Last news in Fakti

29 Март, 2015 15:54 2 382 3

Дачков: Защо прокуратурата не иска да разпита Цветан Василев?

  • защо-
  • прокуратурата-
  • не иска-
  • да разпита-
  • цветан василев-
  • ктб

Предисторията на интервюто с Цветан Василев

Преди няколко месеца бях отправил чрез адвокатите на Цветан Василев покана за интервю.  Това заявява Явор Дачков в "Гласове". В началото на седмицата ми се обадиха и ми казаха, че той е готов да ме приеме в Белград. В четвъртък отидох там и направих едночасово интервю с него, което публикуваме изцяло. От думите на Василев в него разбрах защо е предпочел да даде интервю за “Гласове”. Ние се видяхме за първи път и се запознахме 30 минути преди да започне интервюто, а нито аз, нито изданията, в които работя, са вземали кредити или са имали депозити в Корпоративна търговска банка.

След интервюто си поговорихме още един час и аз потеглих обратно за България. Уговорихме се да продължим с интервютата, защото много теми и факти около скандала с КТБ и политическия елит останаха незасегнати. В България се води корпоративна пропагандна война срещу Цветан Василев, което напълно изкривява истината за КТБ. А тя е важна за всички българи, защото всеки един от нас ще плати от джоба си за това безобразие. Отрицателните последици за икономиката ни също не са подценяване.

С това, което казвам, не заемам страната на Василев в този спор, а казвам, че неговият глас трябва да бъде чут. Гледната точка на интересите на Делян Пеевски преобладава, а тази на държавата, за съжаление, играе изцяло в полза на скандалния депутат от ДПС.

Цветан Василев иска да говори и активно да съдейства на следствените органи и българските институции, които обаче упорито отказват да го изслушват. Той се страхува за живота си, мисля с основание, и нищо не пречи на прокуратурата да го разпита в конферентен видео разговор, нито може да попречи на български прокурор да отиде в Белград и да вземе показанията му, при положение че държавата не е в състояние да гарантира неговата сигурност.

“Предайте на Десислава Атанасова и нейната комисия, че съм готов да говоря пред тях и да им разкажа всичко. Да заповядат в Белград, защото нямам право да го напусна”, ми каза Цветан Василев. Оказа се, че е заради делото за екстрадиция, което все още не е приключило.

Очевидно е, че Цветан Василев няма никакво намерение да се крие, и е странно, че българските власти са инициирали издирването му чрез Интерпол и искането за екстрадиция. Това автоматично го прави “пленник” в Сърбия, защото докато тече делото, той няма право да напуска страната. Дори и да иска да дойде в София, ако получи гаранции за сигурността си, не може да го направи, защото ще го спрат на сръбската граница.

Изглежда, че българските власти и прокуратурата не искат този човек да се върне в България и да говори. Нито да чуят нещата, които е казал пред двама чужди нотариуси. Надявам се това интервю и останалите, които ще последват, да поправят донякъде несправедливия баланс в гледните точки спрямо кризата около КТБ.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 fakt

    0 0 Отговор
    горанчето и Менда лъжат като дърти цигани но ще вземат солидна комисионна около 18мил.лв.!! Имаме 4,6 милиарда падеж през 2015 г.дълг който беше взет в края на декември 2014 г., 200 милиона - през 2016 г., 2 милиарда лева – 2017 г. идва от един заем, който беше взет по времето, когато Симеон Дянков беше финансов министър.Всичко 7милиарда лева къде са 16. Това са падежите, които дължим през този 3-годишен период.
  • 2 георги

    0 0 Отговор
    комисионната по този заем е 1% годишно-правете сметка как ще ги стигнем американ...пардон гербаджиите начело с бат ти Бойко. И още последния е предложил на Цв. Василев да му върне банката и всичко да е ок, срещу 500 млн. лева подкуп, но Василев е отказал. Пълна трагедия, но на промит български мозък от слугинажи медии, така му се пада!
  • 3 ясно

    0 0 Отговор
    ДО СЕГА АКО ИМАШЕ СЪМНЕНИЯ ДАЛИ ГЕРБ СА С ДПС ВЕЧЕ НЯМА,АКО СЕ ЧУДИХМЕ КОЙ ФАЛИРА КТБ ВЕЧЕ Е ЯСНО ГЕРБ и ДПС,АКО СЕ ЧУДЕХМЕ КОЙ ВКАРВА ДЪРЖАВАТА В ДЪЛГОВА СПИРАЛА ВЕЧЕ Е ЯСНО ГЕРБ и ДПС,ВСИЧКИ КМЕТОВЕ НА ГЕРБ СА В СКРИТА КОАЛИЦИЯ С ДПС.БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ.ВЕДНАГА ДА СЕ ПРИЕМЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ ДА СЕ ОТЪРВЕМ ОТ ДПС,МАФИЯТА Е НА ВЛАСТ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове