Last news in Fakti

21 Април, 2015 15:32 1 058 3

Тома Белев не представлява Асоциация на парковете в България

  • тома белев-
  • не представлява-
  • асоциация на парковете в българия

НГК „Природата за хората и регионите“ настоява за проверка на Асоциация на парковете в България

Тома Белев няма право да представлява Асоциация на парковете в България. Това е видно от Определение от 07. 04. 2015 г. на Върховния административен съд (ВАС), съобщава Филип Цанов от НГК „Природата за хората и регионите“.

Постановеното решение на съда е по жалба на Асоциация на парковете в България, която е подписана от Тома Белев като председател на асоциацията. Съдът е оставил без движение жалбата, защото е констатирал, че няма представено доказателство Тома Белев  да представлява Асоциация на парковете в България. Съдът е дал указания и е определил срок, в който адвокатът на Тома Белев – Свилен Овчаров да представи доказателства за това, че неговият клиент легитимно управлява Асоциацията. Този срок е изтекъл на 01. 04. 2015 г. като по делото не са представени такива доказателства. Вследствие, на което ВАС оставя жалбата без разглеждане и прекратява производството по административно дело №11721 от 2014 г. поради следните причини:

Съдът констатира, че видно от Устава на Асоциация на парковете в България председателят на Управителния съвет представлява асоциацията пред институциите. От представеното по делото Удостоверение, издадено от Софийския градски съд се установява, че Управителният съвет на сдружението се състои единствено от юридически лица – 5 дирекции на държавни природни паркове – Витоша, Русенски лом, Златни пясъци, Рилски манастир и Сините камъни. Всеки един от парковете се представлява от определено физическо лице. Един от членовете на Управителния съвет е и дирекцията на държавният природен парк Витоша. Тя е представлявана от физическото лице Тома Георгиев Белев, който към момента на учредяване на сдружението 28. 01. 2003 г. е бил директор на парк Витоша. Ето защо независимо от факта, че в удостоверението е посочено, че председател на Управителния съвет е Тома Белев, в случая Белев не е избран като такъв в лично качество, а в качеството му на лице, което по силата на заеманата от него длъжност – директор на парк Витоша е член на Управителния съвет.  Обаче от 3 години Тома Белев не е директор на парк Витоша и по тази причина няма право представлява Асоциация на парковете в България.

Има и още един факт. С решение на общото събрание на Асоциация на парковете, проведено на 28. 01. 2003 г. Белев е избран с мандат от 5 години. Този мандат е изтекъл през 2008 г. , не е правено ново общо събрание и този срок не е подновен. И по тази причина от 7 години Тома Белев няма право да представлява асоциацията.

Въпреки че знае тези факти и Определението от 07. 04. 2015 г.  на ВАС, Белев във всичките си безбройни медийни изяви продължава натрапчиво да се представя и да заблуждава обществото и медиите, че представлява и е Председател на Управителния съвет на Асоциация на парковете в България.

Припомняме, че за последните години от 2008 г., когато е изтекъл мандатът на сегашния Управителен съвет и на председателя Тома Белев, Асоциация на парковете в България е изкупила няколко десетки имоти в общините Велико Търново, Сливен, Бяла, Разград и Русе. Имотите са пасища, ливади, земеделски и частни земи. Справката в Службата по вписвания по партидата Асоциация на парковете е над 20 страници. Пасища и мера  Асоциацията е купила и в селото на новоизлюпения зелен активист Евгени Дайнов - Миндя. Друго място, където са бизнес интересите на природозащитниците, свързани с т.нар. „влажни зони“, е в Русенското село Иваново. Размерът на придобитите там земи показва, че се изпълняват сериозни инвестиционни проекти. В медиите излязоха доказателства за получени милиони за изграждане и управление на тези „влажни зони“.  Справката сочи, че не са им чужди и схемите по прехвърляне на имоти, защото за едни и същи имоти има и повторно изкупуване.

Припомняме още, че се изнесоха данни, че Асоциация на парковете в България, наред със Зелени Балкани, WWF – Дунавско-Карпатска програма, Сдружението „За земята“ и „Жива природа“ са най-големите жалбоподатели срещу инвестиционни проекти и намерения на държавата, общините и бизнеса. По всичките преписки на Асоциацията, а те са над 100, през последните години Тома Белев се е подписвал като представляващ организацията без да има такова законно право.

Настояваме Министерството на земеделието и храните най-накрая да извърши цялостна проверка на незаконната дейността, която се извършва от 7 години в Асоциация на парковете в България чрез използване на Дирекциите на природните паркове и резултатите да бъдат предоставени на компетентните органи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Веско

    0 0 Отговор
    Белев е мошеник. само пари му трябват на него, а ако няма интерес няма да говори.
  • 2 Елена

    0 0 Отговор
    ами спрете му медийните изяви тогава и хората ще спрат да се влияят от манипулациите му
  • 3 Атанаска Васкова

    0 0 Отговор
    >Белев е мошеник. само пари му трябват< Точно толкова, колкото кръгът "Пирински" начело с Цеко са инвеститори? А какъв е самият Цеко го пише във всяка кабинка на лифтовете с флумастер....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове