Last news in Fakti

6 Март, 2015 21:38 2 262 19

Ремонтът на нашите МиГ-ове ще струва над 1,5 милиарда лева

  • армия-
  • миг-
  • изтребител-
  • ремонт

Готов е проект за придобиване на ескадрила нови бойни самолети, който ще бъде внесен за разглеждане в Министерския съвет

Ремонтът на изтребителите МиГ, с които разполага Българската армия, ще струва 1 милиард и 600 милиона лева.

Сумата обхваща периода до 2029-та година, когато изтича летателният ресурс на самолетите, обяви министърът на отбраната Николай Ненчев по време на парламентарния контрол.

Готов е проект за придобиване на ескадрила нови бойни самолети, който ще бъде внесен за разглеждане в Министерския съвет.

В началото на февруари военният министър съобщи, че България ще се насочи към полското държавно авиоремонтно предприятие WZL-2, което е заето с техническата поддръжка на полския флот МиГ-29.

Още през есента на 2013 г. българските ВВС и МО се запознаха с възможностите на предприятието при модернизацията и техническата поддръжка на МиГ-29. То извършва сериозна част от ремонта и периодичната поддръжка на тези изтребители, като си сътрудничи с ремонтни предприятия в Украйна, Русия и Беларус.

Не е ясно каква ще е реакцията на Русия, както и местните представители на РСК МиГ, ако България премине към обслужване на своите МиГ-29 в Полша. Не е за пренебрегване и факта, че дори полското предприятие WZL-2 е зависимо от доставки от Русия и 100% независимост не е възможна.

След САЩ, Швеция, Италия и Пакистан иска да се включи в конкурса за нов изтребител за родните ВВС, съобщи преди дни в. „Преса". Азиатската държава възнамерява да ни предложи JF-17, когато стартира надпреварата между оръжейните компании. JF-17 е многоцелеви изтребител от поколение 4++. Производството му започва през 2007 г. До момента са направени 50 броя от тях, като има заявки за още 110. Той е с китайски двигател, който се произвежда по руски лиценз и е сходен с този на МиГ-29. Но е от по-съвременно поколение и със значително по-добри динамични параметри и технически характеристики.

Бойната ни авиация се нуждае от една ескадрила 16 съвременни, нов тип изтребители, като на първо време трябва да се купят осем.

Проектът за новия многоцелеви изтребител, чиято прогнозна стойност е около 1 млрд. лв. за 8 броя, отлежава вече при трето правителство. Служебните кабинети нямат правомощия да работят върху проекта, защото няма парламент


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 яверт

    0 0 Отговор
    опппаааа...Сидеров каза ли ви че това е военен заем ...веднага нови изтребители и 3д радари ...бързо превъоражаване да не ни нападне Русия хахахаха
    Другата част ще е з абежански центрове и интеграция
    а децата ни ще плащат тия небългарски харчове

    прос народ ......хубава дума са измислили навремето за Българите Турците -ГЯУРИ -- важи за около 80 % от стадото което гласува все още за безродници
  • 2 999

    0 0 Отговор
    Смешници.
  • 3 ертъу

    0 0 Отговор
    малее .аси гаврата .. а на пенсионерите по 40 лв за великден
    прос народ наистина
  • 4 коко

    1 0 Отговор
    аве като харчите държавни пари милиарди за изтребители тъй ли не направихте сметка че руските мигове са 3 пъти по евтини от американските аналози в този клас ...Има натовски държави с руски изтребители .....Това птрестъление един ден ще ви съди народен съд
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ха ха

    0 0 Отговор
    какъв военен министър е тоя ЗЕМЕДЕЛЕЦ
  • 7 факт

    0 0 Отговор
    сега това правителство трябва да приемете задължително гласуване със задължителен поне осми клас и данък богатство за да повярват хората и да се отървем от ДПС,само със смяна на хора нищо не става,реформи все още няма КОГА,предлагам да се започне с минестерствата ,такъв раздут щат никога не са имали ИЛИ СИ ПОДАВАЙТЕ ОСТАВКИТЕ

    Коментиран от #9

  • 8 ххх

    0 0 Отговор
    Китайските двигатели са бледо копие на оригинала и са с по-лоши параметри.При това са по-несигурни и с по-малък ресурс.Самите китайски пилоти предпочитат вносните двигатели които се монтират на част от тези самолети.Не е зле преди да се пише,да се попрочете нещо по въпроса!
  • 9 сдфг

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "факт":

    какви реформи ве заблуден...

    Пожарникаря имаше първи 4г мандат не си мръдна пръста вся взе заем мислиш ли че щте си мръдне пръста .. или очакваш другите стари к..ви от бърдака да напрвят нещо...протежетата на Костов , или Кунева или пуделите на боко от пф .или Първанов реформатора

    СУБУДЕТЕ СЕ ,,,АТАКА,, или България просто изчезва до десетина години

    Коментиран от #10

  • 10 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "сдфг":

    Нали не вярваш че има човек в БГ който да не энае,че "Атака" е руският червей който има эадачата да прояжда националната икономика и политика?

    Коментиран от #11

  • 11 сдфг

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "onq s konq":

    национална политика коя-- тая дето американски сенатори и шефове на фбр са тука през ден и ни казват кой енергиен проект да спрем и как да се удупим ли ..

    Ати нали не вярваш че има човк вБългария който да не знае ЧЕ от както сме колонизирани от сащ и ес за 25 г стигнахме дъното и колосален външен дулг.
    Срината икономика ,земеделие, изцяло чужди вериги и монополи, ислямизация , циганизация , бежанци и гноцид на пенсионери , лошо здравеопазване, военни бази американски , сенатори американски открито казват по медиите какво да правим.Циани убиват Българи за 5 лв.

    Имено надяваме се Русия да ни освободи за 3ти път този път от американско робство ...правилно си схванал.
  • 12 onq s konq

    0 0 Отговор
    Всичките тия лоши неща дето ги иэброи някакси трябва да осъэнаеш,че эаслугата е иэключително на "бившите" комунисти,които си предаваха властта един на друг.Те смъкнаха бай Тошо,те съэдадоха ДПС,те толерират циганите эащото беэ гласовете им посмъртно няма да помиришат власт,ТЕ...дадоха раэрешението эа американските баэи,те докараха Царя на власт обещавайки му да си върне имотите в эамяна на което да ги остави да се "раэвихрят в икономиката"...А иначе думичките на продажното Перхидролено човече с които си се налапал принципно ме раэсмиват,но понякога буквално ме вбесяват с наглостта си.Сигурно си спомняш срамната сцена в парламента наскоро,когато Байрактаров цитира думите му във в."Демокрация" от 1991г относно "пенсионирането на Альоша" и как Чуколов тръгна да се прави на мъж!Осъэнай се брат-мястото ни винаги е било в Европа и руски ботуш никога повече няма да стъпи тук!
  • 13 Ставри

    0 0 Отговор
    Купувайте, Купувайте .... Я вижте коментарите отдолу
    Простолюдието уважава силата !
  • 14 тошибиян

    0 0 Отговор
    Тва е цената със милионите кражбина или после ще се добавят и за да не е кръгла цифрата 5 ще стане примерно 6.8 млрд
  • 15 анти пилот

    1 0 Отговор
    пускаш една цифра от въздуха за ремонт и готово-комисионната от другата сделка си
    я гушваш,А И ЗАЩО НИ СА НЕОХОДШМИ САМОЛЕТИ И АРМИЯ КАТО НЯМАМЕ ВРАГОВЕ /забравих РУСИЯ ни е враг?/
  • 16 ярослав станчев

    0 0 Отговор
    "JF-17 е със значително по-добри динамични параметри и технически характеристики....от МиГ-29."
    Сериозно ли???И кои точно характеристики и параметри на китайското копие са по-добри от тези на МиГ 29,господин военен министър???
  • 17 Едикой си

    1 0 Отговор
    Милиард и половина за ремонт на МиГ-29....??? Леле, леле леле... тия ГЕРБ-ри за нищо нямат тия пари братче. Голямо крадене ще падне с тия 16млрд. лв заем....голямо....
  • 18 КАТЕНАЧО

    0 0 Отговор
    Каква е системата?
    Катеначо?
    Не, просто няма система, по-скоро всички напред и всияки назад.

    Парите са предвидени за "УСВОЯВАНЕ" и ще се "УСВОЯТ",
    другото гдето му казват: ефективност, переспективи, съвместимост, експлоатация, обслужване, приучаване, обезпечаване, подръжка и ремонт, за това днес на ШОПАРА НЕ МУ СЕ И МИСЛИ, той просто не чува петела. Въпроса не се състои само в закупуването на нова технка.
    Ами нали един ден ще трябва и за тези самолети да мислим за капитален ремонт.
    И тогава ще отречем наличните и ще купуваме отново други.
    Защото йордеци днес са назначени за министри.

    Системата на нароченият за такъв министър на отбраната е като циганина дето питал жена си, "лапето дето е замърсено ще го мием ли, или ще правим друго?"

    Индия, Малайзия, Саудитска Арабия, Турция и др. закупуват Руско въоръжение а ние не.
    Та нали нашите пилоти и техници са обучени и готови да боравят отлично с типовете МиГ и СУ.
    Та нали имахне свои ремонтни заводи в Добрич и Пловдив, които извършваха качествен капитален ремонт у дома на всички МиГ и СУ. А утре ще плащаме за същият труд на Полша.
    Имахме заводи и във Враца и във Разград и др. и Военно Промишлен Комплекс. Да ИМАХМЕ.
    Защо не възстановим собствените мощности и отворим работни места за нашите специалисти.
    Как ми се ще да тегля една МАЙ.А на Ванката Костов дето подари бронетехниката ни на Македония и разформирова армията и въоръжението.
    Костов, Костов ..... ех ...
    Икономиката ни днес е като "жив труп" на лайф супорт т.е. заеми.

    Защо депутата генерал Михо Михуев, мълчи и се спотайва като бълха в гащи, нали някога бе летец а в последствие, команващ ПВО и ВВС и Н-к ГЩ. Той най-добре от всички знае какво ще е най-подходящо рационално и изгодно в случая.

    НИМА ВСИЧКИТЕ ДУШМАНИ НА БЪЛГАРИЯ СА ДЕПУТАТИ.

    НИМА НЕ СА НАРОДНИ ИЗБРАННИЦИ А НАРОДНИ ИЗМАМНИЦИ.

    НИМА КРИМИНАЛИЗАЦИЯ ДНЕС СЕ ПРЕДЛАГА ЗА ДЕМОКРАЦИЯ.

    НИЕ ЧОВЕЦИ ЛИ СМЕ ИЛИ ОВЦИ?



  • 19 роко

    0 0 Отговор
    пппаааа...Сидеров каза ли ви че това е военен заем ...веднага нови изтребители и 3д радари ...бързо превъоражаване да не ни нападне Русия хахахаха
    Другата част ще е з абежански центрове и интеграция
    а децата ни ще плащат тия небългарски харчове

    прос народ ......хубава дума са измислили навремето за Българите Турците -ГЯУРИ -- важи за около 80 % от стадото което гласува все още за безродници
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове