Last news in Fakti

31 Март, 2015 13:21, обновена 31 Март, 2015 16:28 2 244 2

Цветан Василев готов да говори пред комисията за КТБ в НС

  • цветан василев-
  • готов-
  • да говори-
  • комисията-
  • ктб-
  • нс-
  • десислава атанасова

Банкерът Цветан Василев е готов да се яви пред временната парламентарна Комисия за проверка на фактите и обстоятелствата около случая с КТБ. 

Това заяви Десислава Атанасова, която е председател на комисията. Днес депутатите заседават относно КТБ. На заседанието присъства и гуверньорът на БНБ Иван Искров.

Десислава Атанасова е получила писмо от Цветан Василев чрез адвоката му Константин Симеонов. В него Василев заявява, че желае да говори пред комисията в удобен за нея ден и час, а не да обсъжда темата чрез медиите.

Бившите квестори в КТБ са подготвили  и изпратили до временната комисия доклад за своята дейност.
От документа става ясно, че голяма част от отпуснатите кредити не са били обслужвани от нормална търговска дейност, а чрез рефинансиране - било чрез кредит от друго дружество или предоговаряне на стари задължения с КТБ. При някои дружества това е ставало до 25 пъти. Това стана ясно след питане от народния представител от ДПС Йордан Цонев, който постави въпрос дали банката на Цветан Василев е действала като пирамида и е придобивала дружества от икономиката на България чрез фирми бушони.

Междувременно стана ясно, че докладът на бившите квестори в КТБ е изпратен чрез нормална поща. По тази причина изнесените в него данни ще бъдат разглеждани на друго заседание на комисията.
 

Да отворим КТБ ни попречи неизвестността, която имаше при 10-те дни проверка на одиторите, които не можеха да направят проверка на активите заради непълни и липсващи досиета. След като не можеше да се направи тази оценка имаше ли смисъл българският данъкоплатец да си бръкне в джоба при положение, че не знаеха какво се случва в КТБ? Не мога да давам неограничен брой пари. Това повтори на поредното заседание на Временната анкетна комисия за проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с действията на държавни органи и институции в КТБ управителят на БНБ Иван Искров.

Поради това се премина към търсене на втори вариант - разделяне на банката на добра в лицето на банка Виктория и лоша в лицето на КТБ, каза гуверньорът.

Той припомни, че проектът е бил подсказан от Европейската комисия. Два месеца по-късно той беше приложен в Португалия от Банка Спирито санто. Този модел в България обаче не получи политическа подкрепа, отбеляза Иван Искров. Той отбеляза, че за предприемане на това разделяне е била необходима промяна в законодателството. Това щеше трудно да стане при политическата криза в миналия парламент.

Искров заяви, че Европейската банка за възстановяване и развитие е проявила интерес към здравата банката в лицето на банка Виктория и дори е била готова да участва с 20% от нейния капитал.

„По думите му отделянето на лошите активи от КТБ от добрите, които се е очаквало да са около 2 милиарда лева, и помощта от държавата е могло да доведе до отваряне на банката“, обясни Искров. „Бяхме готови, но не се получи политическа воля, да се гласуват тези промени в закона, защото те не са били част от правомощията на БНБ“, припомни Иван Искров.

Той на няколко пъти категорично отбеляза, че централната банка е искала да отвори КТБ месец след поставянето й под специален надзор и е имала възможност да осигури 100 % ликвидност за изплащането на депозитите.

Акционерите в Корпоративна търговска банка са заблуждавали БНБ, за да печелят време, обобщи Иван Искров.

Банката е функционирала по особен начин. Това са инвестиционни дружества, които е трябвало да имат други функции, а не „бушоните”, които са се получили. Изправени сме пред това да попитаме, защо не е запорирано имуществото на активите на фирмите. През юли месец миналата година „Бромак телеком инвест” и другите известни фирми, са взели кредити, а акциите са прехвърлени на офшорни компании. Тази офшорна компания е на Цветан Василев, а той ги е продал за 1 евро. Лихвите по тези кредити са обслужвани от нови кредити. Това е дупка в законодателството, но сега ще се опитаме да поправим тази грешка, обеща депутатът от ДПС Йордан Цонев.

Бившият подуправител на Централна банка Румен Симеонов, който разкри, че за петте години, в които заемал поста, имало три надзорни инспекции на КТБ и една проверка на КТБ.

КТБ редовно е докладвала за състоянието на кредитите, които е отпускала. От представените документи ставало ясно, че банката има редовен кредитен портфейл. Това пък стана ясно от отчета на временно изпълняващата длъжността подуправител на БНБ за банковия надзор Нели Кордовска.

Тя посочи, че КТБ е докладвала в два масива своите кредити и кредитни експозиции - на месечна база кредитите и техния статут от една страна и от друга - на тримесечна база, докато е била в сила Наредба N9.

Няма сътрудничество между различните органи, което е основата за ефективен банков надзор, оплака се от слабо институционално взаимодействие бившият подуправител на БНБ Румен Симеонов. Той посочи, че Централната банка е предоставяла информация на ДАНС, но не е получавала обратна, когато е искала.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 е мъц

    3 0 Отговор
    Сега ще почне едно извъртане и мятане в трета глуха-ще се окаже че комисията не може да го изслуша щот се водят следствени действия.
    Прокурора ясно заяви че по разкази не може да се задейства -трябват доказателства.
    Ама когато пеевски разказа че Василев му готви атентан-същия тоя прокурар се задейства и без доказателства-
    А бе балшой театър

    Коментиран от #2

  • 2 TODOR STOYANOV

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "е мъц":

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове