Last news in Fakti

1 Април, 2015 01:30 1 274 1

Правосъдното министерство подготвя закон за детско правосъдие

  • правосъдното министерство-
  • подготвя-
  • закон за детското правосъдие

Според данни на Националния статистически институт общия брой на децата, извършили престъпления през 2013 г. са 6 007, като през същата година от престъпления са пострадали 1 937 деца

В Министерството на правосъдието е създаден кризисен щаб за детското правосъдие. Неправителствени организации, преподаватели и адвокати вече са подготвили задължителните мерки за реформата в областта. Предстои да се подготви закон за детско правосъдие, който да събере добрите модели - като например тези на Нова Зеландия, Южна Африка, Черна гора. Това обясни зам. министърът на правосъдието Вергиния Мичева, която участва в конференцията "Адвокати в защита правата на детето". Тя подчерта, че без адвокатите и обучението им няма как да бъде извършена реформата в детското правосъдие, тъй като те са най-близо до децата по време на процесите. Затова обучението им е много важно.

В рамките на проекта е направен анализ на средата и на законодателството и са дадени препоръки - за специализация на адвокатите, за повишаване на информираността на служителите, предоставящи услуги на деца, за достъпа до правна помощ, за специална грижа за пострадалите от престъпления деца, за правна помощ в производствата за настаняване в институции и за правна помощ на децата, настанени в институции.

Ели Христова, научен секретар на Центъра за обучение на адвокати "Кръстю Цончев", разказа, че по проекта са реализирани три пилотни обучения на адвокати - в Пловдив, Варна и Враца. От всяка колегия там са обучени между 20 и 24 адвокати. Адвокат Владислава Дойчинова подчерта необходимостта от специално обучение на адвокати за работа с деца и колко е важно възгледите на детето да бъдат разбрани и правилно предадени на съда. Адвокатите трябва да обясняват на децата какво ще се случи по време на процедурата, в която участват. В НПК например няма текст, който задължава децата, жертви на престъпление, да имат задължителна адвокатска защита, както е предвидено за децата-обвиняеми.

"Важен е не субектът, който правораздава, а малкото човече, което влиза в съдебната зала. Ако го нараним, няма нищо по-грозно като събитие в детството му", обърна се към участниците в конференцията и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Омбудсманът Константин Пенчев разказа, че в три свои годишни доклада до парламента е препоръчвал ратификация на Третия факултативен протокол към Конвенцията на ООН за правата на детето относно процедура за подаване на жалби за нарушаване на правата на детето.

"Всички имаме дълг към децата в България. Това не са въпроси, които могат да бъдат отлагани или решавани с политически договорки", каза председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева. По думите й в момента много малък процент от децата получават адекватна защита.

Според данни на Националния статистически институт общия брой на децата, извършили престъпления през 2013 г. са 6 007,  като през същата година от престъпления са пострадали 1 937 деца. Възпитателни мерки за извършени противообществени прояви са наложени на 1 157 деца, като част от тях са настанени във възпитателни училища-интернати. Рядко са случаите, при които в такива производства техните интереси и права са защитени ефективно.

Конференцията е заключително събитие по проект, който сдружение "Програма за развитие на съдебната реформа" осъществява с финансовата подкрепа на Швейцарската Конфедерация чрез Фонда за партньорство и цели да ускори диалога в адвокатските среди по темата. Изпълнението на проекта започна през април 2014 г. и е с продължителност от 12 месеца. Предоставената финансова помощ е в размер на 88 203 швейцарски франка.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стоян

    1 0 Отговор
    И шамарите имат възпитателно значение !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове