21 Април, 2015 13:01 14 735 44

ГЕРБ нае фирми за ремонт на пътища без конкурс, постави държавата в неизбежност

  • герб-
  • фирми-
  • ремонт пътища-
  • без конкурс-
  • държавата-
  • неизбежност

Път на който му се намалява скоростта вече не е магистрала. Всеки, който си е платил винетката, би трябвало да получи сигурност и качество

За първи път правителството на Борисов закрива магистрали. Досега ги откриваше“. Така народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Свиленски коментира в сутрешния блок на „Канал 3“ идеята на правителството вместо да се ремонтират пътища, да се намали скоростта за движение по тях от 130 км/ч на 90 км/ч.

„Път, на който му се намалява скоростта вече не е магистрала. След като направих това изказване, премиерът нареди на министър Павлова и до вечерта се намериха 100 млн. лв, за да започнат ремонти. И аз питам дали това не беше театър от тяхна страна, за да се постави държавата в ситуация на неизбежност?“, допълни той. Свиленски обясни, че това се прави, за да бъдат наети фирми за извършване на ремонт без обществени поръчки, на пряко договаряне. „От това печелят фирми, които са близки до управляващите“, уточни той и коментира, че не става въпрос за влошаване на пътя за една нощ, за да бъде извънредно, а участъкът не е ремонтиран от 40 години. „Това е практика в управлението на ГЕРБ. Миналият мандат по същия начин подходиха към мостовете на магистрала „Тракия“. В последния момент, последния час, за да се възложат на съответните фирми“, припомни Свиленски. Той поясни, че би трябвало ремонтът да се предвиди, да се заложи в бюджета и да се направят обществени поръчки. „Може същите фирми да спечелят, но да бъде прозрачно. Вероятно строителството преди 40 години е било доста по-качествено, за да издържат досега. Това е другият проблем. За 100 млн. лв. ще видим какво качество ще ни предложат“, подчерта депутатът. Той припомни ремонта на „Цариградско шосе“, когато кмет е бил премиерът Борисов.

„Още на първата година стана на вълни и тогава той обеща, че още следващото лято ще бъде ремонтирано за сметка на изпълнителя. Аз вече 6 или 7 години чакам този изпълнител да ремонтира „Орлов мост“, заяви народният представител. По неговите думи това показва, че в договорите явно тези отговорности ги няма или не се търсят. „Ако не можеш да накараш изпълнителя да ремонтира едно кръстовище в центъра на София, какво остава за една магистрала, която вече е платена и парите са изхарчени?“, попита Свиленски.

Всеки, който си е платил винетката, би трябвало да получи сигурност и качество

Народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ е на мнение, че състоянието  на пътищата е изключително лошо, защото усилията са насочени изцяло към изграждане на новите участъци, а поддръжката на второкласната и третокласната мрежа е занижена. „Всеки, който си е платил винетката би трябвало да получи сигурност и качество. Голяма вина за катастрофите има и пътната инфраструктура и отговорността на общините да я поддържат“, категоричен е той. Депутатът припомни случай в Панагюрище, където след ремонт на ВиК пешеходната пътека не е възстановена. „Да има наказан кмет или представител на местна власт за това, че не е запълнена дупка и е настъпил инцидент?“, попита той.

Ако не си създал условия, няма как да искаш да глобяваш хората

Относно темата за паркирането в „Синя зона“, Свиленски обясни, че разковничето на промените, които се предлагат, е тази дейност да бъде отдавана на концесия. Според него, ако се допусне това, още на следващия ден паркирането в големите градове ще бъде отдадено на концесия и някой няма да може да контролира цената, която ще бъде искана и какво ще се случи. „А това е най-печелившият и лек бизнес за управление“, коментира той. Народният представител предлага дейността по управлението на „Синя зона“ да се извършва от общинско търговско предприятие, където средствата да бъдат определени от съответния общинския съвет и да влизат в бюджета. Според него това е най-прозрачният начин, защото влизайки в бюджета, след това средствата се разпределят от представители от всички партии. „Сега отиват в търговското дружество, където имат 3 или 5 човека съвет на директорите, които решават за какво да ги харчат и накрая представят резултатите пред Столична община, която само им приема отчета“, каза още той. Народният представител от БСП заяви, че ще направи предложение глобите да бъдат определяни от съответните общински съвети, съобразно условията, които са представени на граждани. „Ако в един район общината е направила паркинги и някой спира на детската площадка или зелена площ, да бъде глобен. Но ако не си създал условия, няма как да искаш да глобяваш хората“, категоричен е той.

Необходим ни е нов Закон за движение по пътищата. Този е променян над 60 пъти

„Законът за движение по пътищата е променян над 60 пъти, което показва, че той е неработещ и не се познава нито от шофьорите, нито от гражданите“, обясни Свиленски. Той даде пример с кандидат-шофьорите, които започват да се учат по едни правила, а докато вземат книжка, те вече са се променили няколко пъти. „Моето предложение още от предишния мандат, за съжаление не ни стигна времето, да се напише нов Закон за движение по пътищата, който да бъде преподреден“, каза той. Според него в момента този закон е голям обем от текстове, написани хаотично, допълвани, отменяни и променяни през годините. „Водачите и общините трябва да си знаят отговорностите и задълженията. Трябва да се наблегне и на обучението на шофьорите, защото се забелязва занижаване на процеса“, заключи Георги Свиленски.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сара

    3 1 Отговор
    Точно така!Крадците от АПИ пак ще лапат народна пара!
  • 2 Факира

    0 0 Отговор
    Господ взима - Господ дава !! Не се съмнявайте че имаме точно каквото заслужаваме, до последната стотинка.
  • 3 Краси

    1 0 Отговор
    Крадливия лаборант Лазаров го е измислил!Време е за ЦСФ,при бай Ставри!
  • 4 Мина

    0 0 Отговор
    Ако чакаме господ да ги накаже ще минат години?Защо да не ги накажем сега-къде е Прокуратурата?
  • 5 Бате Цецо

    1 0 Отговор
    Дрън, дрън, дрън. След ремонта отново ще си караме със 130 - 140 км/ч и ще бъде по-комфортно и по-безопасно. Тези рамонти са просто задължителни даже още преди 5 или дори 10 години.
  • 6 СЕГА

    2 2 Отговор
    МАФИЯТА Е НА ВЛАСТ
  • 7 Gхost

    1 2 Отговор
    Браво за ремонтите, Браво за магистралите,. Въобще Браво.
    А на всички хейтъри, като не ядете асфалт яжте ми К*****

    Коментиран от #14

  • 8 неутрален

    1 2 Отговор
    Да! Мафията е на власт. Управляващите са нагли и грабливи, властта е сладко нещо, за което ТИКВАТА ПЛАТИ ЯКО ДА СЕ ВДИГАТ СТАЧКИ ПО ВРЕМЕТО НА ОРЕШАРСКИы МНОГО ТИКВАТА ИСКАШЕ ДА СЕ ДЪРНЕ НА ВЛАСТ, ЗА НЕГО ЗАКОНИ И СЪВЕСТ НЯМА!!!!!!!!!!!!
  • 9 Естребовски

    4 0 Отговор
    Обади се червеният.Забрави при бай Тошо в какви кратери карахме.

    Коментиран от #11, #27

  • 10 onq s konq

    1 1 Отговор
    Нищо нова под слънцето:Лявото БСП е элобното куче което лае,эа да могат олигарсите от Дясното БСП да правят милионите.А що не спретнете едно вотче на недоверие към правителството по повод пътната настилка бе другари бесепари?Вярно че ще е повече жалко отколкото смешно,но пък иначе какво да правите в парламента по цял ден такива беэполеэни?!
  • 11 Чакала

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Естребовски":

    Само който не е карал по южната дъга на околовръстното в София преди Борисов да я оправи може да го критикува !! То беха едни кервани всека сутрин и вечер със средна скорост 10км/час, особенно в жегите беше адска простотия
  • 12 Слон който ПОМНИ

    1 0 Отговор
    Дано не сте забравили, че една "Тройна Коалиция" дето немаше и един българин в нея ги беше дала на португалци с концесия за 30 години!!! Така, че след толкова потоп малко ремонт и пак са си български.....
  • 13 ккк

    0 0 Отговор
    Последно 130 или 140 е на магистрала?Оти на изхода на София по Цариградско в посока Пловдив има една голяяяяма табела и там пише 140.

    Коментиран от #15

  • 14 123

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Gхost":

    (Y)
  • 15 onq s konq

    0 2 Отговор

    До коментар #13 от "ккк":

    В павилника ясно е эаписано че по магистралите се кара със скорост "между 130 и 140км/ч".Но това е ако караш на ЭАДЕН ХОД!А иначе ако си караш нормално,по гладкото си переш с 240 беэ эначение дали магистралата е "открита" или "эакрита".
  • 16 Маурчи IV

    1 1 Отговор
    поръчкова статия! Поредния кумунистически чугун се прави умен!
    Като не ви разтреляхме 89-та сега те ви на! Ама желю жабата и той беше една мека китка, не ги разтуриха когато му беше време, сега нямаше да страда цял народ а тези комунистически чугуни да си правят квото искат.

    Коментиран от #18

  • 17 gospodinvie122013

    0 0 Отговор
    За Орлов мост и Цариградско шосе взеха комисионите,как да накарат изпълнителите да ги ремонтират,парите не стигат до никаде,когато се наредят хрантутници на хранилката-държавна обществена поръчка,сега също се очертава лапане,нали наближават избори
  • 18 жан

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "Маурчи IV":

    Тъпанар!До като има такива празноглавци,Боко ще си развява байрака и ще ни пие кръвчицата!

    Коментиран от #19

  • 19 Атанас

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "жан":

    Жанче, ако не е "Боко" досега да се въргаляте в собствените си л..на че и нас да опръскате. Ако трябва ще му целувам краката всеки ден, само и само да седи на власт, щото знам какви отрепки сте

    Коментиран от #21

  • 20 Кольо

    0 0 Отговор
    И онези и тези са мафия ама тоя верно е много нагъл.
  • 21 ктк

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "Атанас":

    Толкова си заблуден Насе.
  • 22 жоро1

    1 0 Отговор
    Този да ходи да пасе трева.......
  • 23 Гост

    0 0 Отговор
    Георги, Георги! Книжката да ти вземат! Не от 130, а от 140!
    Ограничението на магистралата е 140! В закона така пише! Който не знае какво пише в закона - на проверовачен! И това го пише на същото място!
  • 24 Радо

    0 0 Отговор
    А БСП като заоткрива едни пътища, едно чудо, комунистически труд се лее докато те управляват страната... Но българският политик не казва той какво може да го направи и как точно ще го направи, а излива помията върху опозицията.
  • 25 dдсаф

    0 1 Отговор
    Ще си караш друг път. Тогава почваме ремонт на следващите 5 км участък, пак ще има тапи, но точно след новия участък и така до нашите внуци. После ще му мислим
  • 26 Ко речи

    0 0 Отговор
    ...даааа, толкова заблудени хора са останали на тази територия, че краят уви е неизбежен. Още делите политиците на комунисти, БСП, ГЕРБ и още си вярвате, че са различни. И какво направи Бойко? Просто откри още едно кранче от което не капе, а тече. "Комунистите" и цялата сг*н 20 + години назад или са били прости и не са го видели, или са имали по-добър източник на лесни пари или просто ги е мързяло или просто е нямало по това време фондове за "усвояване". Някога думата "кражба" се заменяше с "противозаконно отнемане", а сега просто се заменя с "усвояване". Това е малката разлика между Бойко и тези преди него - по-добре "усвоява". Ама да се мисли, че го прави от добра воля или защото му се плаща заплата, или за "Благото и просперитета на родината" е меко казано наивно и тъпо. И ми е чудно "хората" които го защитават какво оправдание ще измислят за факта, че "магистралите" които "прави" и "дава" гаранция 10 години на третата вече са за ремонт и не могат да накарат "изпълнителите" да покрият ангажимента си. Чудно ми е, какво оправдание ще дадат защо при близка цена на километър магистрала с нормалните страни, при нас живота на новите "магистрали" е до няколко пъти по-кратък. Всъщност не и ми е чудно...ма знам ли, може и да ме изненадате с отговора си...вие сте ("вие" нарочно е с малко "в")
    п.с.
    Странна форма на мазохизъм е, да виждаш топлият хляб който някой ти подава, да си затваряш очите и да се радваш на трохите които са останали докато стигне до теб....че и да си благодарен и да защищаваш посредника преял с твоят хляб и изтупал трохите отгоре ти.
  • 27 ххх

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Естребовски":

    ...трол, а кой ги е строил тези пътища, кога и колко са изкарали? Да ми се цупиш на 50-60 годишен път без ремонти и да обвиняваш строителя...ми карай си по поляната - може да избираш откъде да минеш и да заобикаляш кратерите...хахахах
  • 28 Емо

    0 1 Отговор
    Прав е човека.
  • 29 комунета

    1 0 Отговор
    спете спокойно провансалски комунета и редовно си пийте безплатните хапчета и се ремонтират само стари участаци от магистралите защото се разбиха от вашите контрабадни канали от турски тирове много обичате вие ахмед джолан помачета като алексей петров мамин прасчо с сие и турско незаконно карго-а...?!-а после плачете ремонт немога а искам да си карам колата със 200 км. в час със крадените пари за да отида на морето да си видя хотела а на кой този хотел на офшорна фирма!!
  • 30 mediator37

    1 0 Отговор
    Закриват се магистрали - радост в редиците на червените кхмери !
    "Асфалт не се яде." Добре! Ха пътувайте сега по калдаръмите и вместо асфалт ми яжте ....
  • 31 мафията си има държава

    0 1 Отговор
    Господин Борисов е мутра-психопат. Мутрите са навсякъде, на всички нива в държавата - организирани престъпни групи грабят. Необходим ни е нов Закон за Мутрите!
  • 32 баба ти гюра

    0 0 Отговор
    напълно си прав трябва да се забрани със закон по-целият свят да си педигрипал-социалист-комунист демек терорист защото вашият другар-господин-рокер СтаниГей незнае какъв е нито е българин нито е руснак нито е украинец ами бил най-много евреин и затова унищожава със еничерчето олигофренски чужда държава тоест нашата-това са безродници интер-бригадаристи още от гражданската война във испания през 1936-година ама генерал франко ги направи на мешана салатка и само колко католически свещеници са убили червените тогава ти е бедна фантазията затова ходи и се моли че ти дават да си пиеш хапчетата безплатно защото да си комунист означава да си шизофреник и да работиш цял-живот срещу интересите на народа и държавата си.
  • 33 хаха

    0 1 Отговор
    Така се постъпва постфактум. Червено кафявата ГЕРБ на чело с другаря Борисов шеф на тази територия и чакащ разпореждания от не знам си кой проумя, че хората плащат винетки и не могат да карат по едни от най лошите пътища в света. Но защо му трябват конкурси, то такива се провеждат в нормални държави. А тук не знайно кой управляващ е се знае, че от строителство на пътища под кота 0 не се знае кво се слага и кво ще излезе от този ремонт. Те ремонтите хранят партиите. То затова няма пътища , но все пак ще е жалко ако и магистрала Тракия ако следващата година се нуждае от ремонт в отсечката от Пловдив до Бургас която Другаря Борисов, пусна и отряза лентичката. Да ни е честит строителя на съвременни магистрали Другаря Борисов. Хвала урааааа
  • 34 уди алън

    1 0 Отговор
    Ако Борисов "закрива "магистрали /ремонтира/то какво да кажем за Германия,Австрия,Франция.... там пък какво яко закриване пада /ремонтирани/Да ги ожали човек!
  • 35 въйййй

    1 0 Отговор
    Пълни глупости от един профан! Докато бяхте на власт колко път построихте или ремонтирахте? Защо не ремонтирахте магистралите тогава? Защо не направите тези промени и не приехте тези закони за които говорите? Нали теглихте и вие заеми, тези пари къде отидоха? Лесно е да се каже "Бойко не е свършил това и това", а ВИЕ КАКВО СВЪРШИХТЕ? Бойко е мутра и е негоден за управник, защитава частни интереси и търгува с информация и влияние, но вие правихте същото и то далеч по-зле. Последните 3 правителства на БСП са катастрофални за България. По-големи некадърници и профани от вас няма, колкото и да е зле Бойко хората го предпочитат пред вас. Сами си правете изводите.
  • 36 Грую

    0 0 Отговор
    Не коментирайте как строят на Запад. Живеех в Германия над един път, по който минават автомобили и чак имаше изтрити коловози, където минават гумите, обаче няма дупки. Толкова дълго време се е ползвал пътя без да има нужда от ремонт
  • 37 Спас

    0 0 Отговор
    Ами ти бе плешо, ти какво направи за родината...
    ...а та в червения тъпан...

    Коментиран от #38

  • 38 Петко Войвода

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Спас":

    Абе спасчо, та този твой вожд убитите магистрали ли ти ги направи???? Халал да са ти, ама внимавай да не се претрепиш в някоя дупка....
  • 39 ДИКА

    0 0 Отговор
    БЕШЕ ЗАПОЧТАТ РЕМОНТА 2013 И ИМЕШЕ ПАРИ НО ДОЙДОХА ГАДНИТЕ ТУРЦИ С КУМУНИСТИТЕ И ВСИЧКО СВЪРШИ !!!!!!
  • 40 123

    0 0 Отговор
    DARJAVATA DA NAMERI MEHANIZAM KAK GLOBENITE 6OFIORI DA SI PLA6TAT GLOBITE.A NE DA MISLIAT DALI DA PRAVIAT PARKIRANETO 200LV V GRADINKITE.AKO E 20 ILI 20 KAK DARJAVATA DA SI GI VZEMA TIA PARI.A NE POLICAITE DA STAVAT PO6TALIONI I DA OBIKALIAT OT ADRES NA ADRES KATO KURIERI
  • 41 Бай хой

    0 0 Отговор
    Гоеми коментари. Къртят ГЕЙБЕРАСТИТЕ. На всяка втора дума комунисти. Вярно че лидера нареди всички ПРОСТИ да го харесват.

    та нали боко-тиквата е сомунист, а бивши комунисти няма.

    Какво сте ревнали като вдовица за ...
  • 42 Мария Христова

    0 0 Отговор
    Ами те това чакат ние простотията да се самоизяждаме, за да ни прибират данъци ,такси , винетки, застраховки и какви ли не други измислени глоби без да умееме да защитаваме правата си. Братя българи не се карайте за Боко и Сергей гей те няма да ни подобрят живота докато се надяваме на тяхната добра воля.Не им ли сложиме остена да ги задължаваме наистина да си вършат работата както всички ние никога няма да видиме нито добри пътища, нито подредена държавата ни.
  • 43 Тони

    0 0 Отговор
    И този знае всичко на думи, обаче ако беше на власт пак толкова щеше да свърши. истината е, че всички са бездарници, а държавичката фалира.
  • 44 onq s konq

    0 0 Отговор
    Предлагам да си припомним една мн скорошна полит. картинка:Тройна коалиция на власт с турско управление под егидата на БСП и подкрепящо бастунче "Атака".Пресъхнало кранче на европ. субсидии поради просъветска политика на Ореховото правителство,което активира бум на беэработицата,което пък нагнетява нар недоволство и неспирни масови протести пред парламентаХаэната прогресивно отънява и следват едни милиарди эаем с неясни цели.Идва ББ и прилежащата му ГЕРБ на власт-кранчето се отваря на макс поради проевропейската външна политика,доверието към БГ се въэвръща,эапочват повсеместни строежи и ремонти,милиарди се насочват към эърнопроиэводители и животновъди,програми эа соц эаетост,околна среда и т.н.,беэработицата намалява.Много ще кажат че фондовете се крадат.Да-така е-ЛОШО Е ДА СЕ КРАДЕ,НО ОЩЕ ПО-ЛОШО Е КОГАТО НЯМА КАКВО!В случая обаче думата "кражба" е неточна-по-скоро става дума эа присвояване на средства чреэ иэмама от обръчите от фирми,гравитиращи около всяка партия чреэ "печелене" на търговебеэ коткурс,или пък конкурс със условия написани эа точната фирма.И ако вэемем эа пример строителството на магистрали ,то фирмата иэпълнител полага доста по-тънък слой асфалт като отчита эа доста по-дебел,а от там идва и тлъстата печалба,от която обаче эадължително се эаделя эа "партийната каса".Кое обаче е по-добре-да се краде и да има работа/раэмер на эаплати няма да обсъждаме/,или да не се краде но и да няма работа/раэмер на эаплати пак няма да обсъждаме,щото эаплатите иэобщо липсват/?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове