Last news in Fakti

31 Март, 2015 11:18 1 580 3

Миналия юни Бойко Борисов се срещнал с Цветан Василев

  • цветан василев-
  • бойко борисов-
  • ктб
Миналия юни Бойко Борисов се срещнал с Цветан Василев - 1
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов потвърди, че миналият юни се е срещал с банкера Цветан Василев. Срещата била след настойчива молба от страна на Василев, и се осъществила в дома на премиера в Банкя.

Това заяви премиерът Бойко Борисов след като даде показания по делото срещу бившия шеф на разузнаването Кирчо Киров.

В отговори на журналистически въпрос Бойко Борисов коментира още, че Цветан Василев му се е извинил, заради организираното присъствие пред дома му, което продължило близо година.

За случилото се с КТБ според Борисов вина имат основно бившият премиер Пламен Орешарски и финансовият министър тогава Петър Чобанов.

Пред медиите Борисов призова Цветан Василев да се върне в България, като обеща още от границата да му осигури охрана.

“Ние няколкократно сме спасявали банки и продължаваме да ги спасяваме. Основният виновник за КТБ се казва Пламен Орешарски. Другият виновник се казва Петър Чобанов", поясни министър-председателят и добави, че управителят на БНБ Иван Искров също носи отговорност за състоянието на банката.

Според думите на Борисов последният проявява безгранично нахалство, като продължава да не се оттегля от поста си. “Надявам се май вече да бъде избран нов управител на БНБ. Самият Орешарски като финансов министър, самият Станишев като премиер са спасявали банка в същата ситуация. Просто Орешарски и Чобанов не трябваше да теглят държавните пари. Или както ние сега сме дали близо милиард в банковата система - да подкрепят банката за момента", каза още министър-председателят и допълни, че ако това е било направено, КТБ в момента е щяла да бъде стабилна и функционираща.

Министър-председателят коментира и отношенията си с Цветан Василев. "Няма да ми повярвате, но Цветан Василев дойде да ми се извини за това, което са ми причинили той, Бареков, TV7 и цялата тази пасмина, която ме беше обградила. Всяка сутрин стотици платени ми ограждахa къщата”, обясни премиерът и посочи, че с месеци наред Цветан Василев му се е молил да се видят. Борисов обясни, че в крайна сметка се е съгласил и се е срещнал с банкера в Банкя. "Но мен ме наблюдаваха. Нямаше телевизия, където да отида, без да я обкръжат. Но му казах, че не виждам тема за разговор", обясни премиерът и заяви, че няколкократно е заявявал от парламентарната трибуна за намеренията на някои хора да съсипят банката.

"Вижте сега манипулацията - той казва: "Аз съм се срещал с тримата лидери на управляващите партии, но на 6 юни съм се срещнал с Бойко Борисов", посочи премиерът. „Като дойде Василев, аз го попитах само какво съм им направил, за да искат да ме унищожат - мен и партията ГЕРБ. Аз и днеска му казвам: „Върни се в България. С това, което имам като власт, ще се осигури не НСО, а ако трябва и жандармерия, ако трябва каквато и да е охрана", категоричен бе Борисов и допълни, че би направил това, за да се гарантира нужната прозрачност. "Разказа ми защо са искали да съсипят ГЕРБ - защото, ако ГЕРБ е била на власт, КТБ е щяла да бъде цяла, банковата система да бъде стабилна, а АМ "Марица" и АМ "Струма" построени. Фондовете щяха да работят", обясни министър-председателят и заяви, че той и партията му не възнамеряват да вземат нищо от никого. „Ние искаме само парите, които фондът за подпомагане е дал, парите, които бюджетът е дал, да се възстановят. Това ще стане като се прибере цялото имущество на КТБ, след това се продаде и се запълнят тези дупки", заяви министър-председателят.

По-късно през деня министър-председателят говори в Министерски съвет по време на пресконференция относно модела на пенсионната система. Премиерът припомни, че ГЕРБ е поела ангажимент до края на март месец детайлите около този модел да бъдат ясни. „Надявам се до ваканцията вече да е приета пенсионната реформа в парламента. Всички в тази държава знаеха, че или трябваше да отидем на нови избори и да катастрофираме изцяло с държавата, или трябваше да проявим компромис. В следствие на това има поне 5 факта, които са се случили и са важни за хората. Като се започне от еврфондовете и се стигне до изплащането на парите за вложителите в КТБ. Без правителство нямаше да може да се случи това", посочи Борисов и допълни, че вицепремиера Калфин е свършил доста работа. По думите на Борисов министърът на труда и социалната политика получава отлична оценка, защото от няколко месеца работи много усърдно с екипа си. „Виждате колко обем от работа е извършен от Министерство на финансите и Министерство на труда и социалната политика. Нямаме претенциите, че това е най съвършеният документ и е възможно той да претърпи корекции”, каза още министър-председателят и изрази надежда, че новият модел на пенсионната система ще бъде приет и в Националния съвет за тристранно сътрудничество, и в парламента.

Бойко Борисов подчерта, че не е направил нито едно кадрово предложение на министър Калфин както от името на ПП ГЕРБ, така и от свое име. „Виждате за няколко месеца сглобени министерства от хора, които са били политически опоненти. Трудно е да се работи в такава среда, но проявяваме максимално разбиране. На партньорите от кабинета съм казал, че аз имам работа с министрите. Затова съм длъжен да осигуря подкрепа на Калфин от ГЕРБ. Той е длъжен да осигури подкрепа от АБВ, така че да обезпечим и в парламента нещата. Нямам възможност да отделям време от ежедневието си на всеки в парламента", заяви Борисов. Министър-председателят изрази благодарност към партиите, проявили благоразумие при съставянето на новото правителство.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 BENZ

    0 1 Отговор
    a stanishev i oresharski sa se sreshtali vseki den
  • 2 хрущял

    2 0 Отговор
    Надали са обсъждали прогнозата за времето или Световното по футбол!!!
  • 3 Бай хой

    2 0 Отговор
    Боко-тиквата бащицата на герб.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове