30 Март, 2015 08:00 1 348 1

Енергото с право да иска парите за тока авансово

  • енергото-
  • иска-
  • парите за тока-
  • авансово-
  • печат

Из българския печат

Енергото с право да иска парите за тока авансово, обяснява в. „Труд“

Доставчиците на ток ще имат право да предлагат на клиентите си възможност за авансово плащане на сметките на база “вероятно потребление”. Това предвиждат промени в Закона за енергетиката, които енергийната комисия към парламента прие на второ четене в края на миналата седмица. Предстои текстовете да бъдат гласувани и в пленарна зала. Европейските директиви допускат авансовото плащане на електроенергия, но само на база на действително потребление. В този случай абонатът предплаща дадена услуга и тя му се предоставя до изчерпване на внесените авансово пари. Според нови редакции в частта за защита на крайните клиенти, информация за фактурираната енергия ще се предоставя “поне веднъж на три месеца”, а когато потребителите са избрали електронни сметки - два пъти в годината. От енергийната комисия обясниха, че това не е връщане на тримесечното отчитане.

Знаят кое е детето от куфара, жената без глава в Приморско му е роднина, пише в. „24 часа“

Полицията знае кое е убитото момченце, напъхано в куфар. То е 5-годишно русначе. Открит е и родният му баща, който е в Русия, разкриха запознати с разследването пред “24 часа”. Детето бе намерено преди 10 дни в скъп куфар, захвърлен до софийското с. Пасарел. Очаква се до няколко дни криминалистите да приключат с разплитането на случая. Като заподозрян за убийството се издирва руски гражданин, който живеел на квартира у нас. В момента се изясняват отношенията му с майката на детето, но със сигурност той не е баща на момчето, обясни криминалист. Руснакът обитавал жилище в столичния кв. “Витоша”. То било собственост на негов сънародник, притежател на няколко имота в България. Полицията е запечатала апартамента. В мистерията със смъртта на детето има трима руснаци - бащата на детето, собственикът на апартамента и трети, който е издирван като евентуален извършител.

Държавата пак бави социални плащания, констатира в. „Сега“

Изплащането на някои социални плащания отново се бави - болнични, майчински, покривани от здравната каса скъпи лекарства. За това сигнализираха читатели на "Сега". Майки се оплакват заради забавени обезщетения за децата до една годинка. В повечето случаи проблемът идва от липсата на точен график къде и кога ще бъдат изплатени сумите. При болничните и лекарствата обаче причината е в бюрокрацията. От НОИ категорично отрекоха, като посочиха, че за март парите ще бъдат изплатени на 2 април. Според наредбите обезщетенията за месеца се изплащат до 5-о число на следващия месец. През март обаче не са получени преводи, защото през февруари е имало две плащания заради струпването на почивните дни в началото на този месец. През декември също са получени майчинските за два месеца - за ноември, но и за декември заради почивните дни в началото на годината.

Свлачище отнася къщи край Кърджали, алармира в. „Преса“

Активизирало се още в края на февруари свлачище отнесе къща в кърджалийското село Сипей в събота. За това алармира бившият кмет на селото Ердинч Мюмюн. Неговите съселяни заедно с тези от село Енчец са готови да протестират, ако държавата не отпусне спешно средства. Земята в Сипей започна да пропада в края на февруари. Засегнати са близо 40 къщи. Две от тях се срутиха, пропадна и джамията. В събота е тръгнала още една къща. „През нощта се чу нещо като гръм. Сутринта видяхме, че целия преден край и покрива ги няма“, разказаха хора от селото. Семейството от срутения дом се евакуирало при близки в Крумовград, преди къщата да падне. Активизирано е и свлачище в източната част на Сипей, пострадали са нови 6 постройки, над 10 са застрашени. Селото е от 107 къщи. В свлачища вече попаднаха над 60 - това е повече от половината.

Биологията най-желана за втора матура, твърди в. „Монитор“

Биология и здравно образование е най-предпочитаният предмет за втора задължителна матура. Така географията отстъпва от водещата си позиция на най-желан предмет за държавно-зрелостен изпит (ДЗИ) през последните години. 17 671 младежи са подали заявление за матура по биология, а желаещите за география са 14 638. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката за „Монитор”. Третият най-предпочитан предмет е английският език с 11 598 подадени заявления. 4910 младежи пък са проявили желание да се явят на матура по философия и 1131 по немски език. На дъното на класацията е италианският език. Само 118 зрелостници са поискали да се явят на матура по този предмет. Слаб интерес има и към предметите физика, астрономия и испански език – със съответно по 369 и 425 подадени заявления.

Партии режат листи заради капана 15/15, разкрива в. „Стандарт“

Къси листи за вота може да изненадат мераклиите за общински съветници. В част от парламентарно представените партии вече е обсъждан вариант за стопиране на преференцията. Най-сигурният начин е да се разпишат къси листи, вместо обичайните от по 40-50 кандидати, обясниха общински председатели. В Пловдив и Варна, например, Общинският съвет е от 51 души. Обичайно централите спускаха максимален брой кандидати, колкото е бройката общински съветници в местния парламент. Новите правила за преференцията за местните избори обаче може да разбърка тотално партийните листи за общински съветници. Както вече стана ясно, последните имена в проекто-списъка на политическите централи лесно могат да станат първи срещу 50-60 или 70 гласа, отбелязани с преференция.

Украйна увисна между февруари и октомври, коментира в. „Дума“

Както се и прогнозираше, зимните бойни действия в Донбас приключиха, когато една от воюващите страни, в случая опълченците от т.нар. Донецка и Луганска народна република нанесоха локални военни поражения на правителствената армия в района на донецкото летище и на град Дебалцево. При това, както военната кампания от януари-февруари го показа, нито една от двете противоборстващи страни няма сили да нанесе решително поражение на другата. Сключеното споразумение в Минск, което бе резултат от усилията на Франция, Германия и Русия за намиране на мирно решение на конфликта, фактически сложи черта под опитите на Киев да реши проблема с двете бунтовни области със силата на оръжието. Това не означава, че няма да ставаме свидетели на нарушения на Минските споразумения, на гибелта на цивилни граждани и дори на боеве с местен характер.

Световният шампион Михай Козмей и Димитър Труканов направиха шоу в Скравена, пише в. „Новинар“

Десетки зрители станаха свидетели на демонстрацията на древни бойни умения, показани от световния шампион по конна стрелба с лък Михай Козмей и българина Димитър Труканов. Скорстна езда, перфектна стрелба с лък, спиращо дъха майсторско владеене на копие, бич и сабя... Бойното изкуство на древните българи оживя в Скравена. Освен бойни умения Михай Козмей и Димитър Труканов показаха и невероятен синхрон между човек, кон и куче – двете свещени животни за прабългарите. Михай Козмей е световен шампион по конна стрелба с лък от Сеул 2014 година. Той е румънец, който живее в Унгария, електроинженер по образование, години наред преподава бойното изкуство айкидо. Димитър Труканов е художник, завършил Националната художествена академия. Преди няколко години основава клуба по конна езда „Мадарски конник”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дидо

    1 0 Отговор
    Тотално изперкахте бе !!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове