Last news in Fakti

19 Април, 2015 18:48 19 243 14

Новите контролни талони тръгват до дни

  • контролни талони-
  • kat-
  • проверки

Промяната във вида на единия от документите за колите се наложи заради проблеми с гръцките и унгарските власти

Издаването на новия контролен талон за автомобилите, който ще съдържа повече данни за превозното средство, ще започне в края на този, началото на следващия месец, заяви по Би Ти Ви комисар Бойко Рановски, началник на Пътна полиция.

Промяната във вида на единия от документите за колите се наложи заради проблеми с гръцките и унгарските власти, които изискваха от българските водачи т.нар. голям талон на колата, в който са записани всички технически характеристики на превозното средство.
В новите малки талони вече ще присъстват почти всички данни от големия, така че да няма проблем с властите в чужбина.

Новият образец ще се издава за всички моторни превозни средства, регистрирани след влизането му сила, а всеки, който желае, ще може да смени стария си малък талон с новия.
Рановски очаква тежките инциденти по пътищата да намалеят, след като от следващия месец отново ще започне налагането на глоби от мобилните камери с електронен фиш.

До края на месеца постепенно ще започнат да работят камерите, увери той в „Тази неделя”. Според Рановски има ефект, когато се говори за превишената скорост и се правят масови проверки, което е било показано и с 24 часовата паневропейска акция за контрол на скоростта, при която не е бил регистриран нито един смъртен случай на пътя

„Превишената и несъобразена скорост е основна причина за тежките инциденти на пътя”, подчерта шефът на пътната полиция, като допълни, че това нарушение води до 40% от пътнотранспортните произшествия и до 50% от загиналите при катастрофи.

„Статистиката за първите три месеца показва, че данните са близки до тези от миналата година, от април има увеличение на ПТП , загиналите и ранените”, каза Рановски, като допълни, че това най-вероятно се дължи на подобряване на времето и започването на пътуванията, както и откриването на мотосезона.

Той посочи, че в момента не е регламентирано използването на авторегистратори, но при изготвянето на изцяло нов закон за движение по пътищата това може да бъде взето предвид, особено ако помага за подобряването на пътната обстановка.

Коментирайки инцидента с психично болен шофьор, който изблъсква мотористи от пътя, Рановски посочи, че за любителска книжка (категория В) не се изисква психотест, а само бележка от личния лекар, че човек е здрав.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Красо Зелето

    1 0 Отговор
    С нетърпение ги чакам, ще им се радвам много.
  • 2 жоро бекъма

    1 0 Отговор
    за какво ги сменихме тогава като не вършат работа в този измислен ЕС?Нали заради Европа ги сменихме сега пак заради тях но за наша сметка!!!
  • 3 КАТ ви казвам

    1 0 Отговор
    Господа,като пишете нещо бъдете по-компетентни защото ставате смешни!!!!Ако не знаете -питайте,не е срамно,по-срамно е да пишете глупости!!Чета статията ви и се чудя !?На кой му хрумна и зашо да се сменят КОНТРОЛНИТЕ талони!? На смяна подлежат РЕГИСТРАЦИОННИТЕ талони поради цитираната от вас причина.Не всявайте паника сред шофьорското съсловие!!!!!!!!!!!!!
  • 4 Дрънди

    1 0 Отговор
    Не беше ли по лесно тея дето ходят в Унгария и Гърция да си носят и големите талони. Или има балами към 4 000 000 --и що да не ни земат парите.Повръща ми се от тая скапана държава.

    Коментиран от #6

  • 5 Жоро

    2 0 Отговор
    Ало журналистиката автомобилите имат регистрационен талон , а водачите контролен не бъркайте понятието. Докога ще ни правите на глупаци защо не обясните на хората , че големия талон върши работа в Гърция и Унгария и навсякъде по света? Що за европейски съюз е щом неможе да си контролира членовете или всички негативни промени важат само за нас? Гърците се бъзикат с нас такси данъци талони и ние като лудите търчаме насам и натам. Нямали нашите управници най сетне да направят нещо добро за тоя народ? Знаят само да ни налагат глоби , такси, данъци ,ниски пенсии и заплати висока пенсионна възраст и пълна мизерия.
  • 6 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Дрънди":

    Абе да четеш е лесно! Ако искаш го сменяш, ако искаш не го сменяш! Колко е сложно да разберете, че това е по желание? Никой никого не задължава! Ако искаш можеш да си ходиш с големия талон!
    Държавата е взела мерки! От какво точно си недоволен в случая?
  • 7 Иван

    2 0 Отговор
    То като почти всичко ще го пише в малкия талон, защо не пише направо ВСИЧКО в него и да няма нужда от голям талон въобще.
  • 8 Бай Иван

    1 0 Отговор
    защото преди беше така и като го загубиш трябва да пререгистрираш колата .
  • 9 1234

    3 0 Отговор
    То у нас все по нещо ще измислят,в Германия вземаш колата,дават ти документ ,че е твоя,а като се прибереш у нас започва ходене по мъките,дали не е крадена дали не се издирва,че такси,че глупости да станеш пишман,че си я взел.
  • 10 Чичо Тъп

    4 0 Отговор
    Ако гърците започнат да ни искат кръщелното а унгарците брачно свидетелство - ко праим тогава?
  • 11 гошо прупрунков

    2 0 Отговор
    къде е външно министерство да се реши проблема по дипломатичен път защо трябва да правим нови талони и ако пак кажат че искат големия , какво правим?
  • 12 Влад

    2 0 Отговор
    Четете правилно. Малките талони не е задължително да се сменят. Ще се издават новия тип талони при регистрация :промяна на регистрационния номер и промяна на собственика при покупка на автомобили. Спомнете си колко пъти сменяхме личните карти и за кого бяха разходите.
  • 13 Монго

    1 0 Отговор
    Аз ще нося и на баба си снимката...
  • 14 случаен гост

    1 0 Отговор
    новия контролен талон за автомобилите се нарича РЕГИСТРАЦИОНЕН ТАЛОН
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове