нас. Само от него не се чу лоша дума за никого, а плебсът го плю на воля. Да сте чули той да плюе някой свой опонент? Ето с това той показва кой е и доказа израза "убий простака с мълчание". Можете да скачате срещу него колкото си искате, той винаги ще стои над вас!

    Коментиран от #12

  • 11 ха

    0 1 Отговор
    Да,и по негово време се появи и бандита Б.Б....
  • 12 дидо

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ивона":

    Да наистина никого не е плювал да защото колко пъти е говорил пред народа , две думи на кръст не можеше да каже.И още на другите избори НДСВ не мижаха да се класират директно червен картон.
  • 13 Бай хой

    1 0 Отговор
    Симеон борисов фердинандов е най големият лъжеци пропаднал комарджия. Единственото за което не излъга е че ще си оправи имотите за 800дена.

    До оплюващи България да вметна че нито царство България е било частно нито интендантството. Австрийците са били изпаднали в криза и всичко им е било преотстъпено от България като монарси и в момента когато абдикират е трябвало да върнат ползваното. Фердинанд е абдикирал и се е изнесъл със един влак злато и е живял на гърба на Българите до дълбоки старини.И това защото е причинил националната катастрофа при която България губи Беломорска тракия и Добруджа.

    Симеон борисов е живял цал живот на издръжка на България и има нахалството когато се завърна да присвои земите на интендантството и държавните резиденции. Като по криминален начин някои имоти бяха върнати и в двоен размер.
  • 14 909

    1 0 Отговор
    Тоя дъртия е за бесене ! Излъга и окради България !
  • 15 1234

    0 0 Отговор
    За какво да го връщат пак?Останало е още нещо за вземане ли,без такива компрометирани политици по вече,видяхме го какво може,не благодаря ,но нямаме нужда от него.За напред хубаво си отваряйте очите,и никакви стари муцуне да не избираме,че вече ми писна от такива мошеници.И още нещо,за една кола да караш ти искат психо тест,а за управление на ДЪРЖАВАТА....не искат.
  • 16 сдфгх

    0 0 Отговор
    хахахахахаха... забравете ..колкото Костов ще се върне в политиката толко си царчето шутчето де
  • 17 БоР Чвор

    0 0 Отговор
    Е .аси и бозата ще повърна - сега остава само и мумията да ни натресат обратно и пародията е пълна !
  • 18 Сома

    0 0 Отговор
    Това старче дали си помни името ?
  • 19 Пламен

    0 0 Отговор
    По негово време, че и след това до към 2008-2009та година (началото на икономическата криза), имаше спокойствие и икономически напредък, защото ИВАН КОСТОВ остави страна в цветущо здраве и с перспектива. Перспектива, която беше стъпкана. Всички знаем от кого.

    Коментиран от #20

  • 20 ерфг

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Пламен":

    хахаха кой набор си ..Иван костов разпродаде цялата страна за жълти стотинки . а царя позвли на дпс 8 г. да управляват бг.
    какъв си
    царя преватизира бтк булгартабак енергото за жълти стотинки

    само бт я продадаха за 200 милиона после часниците я продадаха за 3,7 милиарда евро..

    какъв цар какви 5 лв ..
  • 21 ртъу

    0 0 Отговор
    да бтк я продадаха за 200 милиона при положение 4е само сградата в центъра на вана струва 80 милиона - Марешки я купи скоро ..

    Да не забравяме и врътката с външния дълг на Велчев...там ни набута 1,8 милиарда ..

    жалка картинака е нека да си искат те на всички избори искат да се върнат ама избиратела си казва дуната взимат под половин % хахахаха
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове