Last news in Fakti

27 Март, 2015 17:31 915 0

Черна гора има подкрепата на България

  • черна гора-
  • подкрепата-
  • българия-
  • борисов-
  • мило джуканович-
  • ток-
  • купува

Съвместна работна група между България и Черна гора ще работи в областта на енергетиката

„Черна гора има подкрепата на България“, заяви  министър-председателят Бойко Борисов, който днес се срещна със своя колега Мило Джуканович, в рамките на официалното му посещение в страната ни. По време на разговорите между двамата бяха обсъдени въпроси от взаимен интерес и значение в областта на културата, енергетиката, туризма и инфраструктурата. „Черна гора в момента взима ток от България. С проекта, който имат с Италия, биха станали много интересен партньор за нашата енергетика“, посочи  Борисов.

Процесът на разширяване на ЕС с държавите от Западните Балкани е сред приоритетите на външната политика на България и ще бъде във фокуса на  българското председателство на Съюза през 2018 г. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който разговаря днес на „Дондуков“ 2 с министър-председателя на Черна гора Мило Джуканович. „България ще продължи да подкрепя европейската и евро-атлантическата интеграция на Черна гора, както и процеса на реформи в страната. Напредъкът на всяка държава към пълноправно членство в ЕС и в НАТО е успех за целия регион“, увери още държавният глава.

Постигането на трайна стабилност и ускорен икономически растеж в Западните Балкани се основават на перспективата за европейска и евроатлантическа интеграция, посочи премиерът Джуканович и призова ЕС и НАТО да останат активно ангажирани с интеграционните процеси в региона. Мило Джуканович подчерта, че Черна гора ще продължи да задълбочава сътрудничеството си с НАТО и очаква да получи покана за пълноправно членство в Алианса до края на 2015 г.

Той допълни, че е обсъден и въпросът за директна авиолиния между България и Черна гора и припомни сътрудничеството и съдействието по отношение на визите. След проведените разговори беше подписана и междуправителствена Спогодба за сътрудничество в областта на културата.  Борисов и Джуканович отбелязаха изключително приятелските отношения между държавите.

„Надявам се, че с нашата подкрепа и тази на партньорите  в края на 2015 г. Черна гора ще бъде в НАТО“, заяви министър-председателят Бойко Борисов и отбеляза, че страната е готова за присъединяване в Алианса. Премиерът допълни, че тази стъпка е важна и, че мирът на Балканите ще дойде, когато всички държави в региона са в НАТО и ЕС.

„С това посещение и с общия политически диалог между нашите две страни продължаваме една отлична традиция на приятелство“, подчерта министър-председателят Мило Джуканович. Той добави, че между Черна гора и България няма открити въпроси и има отлично сътрудничество. „Готови сме да подпишем споразумение за избягване на двойното данъчно облагане и за насърчаване на инвестициите“, каза още Джуканович. Според него създаването на условия за откриване на директна самолетна линия би допринесло за развитието на туризма, на бизнеса и на културното сътрудничество. Премиерът Джуканович отбеляза, че България отлично разбира потребностите на Западните Балкани. По думите му регионът преминава през фазата на възстановяване и приближаване към системата на европейските и евроатлантически ценности. „Нашата увереност в Черна гора е, че за този регион е необходима преди всичко голяма стабилност и че въз основа на нея по-лесно ще се постигне икономическо и демократично развитие, което ще ни осигури да станем съставна част на европейската и евроатлантическата цивилизация на 21-ви век“, заяви министър-председателят на Черна гора.

„Приятно ни е, че имаме такива приятели сред нашите съседи, каквато е и България, която разбира тази наша потребност и която силно ни подкрепя във всички съответни международни институции“, добави Джуканович. Той изрази увереност, че ако Черна гора работи добре през следващите 4 години, ще бъде готова за пълноправно членство в ЕС. „Вярваме, че това ще бъде вдъхновяващо и за останалите страни. Надяваме се, че този положителен опит на Черна гора, с помощта на приятелите, каквато е България, ще ускори процесите и в другите страни от региона. Това е единственият сигурен гарант за стабилността на нашия регион“, изтъкна Джуканович. Относно върховенството на закона и преговорния процес за членство в ЕС премиерът на Черна гора отбеляза още: „Това е процес, който изисква време и ние работим в това отношение. Разбираме, че от решаването на тези въпрос зависи до голяма степен темпото, с което ще вървим по този път“.

Премиерът Борисов допълни, че страната ни се отчита като фактор, който може да помага. „И се иска нашата подкрепа“, допълни министър-председателят. По думите му сега основна задача на кабинета е изпълнението на управленската програма- стабилност,  финансова дисциплина,  растеж на икономиката, борба с контрабандата и корупцията.

Съвместна работна група между България и Черна гора ще работи в областта  на енергетиката

С цел набелязване и реализиране на конкретни проекти и инициативи за двустранно енергийно сътрудничество ще бъде създадена съвместна работна група между България и Черна гора. Това стана ясно по време на среща на министъра на енергетиката на България Теменужка Петкова и министъра на икономиката на Черна Гора Владимир Каварич. На нея присъстваха и съветникът на министър-председателя за енергетиката и индустрията на Черна гора Ранко Милович, извънредният и пълномощен посланик на Република България в Черна гора Младен Червеняков, както и изпълнителните директори на „НЕК“ ЕАД Петър Илиев и на „ЕСО“ ЕАД Иван Йотов.

Съвместната работна група ще разгледа възможностите за сътрудничество между двете държави в областта на енергетиката. Сред тях е и износът на електрическа енергия от България към Черна гора. Пазарът на електроенергия  у нас е либерализиран, което способства за възможността компании от Черна Гора да закупят електроенергия от различни български производители и търговци.

„България приветства усилията на Черна гора за привеждане на енергийния сектор в съответствие с изискванията на Европейския съюз“, заяви Теменужка Петкова. По думите на енергийния министър страната ни може да бъде полезна на Черна гора като сподели своя опит при транспонирането на европейското законодателство в сектор „Енергетика“. „Ние изминахме този път - той не е лесен, но не е невъзможно да бъде извървян“, категорична бе Петкова. За тази цел от българска страна бе изразена готовност за предоставяне на български експертен състав, който да окаже съдействие за въвеждане на европейското енергийно законодателство в Черна гора.

Министърът на икономиката на Черна Гора Владимир Каварич и съветникът на министър-председателя за енергетиката и индустрията на Черна гора Ранко Милович благодариха на министър Петкова за организираната среща и изразиха увереност за бъдещата успешна работа на съвместната работна група между двете страни в енергийния сектор.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове