Last news in Fakti

21 Април, 2015 20:24 1 147 5

САЩ ни хвалят за гръцкия газов коридор и диверсификацията

  • хойт ий-
  • борисов-
  • сащ-
  • хвалят-
  • гръцкия газов коридор-
  • диверсификацията

Според заместник-помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Хойт Ий България има напредък в борбата с корупцията

България е приятел и съюзник както в добрите, така и в по-трудните времена, както на регионално, така и на международно ниво. САЩ остават твърдо рамо до рамо в подкрепа на България, заяви заместник-помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Хойт Ий след среща с министър-председателя Бойко Борисов. По време на разговора си в Министерския съвет двамата обсъдиха теми, свързани с отбраната, енергийната сигурност и върховенството на закона.

Г-н Ий изтъкна приноса на България за мира и приветства мерките, които страната ни предприема за борба с тероризма. Заместник-помощник държавния секретар на САЩ акцентира също така върху засилването на енергийната сигурност на България и на региона. „Вярваме, че ключът към енергийната сигурност е диверсификацията, разнообразяването на енергийните източници и трасета. Интерконекторът между Гърция и България е възможност да се осигури излаз за България към Южния коридор и да има истинска диверсификация“, заяви Ий. Той отбеляза и напредъка на страната ни в борбата срещу корупцията и организираната престъпност. „Похвалих премиера и правителството за големите усилия, които полагат в тази насока. Единствено напредъкът в борбата с организираната престъпност и корупцията ще позволи България напълно да реализира своя потенциал като истинска демокрация“, добави заместник-помощник държавният секретар на САЩ. Той приветства усилията за конституционни реформи, за да може съдебната система да е още по-ефективна и да има повече отчетност и прозрачност. „Надявам се политическите партии в България да могат да подкрепят и да спомогнат за бързото задействане на реформите в съдебната система“, каза още Ий. Той изрази удовлетворение от подкрепата на страната ни за инициативата Открито управление.

„Подкрепяме Вашите усилия за реализирането на тези трудни, но необходими реформи, за да може да се осигури просперитет на България“, обърна се в заключение заместник-помощник държавният секретар на САЩ към министър-председателя Борисов.

„Надявам се така както ние много внимателно слушаме, чуваме и реформираме - съдебната, пенсионната, здравната система и службите за сигурност и полагаме огромни грижи за борбата с контрабандата и с корупцията - да имаме общ отговор за общия енергиен съюз за истинска диверсификация“, посочи от своя страна премиерът Бойко Борисов. Той допълни, че България е за изграждането  на Южен газов коридор.

„Доста време отделих да убедя г-н Ий, че не виждам голяма разлика от „Южен поток“ и „Турски поток“ като диверсификация. Аз съм много твърд в позицията си и се радвам, че г-н Ий съзнава колко е важно за бъдещето в средносрочен и дългосрочен план, това е енергийната сигурност на целия континент“ каза още министър-председателят. Той допълни, че България се е отказала от много неща в името на общото  евроатлантическо развитие. „За което очакваме да  бъдем компенсирани с повече инвестиции, с повече ръст на икономиката, с повече общи теми, в които да работим“, заяви Борисов.

Премиерът допълни, че за момента правителството ще изчака със закупуването на военни самолети. „Ще си върнем финансовата дисциплина, тогава ще закупим и нови самолети“, поясни той и заяви, че България е получила разбиране от страна на САЩ и от страна на НАТО. „Аз съм оптимист надявам се, че евроатлантическата лоялност, съпричастност към пактовете ще бъде пазена, така както България беше отговорна държава, като евроатлантически партньор да спази санкциите“, посочи министър-председателят Бойко Борисов.

Той съобщи, че един от основните акценти на предстоящия извънреден Европейски съвет в Брюксел, който ще се проведе в четвъртък, ще бъде темата за емигрантите. „Доста ще поговорим по тази тема, тъй като България храчи изключително много пари, считам че не само защото сега проблемът възникна в Италия трябва да се концентрираме на морските граници, за мен по-голям проблем в момента са сухопътните ни граници“, каза премиерът.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 рязан

    2 0 Отговор
    Доста време отделих да убедя г-н Ий, че не виждам голяма разлика от „Южен поток“ и „Турски поток“ като диверсификация. Аз съм много твърд в позицията си и се радвам, че г-н Ий съзнава колко е важно за бъдещето в средносрочен и дългосрочен план, това е енергийната сигурност на целия континент“ каза още министър-председателят слепец
  • 2 плявналийчо

    1 0 Отговор
    Галят ни по дупето и ние вече сме готови да ни го вкарат. Но ние сме свикнали от 25 год. само това правим.
  • 3 миседниш накура

    1 0 Отговор
    на тоя май са объркали името-вместо "У" сложили "О" и го удължили за авторитет :)
  • 4 Тм

    0 0 Отговор
    САЩ ни хвалели!?!Като прочета такова заглавие получавам разсройство!В едва държава е важно други неща да се случват насочени към хората,а не на управниците да им никнат крила от фалшиви ласкателства.
  • 5 гост

    0 0 Отговор
    от 70 г. само това правим!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове